Egy magyar pályakezdő is több adót fizet, mint Elon Musk

2021 / 06 / 10 / Pőcze Balázs
Egy magyar pályakezdő is több adót fizet, mint Elon Musk
Egy amerikai nonprofit oknyomozó szervezet kiderítette, hogy Amerikai leggazdagabbjai mennyi adót fizettek az elmúlt években. Bárhonnan is nézzük, nem sokat.

A Gizmodo és a The New York Times is beszámolt az amerikai adóhivataltól, az IRS-től kiszivárgott adatokról a huszonöt leggazdagabb Amerikai adóügyeivel kapcsolatban. A ProPublica által megszerzett információk szerint az ország legvagyonosabb vállalatvezetői valamivel több mint tizenhárommilliárd dollárt fizettek egy olyan időszakban, amikor a vagyonuk több mint négyszázmilliárd dollárral gyarapodott.

Elon Musk, a világ harmadik leggazdagabb embere 2018-ban például egyetlen centet sem fizetett az IRS-nek, Jeff Bezos pedig jó tíz évvel korábban, 2007-ben negyvenhatmillió dollárnyi bevétel után fizetett pontosan ugyanennyit. 2006 és 2018 között az Amazon alapítójának százhuszonhét milliárd dollárral nőtt a vagyona, de ennek csak a huszadát vallotta be bevételként. Így az 1,4 milliárd dollár, amit adózott, valójában egy körülbelül egyszázalékos adókulcsnak felelne meg. Musknál ugyanez az érték 2014 és 2018 között nem érte el a három és fél százalékot. Mark Zuckerberg éves fizetése pedig egyetlen dollár - hiszen Amerikában a bért sokkal komolyabban adóztatják, mint az egyéb vagyongyarapodást.

Többféle adóreform is elképzelhető

A Times azt írja, hogy Biden elnök tervei közt az szerepel, hogy a marginális adókulcsot, vagyis a legtöbbet keresők adósávjainak a legmagasabbikát harminchétről több mint harminckilenc és fél százalékra emelné, ez azonban van, aki szerint kevés. "A személyi jövedelemadó két százalékkal vagy tíz százalékkal történő megemelése nem számít ezeknek a multimilliárdosoknak. Az igazi ereje a vagyon, nem a bevétel adóztatásának volna." - nyilatkozta Elizabeth Warren demokrata politikus, korábbi elnökjelölt, aki gyakran illeti kritikával a legnagyobb tech vállalatokat és azoknak a vezetőit. A cikk aláhúzza, hogy az Egyesült Államokban például nem kell adót fizetni a vállalatvezetők részvényei vagy egyéb befektetései után, csak ha eladják azokat. Warren épp ezért vagyonadó kivetését szorgalmazza.

Nem tudni, hogy a ProPublica hogyan jutott hozzá a bizalmas információkhoz, de az amerikai hatóságok jelezték, hogy az adótitkok ilyen kiszivárogtatása bűncselekmény lehet.

(Borítókép: Drew Angerer/Getty Images)

További cikkek a témában:

Elon Musk immár a világ leggazdagabb embere Sokaknak volt rossz év 2020, de nem Elon Musknak, aki főleg a tavalyi részvénydrágulás miatt lophatta el a koronát Jeff Bezostól.

Záródnak a kiskapuk: adóemelés vár a legnagyobb tech vállalatokra A G7 pénzügyminiszterei megállapodtak a globális adóminimumról.

Jeff Bezos lemond az Amazon vezérigazgatói posztjáról Bezos negyed évszázad után, a csúcson köszön le az Amazon éléről, de egyelőre esze ágában sincs nyugdíjba vonulni.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.