Épülnek a műholdas internethálózatok, jövőre már az Amazon műholdjai is működésbe lépnek

2021 / 11 / 02 / Bobák Zsófia
Épülnek a műholdas internethálózatok, jövőre már az Amazon műholdjai is működésbe lépnek
A SpaceX Starlinkje tart legelőrébb a műholdas internetszolgáltatáshoz szükséges műholdas hálózat kiépítésében, de más cégek is beszállnak a versenybe.

A Jeff Bezos által alapított Amazon műholdas internetszolgáltatási rendszerének kiépítése lassan elkezdődik, a cég hétfői bejelentése szerint az első két műholdat jövő év vége felé tervezik pályára állítani, hogy élesben teszteljék a működésüket.

"Minden rendszer jól teljesít a teszteken a szimulációk során és laboratóriumi környezetben és hamarosan készen állunk rá, hogy megnézzük, hogyan működnek az űrben."

- jelentette be Rajeev Badyal, a Project Kuiper műszaki alelnöke - "Semmivel nem lehet helyettesíteni a keringési pályán való tesztelést és arra számítunk, hogy sokat fogunk tanulni belőle, tekintve a komplexitását és a kockázatait az ilyen kihívást jelentő környezetben való üzemeltetésnek."

A Project Kuiper első két műholdja, KuiperSat-1 és KuiperSat-2 590 kilométeres magasságban kering majd és mindegyik három TT&C antennával kapcsolódik a földi állomásokhoz, amelyekből egy Dél-Amerikában, egy pedig Ázsiában található, a texasi McCullochban elhelyezett négy terminállal pedig egyelőre csak naponta öt alkalommal, négy-négy percre létesítenek majd kapcsolatot. A terminálokból kettő az a kis méretű és olcsó berendezés lesz, amelyet a cég kifejezetten azzal a céllal hoz létre, hogy azok az ügyfeleik is megfizethető internetszolgáltatáshoz juthassanak, akik a világ legeldugottabb sarkaiban élnek.

Az eszközök árának redukálását a vállalat szerint leginkább azzal lehet megoldani, ha a lehető legjobban lekicsinyítik és leegyszerűsítik a terminálokat, az Amazon megoldása erre a problémára pedig egy technológiai újításban rejlik: a Ka-band antennákat egy új elrendezésben építik meg. A különböző elemeket nem egymás mellé, hanem egymásra helyezik el, így kisebb helyet foglal a mindössze 30 centis struktúra. A tesztek során 400 Mbps sebességet sikerült elérni a közvetítés során és 4K minőségi videót streameltek egy geostacionárius pályán lévő műholdról, amely jóval távolabb kering, mint ahol a Project Kuiper műholdjai lesznek majd.

A két próbaeszközzel az Amazon igyekezik azt is megoldani, hogy a jövőben, a teljes hálózat kiépülése után, a rendszer a lehető legkevésbé zavarja a csillagászati megfigyeléseket, ennek érdekében a Starlink műholdjain található kiegészítőkhöz hasonló árnyékolóval látják el a KuiperSat-1-et és 2-őt. A teljes szatellithálózat a tavaly júliusban kapott engedély szerint csak 3236 egységből fog állni, amelyek 590, 610 és 630 kilométer távolságban keringenek, ezzel jócskán elmaradnak a Starlinkhez képest, ami már jelenleg is több mint 1700 műholdból áll és az újabb egységek pályára állítása folyamatosan zajlik.

A SpaceX és az Amazon között egyébként kisebb harc is kialakult nem is olyan régen a műholdak engedélyeztetésével kapcsolatban, Jeff Bezos cége szeptember elején panaszt nyújtott be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság számára (FCC), amelyben a Starlink stratégiáját kifogásolta, mivel a SpaceX a korábbi kérelmében nem csak egy, hanem két lehetséges tervet is vázolt a műholdak pályára állításával kapcsolatban, amely szokatlan stratégia és az Amazon szerint bonyolítja a többi, szintén műholdak felbocsátását tervező cég helyzetét. Szerintük, ha az FCC elfogadja ezt a fajta stratégiát, az precedenst teremthet a többi vállalat számára is, és megnyithatja az utat az akár három-négy konfigurációra engedélyt kérő beadványok előtt.

A SpaceX visszavágott és válaszuk szerint az Amazon nem bizonyította, hogy létezne bármilyen szabályozás, ami miatt a cég ne élhetne a lehetőséggel, hogy az alternatív terveket is bemutassa a hatóság számára, szerintük az Amazon a kritikákkal csak megpróbálja lassítani a Starlink építését.

(Fotó: Amazon)

További cikkek a témában:

Már Magyarországról is fel lehet iratkozni Elon Musk műholdas internetére A SpaceX ígérete szerint 2022-től már nálunk is elérhető lesz a Starlink, 30 ezer forintért pedig már le is foglalózhatjuk a szolgáltatást. Bár nem biztos, hogy érdemes.
Hamarosan elindulhat a SpaceX űrinternet-szolgáltatása Elon Musk vállalata tavaly novemberben kezdte el kiépíteni a Starlink névre keresztelt műholdrendszert, amely az ígéretek szerint a Föld minden pontján szupergyors internetkapcsolatot fog biztosítani.
Összehasonlították a műholdas megakonstellációk teljesítményét, melyek a jövő internetét szolgáltatják - egy még el sem indult projekt lett a győztes A SpaceX, a OneWeb, a Telesat és az Amazon rendszereinek végső változatát szimulálták és hasonlították össze egymással a kutatók, az eredmény szerint az Amazon nagyjából 53,4 Tb/s teljesítményre lesz képes az összes műholdjuk összes adatátvitelét számításba véve.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.