Érdemes-e okosmérleget venni?

2023 / 01 / 08 / Bobák Áron
Érdemes-e okosmérleget venni?
Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.

Az okosotthon eszközök közül talán az okosmérleg az a termékkategória, amire a legtöbb gyártó ráugrott az elmúlt időszakban, a rendkívül széles választékban ugyanúgy megtalálhatjuk a professzionális fitneszeszköz-gyártókat (pl. Fitbit, Withings) mint a nagyobb technológiai vállalatokat (Huawei, Xiaomi), meg persze rengeteg olyan gyártót is, aminek a neve talán kevésbé cseng ismerősen. Omron, Sencor, Beurer... a sort szinte a végtelenségig lehetne folytatni. A hatalmas kínálat rendkívül változatos árazással is párosul, egy átlagos magyar elektronikai áruházban ma már kaphatunk okosmérleget ötezer, de akár ötvenezer forintért is.

Mitől okos az okosmérleg?

Ezek a mérlegek a hagyományos személymérlegekkel ellentétben már el vannak látva valamilyen adatkapcsolattal is. A fapadosak Bluetooth-szal kapcsolódnak a telefonunkhoz, de az újabb eszközök közül egyre több wifi-kapcsolatra is képes, így a mérleg által mért adatokat azonnal le is szinkronizálják a kapcsolódó alkalmazással (ami természetesen gyártónként eltérő). Ez nagyon kényelmessé teheti a testsúlyunk nyomon követését, hiszen nem kell minden reggel feljegyeznünk valahova, hogy hány kilót mértünk, minden információ automatikusan ott lesz a telefonunkon. Ha egyébként is használunk valamilyen fitneszeszközt, például egy Huawei vagy egy Fitbit fitneszkarkötőt, akkor ezeket az adatokat ugyanabban az alkalmazásban fogjuk megtalálni, mint az edzéseinkről vagy a sporttevékenységünkről gyűjtött információkat, így arra is lehetőségünk nyílik, hogy átlátható módon elemezzük ki, hogy az edzésmunkánk mennyire hatékony.


A jelenlegi egyik legfejlettebb okosmérleg, a Withings Body Cardio a földrajzi elhelyezkedésből fakadó gravitációs eltéréseket is figyelembe veszi

Számos mérleg emellett is rendelkezik különböző kényelmi funkciókkal, például automatikusan meg tudják különböztetni egymástól a családtagokat, néhánynak pedig vendég módja is van. A drágább mérlegek emellett különböző extra funkciókat is kínálnak, az ötvenezer forint felett kezdődő Withings Body Cardio például a pulzushullám terjedési sebességét is képes mérni, ami a szívkoszorú és a stroke megbetegedések egyik előrejelzője - igaz, a Cnet beszámolója szerint a mérleg nem mindig megbízhatóan méri ezt az adatot.

A telefonunkhoz való kapcsolódás mellett a másik ok, ami miatt ezeket a mérlegeket okosnak nevezhetjük, hogy a testsúlyunkon kívül számos más értéket is mérnek, több gyártó így kifejezetten a "testkompozíció mérésével" hirdeti ezeket a termékeket.

Hogy ebbe mi tartozik bele, az termékenként eltérő, de a legtöbb mérleg képes mérni a testzsír százalékot, a testtömegindexet (BMI), a vázizomzat mennyiségét, a zsírmentes testtömeget is. Emellett több mérlegnél kapunk egy értéket a nyugalmi anyagcserére (vagyis hogy nyugalmi állapotban egy nap alatt mennyi kalóriát használ fel a szervezetünk), a testvíz százalékos értékére, de akár a zsigeri szír mennyiségére vagy a csontok ásványi anyag tartalmára is.

A legtöbb ember számára ezek közül a legvonzóbb nyilvánvalóan a testzsírszázalék kiszámítása lehet, hiszen ennek a változása árulkodik a legegyértelműbben arról, hogy mennyire hatásos a diétás étrendünk vagy a sportolási szokásaink. Különösen fontos ez olyan embereknél, akik fogyás mellett szeretnék megőrizni az izomtömegüket, hiszen önmagában az, hogy fogytunk néhány kilót, nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok a kilók a zsírraktárainkból tűntek el.


Egy sokkal pénztárcabarátabb megoldás, a Huawei Smart Scale 3, amit alig két hónapja mutattak be

Hogyan működik a testkompozíció mérése?

A mai okosmérlegek kivétel nélkül az úgynevezett bioelektronikai impedencia analízis (BIA) segítségével mérik fel az ember testét. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a mérleg elektródák segítségével egy egészségre nem ártalmas, nagyon alacsony feszültségű elektromos áramot vezet a testünkbe az egyik lábunkon keresztül, ami aztán a másik lábunkban érkezik vissza a mérlegbe, a készülék pedig ennek a sebességéből számítja ki a testünkben található zsír, izom, csont mennyiségét és összetételét. A módszer háttere, hogy a zsírszövet nem raktároz el vizet, míg az izmok igen, vagyis minél több a zsír, annál nagyobb lesz az ellenállás. Az okosmérlegek alapvetően a test zsírmentes tömegét számítják ki (ebbe tartoznak a csontok és az izmok), majd a korunk, a magasságunk és egyéb tényezők alapján becsülik meg ennek alapján a testzsír-százalékunkat.

Mennyire vehetők komolyan a kapott értékek?

