Először tankolt meg drón a levegőben egy vadászrepülőt

2021 / 06 / 10 / Bobák Zsófia
Először tankolt meg drón a levegőben egy vadászrepülőt
A vezető nélküli eszköz egy F/A 18 Super Hornet gép utántöltésével demonstrálta, hogy a drónok is alkalmasak a tanker szerepére és képesek jól működő formációban repülni a másik géppel a tankolás idejére.

A Boeing, a General Atomicsot és a Lockheed Martint megelőzve 2018-ban nyerte el a szerződést a Haditengerészetnél, amelynek értelmében négy olyan Stingray drón kellett építeniük, amely alkalmas a tanker szerepére és a légi tankolás kivitelezésére. A cég az MQ-25A első T1 prototípusát június negyedikén tesztelte először a levegőben feladata végrehajtása közben, amit probléma nélkül sikerült kiviteleznie. A vezető nélküli gép az illinoisi MidAmerica Repülőtérről szállt fel, majd csatlakozott hozzá a Haditengerészet F/A 18 Super Hornet vadászrepülőgépe, és a négy órás repülés során a különféle megközelítési módok gyakorlása után egymástól nagyjából hat méter távolságban sikeresen formációt alkottak és csatlakoztatták az utántöltő csövet, majd áttankoltak 174 kilónyi üzemanyagot.

A drónt a Boeing személyzete irányította, akik rádiókapcsolatban álltak a vadászgép vezetőjével is. A Haditengerészet a továbbiakban folytatja a fejlesztést és a teszteket és már további hetvenhat darabot rendelt a Stingrayekből, amelyek a tervek szerint első ízben a USS George H. W. Bush repülőgép-hordozóról fognak indulni. A drónok alkalmazása elsősorban azért sürgető feladat a Haditengerészet számára, mert jelenleg a Super Hornet gépek összes szolgálati repüléseinek 25-30%-át az üzemanyag szállítási kötelezettségek teszik ki, mivel általában ezeket a gépeket használják tankerként a repülőezredek feltöltése során - írta tavaly júliusban a U.S. Naval Institute híroldala.

(Fotó: Boeing)

További cikkek a témában:

Levegőbe emelkedett a Boeing pilóta nélküli harci gépe A Loyal Wingmant pilóta helyett a mesterséges intelligencia irányítja, és képes kötelékben repülni a hagyományos gépekkel.
Egy amerikai romboló radar nélkül, drónok segítségével találta el a célt – ez még a kínai fegyverrendszerek ellen is jól jöhet Ez azért jelentős dolog, mert a hadihajó jóval a radarjának a hatósugarán túl, passzív szenzorokból érkező információk összegzésének segítségével volt erre képes. Minderre a kínai haditengerészeti fejlesztések jellege miatt is szükség van az amerikaiak szerint.
Szuperszonikus katonai vadászrepülő-drónok az égen A Kelley Aerospace nevű szingapúri székhelyű repülőgép-gyártó vállalat szuperszonikus sebesség elérésére alkalmas harci drónt fejlesztett.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.