Először ültetett be chipet egy ember agyába Elon Musk cége, a Neuralink

2024 / 01 / 30 / Pőcze Balázs
Először ültetett be chipet egy ember agyába Elon Musk cége, a Neuralink
Elon Musk, a Tesla és az X első embere bejelentette, hogy Neuralink nevű, agy-számítógép interfészeken dolgozó vállalkozása túl van az első sikeres emberi beültetésen. A hosszú távú cél a "szimbiózis a mesterséges intelligenciával", a rövid távú egy számítógépes kurzor vagy billentyűzet irányítása.

Tavaly szeptember végén számoltunk be arról a Rakétán, hogy a Neuralink megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen emberek agyába. Tehát a sikeres állatkísérletek után így is kipróbálhatják az implantátumukat, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az agy és a hozzá kapcsolt számítógép között. Ez reményeik szerint egy idő után "szuperképességeket" adhat az embereknek, egyelőre azonban olyan betegeket kerestek a kutatásukhoz, akiknek egy végtagjuk sem működik megfelelően, nyaki gerincvelősérülés vagy amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt.

"Tegnap megkapta az első ember a Neuralink implantátumát, és megfelelően zajlik a felépülése. Az első eredmények ígéretes idegrendszeri aktivitást jeleznek."

Mindössze ennyit tudni a beavatkozásról, többet nem osztott meg arról sem a vállalat, sem Elon Musk. A Wired cikke azonban rámutat, hogy kapkodásra semmi ok, hiszen a teljes kutatás akár hat évig tarthat, és hónapok is eltelhetnek addig, amíg kiderül, hogy az alany képes-e irányítani a számítógépet a gondolataival.

Szintén fontos megjegyezni, hogy többtucat emberbe ültettek már BCI (brain-computer interface, agy-számítógép interfész) implantátumot, az elsőt 2004-ben. Ami a Neuralinket különlegessé teszi, hogy vezeték nélküli kapcsolatot létesít az agy és a számítógép között, ami sokkal kényelmesebb, mint egy vastag kábel használata, illetve az érme méretű kütyü az általánosan megszokott száz helyett ezer elektródával működik, hatvannégy szálba foglalva. A Neuralink egyik versenytársa, a kissé előrébb járó Synchron már biztonságosan segít betegeket abban, hogy böngésszék az internetet vagy épp banki ügyeket intézzenek a számítógépükön.

A Wired emlékeztet rá, hogy egy korábbi oknyomozó riportjuk fényt derített arra, hogy a Neuralink több szabálytalanságot is elkövetett az állatkísérletei során, vagyis valószínűleg fokozott figyelem fogja kísérni a céget, ahogyan folytatja az emberi beültetéseket.

(Borítókép: Neuralink)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.