Exkluzív étteremmé változtatja a konyhát egy okosfőzőlap

2021 / 06 / 11 / Perei Dóra
Exkluzív étteremmé változtatja a konyhát egy okosfőzőlap
Végy egy mérnököt és egy termékmenedzsert, akik szabadidejükben hobbiszakácsként kápráztatják el barátaikat, szeretteiket; adj hozzá rengeteg munkát és ötletelést, végeredménynek pedig megkapod Njori Tempót, az okos főzőlapot, amivel végre tökéletes fogások készülhetnek.

Jack és Nick szenvedélye a technológia és a konyhaművészet, így pályafutásuk során fejlesztettek már többek között a szuvidáló gépeket, hőmérőket és különféle mérlegeket, egyszer pedig még Jamie Oliver is rendelt tőlük konyhai kütyüket. Ami az otthoni főzést illeti, a hobbiszakácsok rendre belefutottak abba a problémába, hogy valahányszor egy új receptet vagy technológiát próbáltak ki, a hőmérséklet ismerete és szabályozása nélkül nehezen készülhetnek kifogástalan ételek. Ahogy abból is besokalltak, hogy a főzéshez túl sok egyfunkciós konyhai eszközre van szükség, amik ráadásul rengeteg helyet elfoglalnak.

A megoldást ezért egy olyan főzőlapban látták, ami egyrészt teljes kontrollt biztosít a konyhai folyamatok felett,  másrészt korlátlan lehetőséget nyújt a konyhai kísérletezésre, nem utolsó sorban pedig kis helyen - így akár a fiókban vagy a polcon - is elfér. A Njori Tempo valóban ilyen lett, vagyis könnyen szállítható, és akár a polcon is tárolható. Ízléses megjelenése mellett a fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a felhasználók az eszköz tartozékait és kábeleit is egy dizájnos parafa tokban tárolhassák, ami megkönnyíti az ételkészítés folyamatát, és olyan macerás eljárásokat tesz lehetővé a konyhában, amelyeket csak éttermekben alkalmaznak.

A Njori Tempót úgy tervezték, hogy bármilyen felületen használható legyen: a felhasználónak nincs más dolga, mint a főzőlap közepén található mágneses, tekerhető gombbal "átvegye az irányítást", az ugyanis egy hőmérséklet-érzékelőn keresztül szabályozza a serpenyő hőmérsékletét. (Ezzel választható ki az ételkészítés módja is.) A hőmérséklet-érzékelő folyamatosan ellenőrzi a főzőedény hőmérsékletét főzés közben, illetve

autonóm módon szabályozza, hogy mennyi energia kell a kívánt hőmérséklet fenntartásához.

Az eszközbe továbbá beépítettek egy mérleget is, ami főzés közben is működik, a fogás elkészültekor pedig segít pontosan elosztani az adagokat. A Njori Tempo emellett képes szuvidálni is - alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig hőkezelni - az ételt, ezáltal omlós és ropogós húsok készülhetnek még a legparányibb konyhában is. A szett része egy, az edény falára rögzíthető szonda is, ami az olajban sütés közben is figyeli a hőmérsékletet, és automatikusan korrigál, ha a felhasználó belehelyezi a hideg hozzávalókat. Feltalálói szerint ez a titka például a tökéletes fánk elkészítésének.

A szakemberek a Kickstarteren keresnek támogatókat a konyhai eszköz gyártására, cikkünk írásának pillanatában száznyolcvankétezer-hatszáztíz dollárnál járnak. Aki szeretne kedvezményesen megkaparintani egy Njorit, az most, az Early Bird akció keretében kétszázharminckilenc fontért (kerekítve százezer forintért) megteheti. Ám az ára később nagyot ugrik, egészen háromszázötvenkilenc fontra (körülbelül száznegyvenötezer forintra.)

(Fotók: Njori via Kickstarter)

További cikkek a témában:

A legmenőbb applikációk a konyhába Modern világban élünk, így nem csoda, hogy a konyhában is modern háziasszonyok készítik a család számára az ízletes fogásokat, a hozzátartozók legnagyobb örömére. A sztárséfek azonban nem véletlenül költöztek be otthonainkba. A fenséges ételeket a laptopoknak, táblagépeknek és okostelefonoknak köszönhetjük. Illetve a rajtuk futó konyhai applikációknak.  

A járvány nem várt tanulsága: soha ne telepítsünk titokban robotokat mások konyhájába A youtuber kipróbálta, hogy nekünk már ne kelljen: robotkarokat telepített barátnője konyhájába, amíg az másfelé nézett és telepresence módon ütötte össze a vacsorát. A tanulság: ne bízzuk robotokra azt, amit egyedül is teljesen jól el tudunk rontani.

Van olyan okoskonyha, ami már most nagyobb konyhatündér nálunk Ma már ugyanis léteznek olyan okoskonyhák, amik felmérik, hogy pontosan milyen hozzávalók vannak a hűtőben és a spájzban, majd az előkészületektől kezdve a mosogatásig szinte mindent elvégeznek helyettünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.