Először tankolt meg drón a levegőben egy vadászrepülőt

2021 / 06 / 10 / Bobák Zsófia
Először tankolt meg drón a levegőben egy vadászrepülőt
A vezető nélküli eszköz egy F/A 18 Super Hornet gép utántöltésével demonstrálta, hogy a drónok is alkalmasak a tanker szerepére és képesek jól működő formációban repülni a másik géppel a tankolás idejére.

A Boeing, a General Atomicsot és a Lockheed Martint megelőzve 2018-ban nyerte el a szerződést a Haditengerészetnél, amelynek értelmében négy olyan Stingray drón kellett építeniük, amely alkalmas a tanker szerepére és a légi tankolás kivitelezésére. A cég az MQ-25A első T1 prototípusát június negyedikén tesztelte először a levegőben feladata végrehajtása közben, amit probléma nélkül sikerült kiviteleznie. A vezető nélküli gép az illinoisi MidAmerica Repülőtérről szállt fel, majd csatlakozott hozzá a Haditengerészet F/A 18 Super Hornet vadászrepülőgépe, és a négy órás repülés során a különféle megközelítési módok gyakorlása után egymástól nagyjából hat méter távolságban sikeresen formációt alkottak és csatlakoztatták az utántöltő csövet, majd áttankoltak 174 kilónyi üzemanyagot.

A drónt a Boeing személyzete irányította, akik rádiókapcsolatban álltak a vadászgép vezetőjével is. A Haditengerészet a továbbiakban folytatja a fejlesztést és a teszteket és már további hetvenhat darabot rendelt a Stingrayekből, amelyek a tervek szerint első ízben a USS George H. W. Bush repülőgép-hordozóról fognak indulni. A drónok alkalmazása elsősorban azért sürgető feladat a Haditengerészet számára, mert jelenleg a Super Hornet gépek összes szolgálati repüléseinek 25-30%-át az üzemanyag szállítási kötelezettségek teszik ki, mivel általában ezeket a gépeket használják tankerként a repülőezredek feltöltése során - írta tavaly júliusban a U.S. Naval Institute híroldala.

(Fotó: Boeing)

További cikkek a témában:

Levegőbe emelkedett a Boeing pilóta nélküli harci gépe A Loyal Wingmant pilóta helyett a mesterséges intelligencia irányítja, és képes kötelékben repülni a hagyományos gépekkel.
Egy amerikai romboló radar nélkül, drónok segítségével találta el a célt – ez még a kínai fegyverrendszerek ellen is jól jöhet Ez azért jelentős dolog, mert a hadihajó jóval a radarjának a hatósugarán túl, passzív szenzorokból érkező információk összegzésének segítségével volt erre képes. Minderre a kínai haditengerészeti fejlesztések jellege miatt is szükség van az amerikaiak szerint.
Szuperszonikus katonai vadászrepülő-drónok az égen A Kelley Aerospace nevű szingapúri székhelyű repülőgép-gyártó vállalat szuperszonikus sebesség elérésére alkalmas harci drónt fejlesztett.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.