Már négy éven belül landolhat a Marson egy legénység nélküli Csillaghajó

2023 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Már négy éven belül landolhat a Marson egy legénység nélküli Csillaghajó
A Starship jövőjéről Elon Musk beszélt.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk egy nyilvános beszélgetés során mutatta be a Starship űrhajó (Csillaghajó) jövőjével kapcsolatos terveket. Az első tesztrepülés robbanásba torkolló végzete ellenére a SpaceX értékes adatokat gyűjtött össze a további fejlesztésekhez. A cég így megkísérli a második tesztrepülést, amelynek célja már a pályára állás.

Ha ez a második teszt sikerrel jár, és tehát a hőpajzzsal felszerelt Csillaghajó sikeresen Föld körüli pályájára lép, akkor felgyorsulnak a dolgok: Musk szerint ebben az esetben ugyanis egy személyzet nélküli Mars-küldetésre négy éven belül sor kerülhet. Musk azt is hangsúlyozta, hogy az űrhajó segítségével állandó bázis hozható létre a Holdon és idővel város a Marson – ami fontos mérföldkövet jelent a több bolygón megtelepedett fajjá válás felé vezető úton, aminek az emberiség szempontjából egzisztenciális jelentősége van.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson tartott vitaindító beszédében feltárta a Starship jövőjével kapcsolatos terveket. Mint mi is írtuk, az első tesztrepülés egy szép nagy robbanással ért véget:

Felszállás közben darabjaira robbant a SpaceX marsrakétája Az indítás ezúttal már sikeres volt, ám a Starship nem tudott leválni a Super Heavy hordozórakétáról.

A látszólagos kudarc ellenére azonban a SpaceX értékes adatokat gyűjtött össze, ami jelentős fejlesztéseket tett lehetővé – ez egyébként a SpaceX munkamódszere, azaz nagyon sokat tesztelnek élesben, épp a valós adatok begyűjtése miatt, magyarán az első tesztrepülés sem volt igazán kudarc ebből a szempontból. A cég most pedig éppen a Starship második tesztrepülésére készül – foglalja össze az Interesting Engineering.

A SpaceX azonban szabályozási akadályokkal néz szembe a következő indulás előtt, beleértve az FAA-engedélyt (az USA szövetségi szintű, repülést felügyelő szerve) és a környezetvédelmi jóváhagyást. A Starship fejlesztései közé tartozik a “szellőztetett interstage” és a Super Heavy gyorsító rakéta hővédő pajzsa a forró szakaszos szétválasztáshoz. Musk úgy véli, ha a hajtóművek gond nélkül begyulladnak az indítás során, a Starshipnek komoly esélye van arra, hogy pályára kerüljön. Ha sikerül, a Csillaghajó a visszatérési hőpajzsát is letesztelheti a Csendes-óceán felett.

A második teszthez használt prototípus a NASA Saturn V rakétájához képest dupla tolóerővel büszkélkedhet, és célja a háromszoros tolóerő a frissítések után, javítva a jövőbeli küldetésekhez szükséges képességeit. A SpaceX a kilövőtorony frissítését is tervezi, hogy fogadja a visszatérő Super Heavy rakétákat, ami egy éven belül várható mérföldkő. Musk hangsúlyozta a csillaghajó hatalmas méretét is, és azt is megismételte, hogy a hajót végső soron állandó holdbázis és egy marsi város létrehozására tervezték. Musk szerint a második teszt sikere esetén négy éven belül sor kerülhet a Starship legnéység nélküli marsi küldetésére is.

Musk végső soron a csillaghajót olyan járműként képzeli el, amely képes leszállni a Naprendszer bármely szilárd felületű égitestén, így fajunk szétterjedhet a Naprendszerben.

A nagy szűrő – avagy miért jelezné az emberiség nagyon közeli végzetét, ha letűnt élet nyomára akadnánk a Marson Ha holnap, a jövő hónapban, vagy akár pár év múlva a NASA bejelentené, hogy bármiféle idegen élet nyomára bukkant a vörös bolygón, az a Nagy Szűrű teória alapján fajunk számára a közelgő véget jelezné.

Musk szerint mindez azért fontos, mert ha egyetlen bolygón élünk, úgy fajunk roppant sérülékeny – a Nagy Szűrő elmélete például úgy oldja fel a Fermi-paradoxont, hogy eszerint létezik valami szűk keresztmetszet, ami még azelőtt végez egy civilizációval, hogy képes lenne telepeket létrehozni az anyabolygóján kívül. Amennyiben viszont az emberiség több égitesten is rendelkezik élőhellyel, úgy a túlélésünkre is értelemszerűen nagyobb az esély.

(Kép: SpaceX)


Kína egy aszteroida eltérítését tervezi
Kína egy aszteroida eltérítését tervezi
A misszió célpontja egy olyan kisbolygó lesz, ami földközeli objektum besorolást kapott.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.