Először filmezték le a világ egyik legnagyobb jéghegyét

2023 / 03 / 17 / Bobák Zsófia
Először filmezték le a világ egyik legnagyobb jéghegyét
Így néz ki élőben egy London-területű jéghegy, ami nemrégen szakadt le egy selfjégről.

Az A-81-es jéghegy az egyik legnagyobb kiterjedésű úszó jéghegy a világon, bár a csúcstartó, az A-76A jóval nagyobb nála: utóbbi 135 kilométer hosszú és 25 kilométer széles és kiterjedése körülbelül duplája a 1550 négyzetkilométeres A-81-nek. Az A-81 januárban szakadt le a Brunt selfjégről, amelyről rendszeresen törnek le kisebb-nagyobb darabok, de a mostani különleges eset volt, a jéghegy keletkezését ugyanis egy hatalmas repedés továbbhasadása okozta, amelynek során a Chasm 1 törésvonal végleg egybeforrt a Halloween-töréssel. Ez az esemény a Brunt selfjeget destabilizalhatja, ami kockázatot jelent a British Antarctic Survey (BAS) Halley VI kutatóállomása számára, amelynek moduljait éppen a törésvonal fejlődése miatt kellett nemrégen átköltöztetni jelenlegi helyére.

Mikor a nyári antarktiszi szezonról hazafelé tartó kutatók elhaladtak az A-81 fölött, első ízben sikerült lefilmezniük a jéghegyet, amit róla leszakadó, kisebb jéghegyek csapata kísér útján. Szintén a BAS kutatóinak jóvoltából készültek felvételek még januárban az A-76A-ról is, amelyet az RRS Discovery hajó fedélzetéről örökítettek meg. A hajón utazó tudósok elsődleges célja a környező vizekből gyűjtött minták elemzése volt, amiből a jéghegynek a környezetre gyakorolt hatását igyekeznek felmérni.

(Fotó: Chris Auckland/British Antarctic Survey)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.