Emberi intelligenciára emlékeztető jeleket produkál a GPT legújabb verziója

2023 / 03 / 25 / Felkai Ádám
Emberi intelligenciára emlékeztető jeleket produkál a GPT legújabb verziója
Legalábbis a Microsoft mérnökeinek a tanulmánya szerint a GPT–4 AGI-ra jellemző “szikrákat” mutat, mint írják: hiszünk abban, hogy a GPT-4 intelligenciája valódi paradigmaváltást jelez a számítástechnika területén és azon is túl.

A Microsoft kutatói azt állítják egy új tanulmányban, hogy az OpenAI nyelvi modellje, a GPT legújabb verziója már AGI-ra, tehát általános mesterséges intelligenciára utaló jeleket mutat. A kutatók nagyon óvatosan fogalmaznak, és még azt is megemlítik, hogy a tanulmány a GPT–4 egy korai változata alapján készült, vagyis ez még csak nem is az, ami eljut a felhasználókhoz. Akárhogy is forgatjuk azonban, szenzációs állításról van szó – ha emlékszünk, tavaly a Google egy mérnöke azt állította, hogy a vállalat mesterséges intelligenciája öntudatra ébredt, de egyrészt ez tehát egy mérnök állítása volt, másrészt az illetőnek épp ezen kijelentése miatt kellett a cégtől távoznia. Most azonban egy konkrét tudományos munka érvel amellett, hogy a ChatGPT–4-ben már “felszikrázik” valami abból, amit később AGI-nak nevezhetünk.

Öntudatra ébredt egy mesterséges intelligencia a Google mérnöke szerint A fejlesztő elmondása szerint a rendszer érez, egy kisiskolás szintjén van, és fél attól, hogy lekapcsolják.

Először is tisztázzunk pár dolgot, például hogy, mit is értünk AGI alatt! Az AGI vagyis az Artificial General Intelligence arra a mesterséges intelligenciára utal, amely képes megérteni vagy idővel megtanulni mindazokat az intellektuális feladatokat, amire egy ember is képes. Magyarán egy emberi intellektussal rendelkező MI-ről beszélünk, ami azonban, mivel iszonyatos információ áll a rendelkezésére, nálunk jóval többre lesz képes, de képes lesz mindarra, amire mi is. Fontos hozzátenni viszont azt is, hogy mindez az intelligenciára vonatkozik, nem pedig az öntudatra.

Az OpenAI vezérigazgatója szerint a ChatGPT végül "összetörheti" a kapitalizmust Sam Altman, a ChatGPT mögött álló OpenAI vezérigazgatója beszélt egy interjúban a mesterséges intelligenciák jövőjéről, és arról, hogy ezek milyen kihívást jelenthetnek.

Mint a kutatók írják, az OpenAI által kifejlesztett legújabb modellt, a GPT-4-et soha nem látott számítási és adatmennyiség felhasználásával képezték ki. Az állítás pedig a következő:

“A GPT-4 (a korai verziója) egy új LLM-csoport része (például a ChatGPT-vel és a Google PaLM-mel együtt), amelyek általánosabb intelligenciát mutatnak, mint a korábbi AI-modellek.”

Mindez összességében azt jelenti, hogy a nyelvtudáson túl a GPT-4 képes több területen is magabiztosan elboldogulni, legyen szó matematikáról, kódolásról, művészetről, orvostudományról, jogról, pszichológiáról – ezeken a területeken ráadásul speciálisan kiadott parancsszavak és kifejezések (promtok) nélkül is képes a problémamegoldásra. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy ráadásul ezekben a feladatokban a GPT-4 teljesítménye feltűnően közel áll az emberi szintű teljesítményhez, és gyakran messze felülmúlja a korábbi modelleket, például a ChatGPT-t. Mint a kutatók fogalmaznak:

"Tekintettel a GPT-4 képességeinek kiterjedtségére és mélységére, úgy gondoljuk, hogy ez ésszerűen tekinthető egy mesterséges általános intelligencia (AGI) rendszer korai (de még mindig nem teljes) változatának."

Ha és amennyiben a szingularitást úgy értjük, hogy egy mesterséges intelligencia teljesítménye eléri az emberét, akkor ez azt jelenti, hogy a GPT–4-gyel a szingularitás fél lábbal már átlépte a küszöböt. Korábban már írtunk egy magáncégről, amely relatíve objektíven hasonlítja össze az emberek és az MI-k teljesítményét – lényegében úgy, hogy mennyiben közelít egymáshoz az az idő, amit a fordítási munkák utólagos szerkesztésére rá kell fordítani. A cég szerint kezdetben az emberi fordítók ilyen szempontból nagy előnnyel indultak, de ez folyamatosan csökken, és az évtized végére akár el is tűnhet teljesen.

Már csak hét évre van szüksége a mesterséges intelligenciának, hogy olyan okos legyen, mint az ember Legalábbis ezt állítják a Translated fordítócég kutatói – de tényleg ilyen közel járunk az úgynevezett szingularitáshoz?

Viszont az is látható, hogy nagyon nem egzakt, objektív dolgokról beszélünk: nem hogy az AGI-nak nincs teljes, letisztázott definíciója, amihez egy MI-t objektíven mérni lehetne, de úgy általában az intelligenciának és pláne az öntudatnak sincs. Nem véletlen tehát a Microsoft mérnökeinek az óvatos szóhasználata, és ahogy azt a hírről beszámoló Futurism is írta: nem mellesleg a Microsoftnak érdekében áll minél nagyobb felhajtást csapni a nyelvi modell legújabb változata kapcsán, ami tehát szintén nem elhanyagolható szempont.

A Futurism viszont hozzáteszi azt is, hogy a GPT–4 azért objektíven is meghaladja több területen az elődeit, hiszen olyan köztudottan nehéz vizsgákat tesz le, mint a jogi ügyvédi vizsga (BAR), az LSAT, sőt a Certified Sommelier elméleti vizsga is a 90., 88. és 86. percentilisben – különösebb felkészítés nélkül. Ezzel szemben a tavaly év végén megjelent GPT-3.5 az összes ügyvédi vizsgázó alsó 10 százalékába került, magyarán mindez brutális előrelépés egy következő generációs modell számára, amelynek az utolsó iterációját egyébként alig néhány hónappal ezelőtt adták ki.

Vagyis egyrészt valóban robog a “hájpvonat” a nyelvi modellek, kiemelten a GPT kapcsán, valamint az AGI határvonala is széles és homályos, ennek ellenére érezhetően egyre közelebb tartunk hozzá, és nem kizárt, hogy ha nem is egyet, de ha kettőt pislogunk, egy teljesen más világot látunk majd magunk körül.

(Kép: Pixabay/Placidplace)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784-ben száz robot dolgozik egy közös agyra kapcsolódva
1784 ez esetben nem egy évszám, hanem egy épület, méghozzá a világ első robotbarát épülete, amelyet a technológiával való kísérletezéshez terveztek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.