Első alkalommal ültették be a világ legfejlettebb mesterséges szívét a humán kísérletek után

2021 / 07 / 24 / Bobák Zsófia
Első alkalommal ültették be a világ legfejlettebb mesterséges szívét a humán kísérletek után
Az Aeson a valódi szívet utánozza: gyorsabban ver, ha a tulajdonosa sportol, ideges vagy izgul. A tesztek során korábban problémák léptek fel a szívvel, de a hibát kijavították és most sor került az első hivatalos beültetésre, amelyet nem kísérleti jelleggel végeztek.

A valódi és egy idő után elhasználódó és megbetegedő organikus szervek pótlására tett kísérletek között az egyik legígéretesebb a műszervek alkalmazása, amelyek anélkül oldják meg a szervdonorok hiányának problémáját, hogy külön erre a célra felnevelt állatok alkalmazását vagy bonyolult módszerekkel a laborban növesztett szervutánzatok felhasználását igényelné. Bár a mesterséges, különösen a szívet helyettesítő szervek is igen bonyolult eszközök, de a tesztek során már bizonyították az eredményességüket és egyre több cég foglalkozik az előállításukkal. A mesterséges szívek legfejlettebb változatai az úgynevezett teljes mesterséges szívek (Total Artificial Heart, TAH), amelyek már nem csak arra alkalmasak, hogy segítségükkel az orvosok áthidalják azt az időt, amíg a páciens megkapja a transzplantációhoz való szervet, hanem akár végső megoldást is jelenthetnek, vagyis évekig a testben maradhatnak és meghosszabbíthatják a betegséggel küzdők életét.

A TAH-ok legújabb generációja pedig már arra is képes, hogy az emberi szív működését pontosan utánozza.


A Carmat mesterséges szíve

A Carmat által kifejlesztett Aeson nevű berendezéshez tartozó szenzorok érzékelik a fiziológiai változásokat a testben és ennek megfelelően módosítják a beállításokat, például a percenkénti dobbanások számát. A műszív biokompatibilis anyaga, melyet borjúkból származó szövetekből készítenek, biztosítja, hogy a szervezet ne lökje ki a beültetett szervet, a pumpáló mozgást pedig az aktuátor folyadéka közvetíti, amelyet egy membrán választ el a kamrákban tárolt vértől. Az energia a működéshez egy külső készülékből származik, amelyet a páciensnek egy oldaltáskában kell magával hordania: ebben helyezkedik el az akkumulátor és az irányítóegység. A táska összesen négy-öt kilót nyom, de ezzel a kényelmetlenséggel együtt is sokkal nagyobb szabadságot biztosít a felhasználó számára, mint a korábbi, a kezdeti időkben akár 180 kilogrammot is elérő berendezések.

Az Aeson fejlesztésének elmúlt évekbeli történetében ugyan voltak fennakadások, mivel az első humán tesztek során a szív meghibásodása miatt több alkalommal is rövidzárlat lépett fel, így az első két páciens csak rövid ideig élt a beültetés után, de időközben a Carmat mégis megkapta az európai és amerikai forgalmazáshoz szükséges engedélyt a hatóságoktól, a műszervet pedig az elmúlt napokban két betegbe is beültették. Egyikük egy olasz páciens volt, ő lett az első olyan személy, aki a kereskedelmi forgalomban kapható Aesont kapta és nem egy teszt alanyaként esett át a transzplantáción. A műtétet Dr. Ciro Maiello végezte el a nápolyi Azienda Ospedaliera dei Colli kórházban és a Carmat július 19-ei közleménye szerint minden rendben zajlott le az operáció közben.

A másik beültetésre véletlenszerűen került sor az Egyesült Államokban, ahol a Duke Egytem kórházában kezelt és éppen szívműtétre váró egyik beteg hirtelen rosszabbul lett. Az állapota olyan súlyosnak bizonyult, hogy az orvosok a mesterséges szív alkalmazása mellett döntöttek, így Matthew Moore lett az első abból a tíz kiválasztott emberből, akik a klinikai teszt alatt megkapják a bionikus szívet. Az első három műtét után a pácienseket hatvan napig megfigyelés alatt tartják, majd, ha az állapotuk kielégítő, a következő hét beültetést is elvégzik a kórházban. Moore a tervek szerint néhány hónapon belül új, organikus szívet kap, így az eszköz csak arra a rövid időre biztosítja a keringését, amíg a transzplantációra várakozik, de a vizsgálatok során a hosszabb távú alkalmazás lehetőségeit is felmérik. A Duke által beültetett mesterséges szívet egyelőre az intézmény felügyeli, vagyis az amerikai beteg folyamatos megfigyelés alatt áll, az adatok pedig segítenek felmérni az eszköz működését.

TAH-okat egyébként más cégek is fejlesztenek, az egyik legismertebb ezek közül a SynCardia eszköze, a legegyedibb pedig a BiVACOR szerve, amely magának a szívnek a működését reformálja meg, mivel nem pumpákkal, hanem mágnesek között lebegő és így az elhasználódástól jobban védett titániumlemezekkel működik.

(Fotó: Carmat, Duke University)

További cikkek a témában:

Idén forgalomba kerül a világ legfejlettebb mesterséges szíve, az Aeson A mesterséges szívek rendkívül bonyolult eszközök, a világon összesen két cégnek engedélyezték európai és amerikai hatóságok, hogy ilyeneket ültessenek a páciensekbe. A Carmat műszerve néhány hónap múlva forgalomba kerül Németországban és Franciaországban.
Génmódosított disznók szerveit ültethetik emberekbe, már idén Az USA-beli Revivicor vállalat kapott először engedélyt arra, hogy genetikailag módosított sertések szerveit ültessék be transzplantációra váró emberekbe. Ha az eljárás beválik, csökkenhetnek a hosszú várólisták, és minden bizonnyal számos élet válik megmenthetővé.
Emberi bőrszövetből tenyésztett miniatűr májat ültettek patkányokba A Pittsburgh-i Egyetem Orvostudományi Iskola kutatói emberi önkéntesek bőrsejtjeiből teljesen működőképes miniatűr májakat alkottak, amelyeket azután patkányokba ültettek. Sőt rekordot döntöttek, az eddigi két év helyett ugyanis mindössze egy hónap alatt előállították a mesterséges szervet.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.