Észtország első, szinte teljesen károsanyagkibocsátás-mentes épülete még a szovjet időkben épült

2023 / 03 / 07 / Bodnár Barna
Észtország első, szinte teljesen károsanyagkibocsátás-mentes épülete még a szovjet időkben épült
A 2016-ban teljes körűen felújított épületben kizárólag zöld energiaforrást használnak, az elektromos áramot napelemek szolgáltatják, de például az automatikusan felfelé vagy lefelé haladó redőnyök is hozzájárulnak a belső hőmérséklet szabályozásához. A szinte energiasemleges észt, polvai középiskola projektjét modellként vették át az országon belül és külföldön is.

A kis, néhány ezres lakosságú észt település, Polva, az ország dél-keleti részén, a lett és az orosz határhoz közel helyezkedik el. Itt nyitott meg 2016-ban az a gimnázium, amely modern és innovatív oktatási módszerei mellett azért is egyedülálló, mert az intézménynek otthon adó, még a szovjet érában épült ingatlant úgy újították fel, hogy a károsanyag kibocsátása szinte megszűnt, a gáz-, elektromosáram – és vízfogyasztás pedig minimálissá vált.

Az épület tetején körülbelül 140 napelem van, az osztálytermek pedig déli tájolásúak, hogy a napsütés által adott természetes meleget hatékonyan fel tudják használni. Az épület belső tereiben sok fát használtak fel, ami szintén javítja a hőérzetet, ehhez pedig a szellőztetőrendszer hatékonysága is hozzájárul. A tudatos vízfogyasztás jegyében az esővizet összegyűjtik, majd a vécék öblítésére használják fel.


Az épület belső tereiben a fémet és betont faborításra cserélték, ami szintén javítja a hő- és komfortérzetet (Fotó: KAIDO HAAGEN)

Az iskola beltéri világítását LED izzók látják el, a bioklimatikus felépítés pedig nem csak védelmet nyújt a hó, eső, szél ellen, de segítségével a Nap állásához igazítható a beeső fény erőssége, ez pedig hatással van arra a 260 hallgatóra és a tanárra, kellemesebb közérzetet biztosít számukra az épületben töltött idő során. A tanítás mellett az épületben koncerteket, találkozókat is tartanak az iskolai időn kívül.

A teljes felújítás költségvetése több mint 5,7 millió euró (átszámítva mintegy 2,2 milliárd forint) volt, ebből 4,9 millió eurót (körülbelül 1,8 milliárd forintot) az Európai Kohéziós alap finanszírozott. Ez az egyik legkiemelkedőbb európai projekt a Regiostars-on, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága által 2008 óta évente megrendezett versenyen. Ezen olyan az Európai Unió által támogatott projektek vesznek részt, amelyek jól láthatóan mutatják be a regionális fejlesztések hatását és befogadását.

Észtországban a polvai gimnázium csupán egy előremutató beruházás a sok közül. Az észt kormány rendkívül ambiciózus célt tűzött ki maga elé, mégpedig hogy 2030-ra az országban elfogyasztott összes energiát megújuló energiaforrásokkal állítsa elő.

Ez forradalmi és merészebb döntés, mint az állam korábbi stratégiája, amely az elfogyasztott energia csupán 40%-át állította volna elő megújulókból az adott évben.

Az innovatív energiastratégia részeként az egyik legnagyobb észt energiavállalat, az Eesti Energy jelenleg a Tallinni Egyetemmel közösen tesztel egy olyan megoldást, amely lehetővé tenné a kereskedelmi és irodaépületek energiarendszer részeként történő összekapcsolását, növelné az épületek energiahatékonyságát, és több megújuló energiát juttatna a hálózatba azáltal, hogy digitálisan, "okos" módon kezeli a villamosenergia-fogyasztást. A cég szerint a nagy teljesítményű fűtő-, szellőző- és hűtőberendezések energiafogyasztása gyakran a kereskedelmi és irodaházak fenntartási költségeinek jelentős részét teszi ki. A tesztelés alatt álló megoldás lehetővé tenné, hogy ezeket az eszközöket az Eesti Energy eszközeivel csatlakoztassák az energiarendszerhez, és az észt energiarendszer jelenlegi szükségletei alapján kezeljék, így a fűtésre és szellőztetésre fordított pénz csökkenne anélkül, hogy az épületeketben lévők komfortérzete romlana.

Borítókép: Polva Gimnázium (Forrás: KAIDO HAAGEN)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.