Az okosmérlegekről szóló több cikk is megjegyzi, hogy a mérlegek pontosságát több tényező is befolyásolhatja, például ha dehidratáltak vagyunk, akkor a BIA eljárással működő mérlegek hajlamosak alulbecsülni a zsír nélküli testtömegünket, míg a mérlegelés előtti edzés ezzel éppen ellentétes hatást vált ki. Számos gyártó emellett a termék oldalán is jelzi, hogy a mérleg bizonyos emberek esetében nem ad pontos értékeket, az állapotos nők vagy az atléták testfelépítése például negatívan befolyásolja a mérési eredmények pontosságát.

Az elmúlt években készült kutatási eredmények azonban arról tanúskodnak, hogy a BIA-elven működő mérlegek nem csak bizonyos esetekben nem mérnek pontosan, hanem gyakorlatilag soha.

A Consumer Reports fogyasztóvédelmi portál 2016-ban hat okosmérleget tesztelt le, és megállapították, hogy azok legalább 21 százalékot tévedtek a testzsírszázalék megállapításakor. Hasonló eredményre jutott egy idén publikált kutatás is, amelyben három kereskedelmi forgalomban kapható mérleget (Tefal Body Partner, ​Terraillon DietPack, Withings Body Cardio) vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a készülékek 2,2-4,4 kilogrammot tévedtek a testzsír, és ugyanennyit az izomtömeg mennyiségének megállapításakor az orvosi körökben legmegbízhatóbbnak tartott DEXA vizsgálathoz képest. "Az intelligens mérlegek nem pontosak a testösszetétel megállapításában" - szól a Journal of Medical Research című akadémiai folyóiratban publikált tanulmány velős konklúziója. Egy másik, a PubMeden elérhető tanulmány kifejezetten a fentebb már említett Withings Body Cardio képességeit vizsgálta, és szintén arra jutott, hogy a testzsírszázalék és a zsírmentes testtömeg megállapításában a mérleg csak közelítő értékeket ad.


Néhány okosmérleg, például az Omron BF511 kihúzható fogantyúval is rendelkezik, így nyolc elektródán keresztül méri a testkompozíciót

Bár az eltérés nem minden mérleg esetében ennyire drámai, de számos teszt és rengeteg, az interneten fellelhető fogyasztói értékelés alapján úgy tűnik, hogy ez a fajta pontatlanság az összes, forgalomban lévő okosmérlegre jellemző. A legtöbb mérleg esetében ez már pusztán annak betudható, hogy mivel az eszköz az egyik lábunkból a másikba küldi az elektromos áramot, így igazából csak az alsótest összetételét tudja felmérni, de a visszajelzések alapján a bizonytalansági faktor azoknál a mérlegeknél sem feltétlenül alacsonyabb, amelyek nyolc elektródával vannak ellátva, és egy kihúzható fogantyú segítségével a kezekbe is képesek elektromos áramot vezetni.

Az okosmérlegek ezzel együtt is jó szolgálatot tehetnek ha szeretnénk leadni néhány kilót, hiszen ahhoz, hogy a testzsírszázalékunk alakulását nyomon kövessük, nem feltétlenül kell pontos értékeket adniuk, éppen elég, ha következetesen mutatják az értékek változását - vagyis ha a testzsírszázalék csökkenését vagy növekedését a saját számítási módszerük szerint konzekvensen mérik. A vásárlóknak viszont mindenképpen tudniuk kell, hogy az ilyen mérlegeknél 8-10%-os, vagy akár ennél is komolyabb eltérések is előfordulhatnak, ami az Amerikai Testedzés Tanács (American Council of Exercise) által meghatározott értékek szerint akár a teljesen fitt és az elhízott testalkat közötti különbséget is jelentheti.

Hogyan mérjünk testzsírszázalékot?

A testkompozíciónk mérésére és a testzsírszázalék kiszámítására számtalan különböző módszer létezik, amelyek közül a legmegbízhatóbb a fentebb már említett kettős energiájú röntgen-abszorpciometria, avagy DEXA. A Magyarországon is több helyen elérhető vizsgálat ára általában 12-18 ezer forint között ingadozik, de ha olcsóbb megoldásra vágyunk, akkor elég megbízható értékeket kaphatunk a lényegesen több helyen és olcsóbban elérhető InBody gépeivel is. Bár az amerikai gyártó eszközei a mérlegekhez hasonlóan szintén a bioelektronikai impedenciát mérik, azonban jóval pontosabbak, a mérési eredményeik megbízhatóságát több független vizsgálat is alátámasztja.

Ha megelégednénk egy közelítő értékkel, ezt akár otthon, egy internetes kalkulátor segítségével is elvégezhetjük. A hagyományos BMI (testtömegindex)-kalkulátorokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen ez a számítási módszer mára meglehetősen elavult, és nem képes figyelembe venni, ha valaki mondjuk rendszeresen edz. Sokkal pontosabb eredményekre számíthatunk az amerikai tengerészgyalogság által használt számítási módszertől, amihez a testmagasságunk, súlyunk, korunk és nemünk mellett csupán a nyak- és derékbőségünket kell megadnunk. A Jackson-Pollock formulára épülő kalkulátorral ennél is megbízhatóbb értékeket kaphatunk, ehhez azonban már szükségünk lesz egy zsírmérő fogóra (avagy kaliperre) is. Az itt elérhető kalkulátor a kérdőjel ikonokra kattintva azt is megmutatja, hol kell pontosan összecsippentenünk a bőrt, hogy megmérjük annak vastagságát.

Ez a cikk eredetileg 2021. 06. 20-án jelent meg a Rakétán.

(A cikk elkészítéséhez felhasznált cikkek: Verywell Fit, Medical News Today, Fotó: Withings, Huawei, Omron)

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.