Először sikerült keményítőt szintetizálni: megoldható vele az élelmezés, enyhítheti a klímaváltozást

2021 / 09 / 30 / Felkai Ádám
Először sikerült keményítőt szintetizálni: megoldható vele az élelmezés, enyhítheti a klímaváltozást
A zöld növények már állítanak elő keményítőt CO2 segítségével, de nekünk ez most sikerült először mesterségesen. A potenciál óriási: nem csak az emberiség táplálását lehetne megoldani, de a globális felmelegedés hatásait is enyhíthetnénk. Ráadásul a mi módszerünk hatékonyabbnak tűnik a természetesnél is.

Miben hasonlít az emberi zsírsejt a keményítőre? Abban, hogy amíg az emberek (illetve az állatvilág úgy általában) zsírsejtekben tárolja az energiát, addig a zöld növények erre a célra a keményítőt használják. És miben különbözik a kettő? Az emberek manapság jellemzően szabadulnának a zsírtól, ellenben a keményítő mesterséges előállítása régóta a kutatás-fejlesztés homlokterében áll. Amennyiben ugyanis sikerülne mesterséges úton előállítani ezt az anyagot, több legyet is üthetnénk egy csapásra: megoldhatnánk az emberiség hosszútávú táplálását, miközben lejjebb csavarhatnánk a több szempontból is egyre károsabb, ipari léptékű mezőgazdasági tevékenységet.

Ezt az áhított célt érték most el kínai kutatók, amikor is sikerült leutánozni a természet működését, és mesterséges körülmények között szintetizáltak keményítőt CO2 segítségével az emberiség történelmében először. Ebből pedig két dolog is következik: egyrészt megnyílik az út azelőtt, hogy a keményítő-előállítást a mezőgazdaságtól az ipar vegye át. Másrészt hasonló módszerrel akár komplexebb molekulák is előállíthatóak. Jelenleg keményítőt ugyanis az alapelvet tekintve elsősorban úgy termelünk, mint évezredekkel ezelőtt is – tehát különböző növények, például kukorica felhasználásával. A kukoricában igen bonyolult folyamatok alapján lesz a fotoszintézis végterméke a szóban forgó anyag – körülbelül 60 biokémiai folyamatra van ehhez szükség. Az elméleti energiahatékonyság sem túl magas: 2 százalék mindössze.

Laboron kívül, közönséges napelemmel kombinálva működött a mesterséges fotoszintézis egy új katalizátornak köszönhetően A katalizátor kereskedelmi forgalomban kapható napelemekkel együtt is működik, és hatékonyabban alakítja át a szén-dioxidot, mint bármely más, hasonló rendszer eddig – a kísérletek során ráadásul külső környezetben is működött.

A Kínai Tudományos Akadémia Tianjin Institute of Industrial Biotechnology (TIB) elnevezésű intézete 2015 óta próbálkozik a keményítő mesterséges szintetizálásával, de fáradozásuk mostanra megtérülni látszik. A kutatók a cél elérése érdekében egyrészt létrehoztak egy kemoenzimatikus rendszert, másrészt kidolgoztak egy új biokémiai útvonalat, amely során CO2 felhasználásával keményítő állítható elő – ez az útvonal pedig a természetessel szemben mindössze 11 kulcsreakcióból áll. Az elmúlt időszakban pedig a kutatók szisztematikusan optimalizálták ezt a hibrid rendszert, és az eredmény elég lélegzetelállító: a kutatók által kidolgozott biokémiai útvonal hatékonysága 8,5-ször nagyobb a természetesnél. Mint azt a kutatást leíró tanulmány vezető szerzője megfogalmazta:

„A jelenlegi technikai paraméterek szerint egy 1 köbméteres bioreaktor éves szinten – ha nem számítjuk az energiafelhasználást – annyi keményítőt állít elő, mint amennyi 1/3 hektáron megtermelt kukoricából nyerhető ki.”

Az energiafelhasználás természetesen nem elhanyagolható szempont, ugyanakkor egy másik kutató szerint amennyiben az összköltségvetés szempontjából a mesterséges eljárás gazdaságosnak bizonyulna a mezőgazdasági tevékenységhez képest, úgy a termőföldek 90 százaléka, valamint az ezek öntözésére használt édesvíz nagy része is megspórolható lenne. Ugyanakkor a pozitívumok listája itt nem ér véget: a mesterséges keményítő előállítása nem igényel sem rovarirtót, sem műtrágyát (mindkettő elég káros lehet mind a környezetre, mind a fogyasztóra), ami miatt az élelmiszer-biztonság is növelhető lenne, sőt a mesterséges keményítő lehetne az első lépés egy karbonmentes biogazdaság felépítésében is.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Jó a globális felmelegedés ellen és a Marson is beválhat a szén-dioxid reaktor Az elképzelés alapját jelenleg is használják a Nemzetközi Űrállomáson, de jelenleg azzal kísérleteznek, hogy a CO2 átalakítása jóval nagyobb volumenben történhessen.

Csapdába esett algák állíthatják elő a jövő energiahordozóját, a hidrogént Méghozzá fotoszintézis útján, mely folyamat alapvetően amúgy oxigént termel. Ha ez az ötlet beválik, úgy sikerül energia-hatékony módon hidrogént előállítani, aminek hiánya mindig is nagy hátulütője volt ennek az energiahordozónak.

Olyan eszközt készítettek, ami képes a mesterséges fotoszintézisre Az egyedülálló találmány képes tiszta energiává alakítani a napfényt, a szén-dioxidot és a vizet, méghozzá vezetékek, és úgy egyáltalán, mindenféle külső elektromos berendezés segítsége nélkül.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.