Először készült empirikus kutatás arról, hogyan hat a sétálás közbeni mobilozás a mozgásunkra

2021 / 01 / 14 / Felkai Ádám
Először készült empirikus kutatás arról, hogyan hat a sétálás közbeni mobilozás a mozgásunkra
Azt eddig is tudtuk, hogy elég idegesítő séta közben a telefont nyomkodni, most azonban tudományosan bebizonyították, hogy hatással van a mozgáskoordinációnkra is, ami veszélyeket is hordozhat magában. Meglepő, de ez az első empirikus kutatás, ami ezzel kapcsolatban született.

Miként hat ki a mobiltelefon a járásunkra? Bár ez az eszköz már rég jelen van az életünkben, most született először empirikus kutatás arról, hogy miként befolyásolja a telefon nyomkodása a mozgáskoordinációnkat. A Queenslandi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a telefon olvasgatása, valamint a telefonba pötyögés mennyire hat ki a járásunkra, illetve a mozgásunkra úgy általában. Ehhez 26 egészséges önkéntest vizsgáltak. Mindegyik alanynak egy körülbelül 8,5 méter hosszú vonalon kellett végigsétálnia méghozzá háromféle módon: először telefon nélkül, másodszor a telefonban egy szöveget olvasva, harmadszor pedig a következő mondatot gépelve: the quick brown fox jumps over the lazy dog/a gyors, barna róka átugorja a lusta kutyát. Az alanyok testmozgását egy három dimenziós mozgásanalizáló rendszerrel értékelték ki. Az eredmény nem túl megdöbbentő: a gépelés jobban, az olvasás pedig kisebb mértékben, de szintén befolyásolja a mozgást. A gépelés közben a résztvevők lassabban lépkedtek, többször eltértek az egyenes vonaltól és még annál is kevesebbet mozgatták a nyakuk (figyelték a környezetük), mint mikor olvastak a telefonon.

A kutatás vezetője az eredményt a következőképp foglalta össze a CNN-nek: a gépelés, és kisebb mértékben az olvasás a mobilon befolyással bír a sétálásra és az egyensúlyozásra. Mindez pedig kihathat a biztonságos közlekedésre, ha valaki séta közben gépelne be egy üzenetet a telefonján.

Az Országos Mentőszolgálat egyébként azt írta ma a Facebook oldalán, hogy a havazással kezdetét vette a „ Megcsúsztam időszak”. Ez nem csak autóbalesetet jelent, de sok gyalogos is megsérül ilyenkor, nem csak az idősebbek, de a fiatalabbak is egy-egy csúnya esést követően. Saját biztonságunk érdekében, és hogy ne terheljük feleslegesen az életmentőket, az a legjobb tehát, ha ilyenkor fokozott óvatossággal közlekedünk. Például a telefont az amúgy is rizikós szakaszokon a zsebünkben hagyjuk.

Az úgynevezett figyelmetlen sétálás, azaz distracted walking jelenségét már sokan vizsgálták korábban, a kutatások jelentős része pedig arra jutott, hogy bár a telefon valóban növeli a kisebb balesetek kockázatát, a súlyosabb vagy halálos kimenetelű közlekedési balesetekre alig-alig van hatással. A jelenésgről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk:

Tényleg a halálos ítéletünket írjuk alá, ha sétálás közben a telefonunkat nyomkodjuk? A sétálás közbeni mobilozás veszélyeire egyre több szakértő hívja fel a figyelmet, a korlátozása pedig már Magyarországon is felvetődött. Mások szerint egyszerűen áldozathibáztatásról van szó.

Helyesbítés: cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy a sétálás közbeni mobilozás témakörében eddig nem készültek kutatások, a szöveget ennek megfelelően pontosítottuk.

További cikkek a Rakétán:

Változások az autók töréstesztjében: új szuperképességekre van szükség az öt csillaghoz Az EuroNCAP, a független európai járműbiztonsági minősítő szervezet új módszertant dolgozott ki az autók ripityára töréséhez.

A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak Az elmúlt években számtalan példát láthattunk rá, hányféleképpen segítheti a mesterséges intelligencia az életünket, de a Project Guideline ezek közül is valószínűleg az egyik leghasznosabb.

Hogyan védekezhetünk a SIM-csere átverés ellen? A SIM swap csalásnál úgy veszik át az irányítást a telefonszámunk felett, hogy az elkövetővel még csak nem is találkozunk: a csaló kapcsolatba lép az áldozat mobiltelefon-szolgáltatójával, és a megszerzett személyes adatok segítségével megszemélyesíti a telefon valódi tulajdonosát. Az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársat megkéri, hogy a telefonszámát a kiberbűnöző tulajdonában lévő másik SIM-kártyára vigye át.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.