Ez a hírszerző cég azt állítja, tudni fogja a világ összes autójának a pontos helyzetét

2021 / 03 / 20 / Pőcze Balázs
Ez a hírszerző cég azt állítja, tudni fogja a világ összes autójának a pontos helyzetét
"Ügyfeleink valós időben tudják meghatározni gépjárművek helyzetét majdnem minden országban, Észak-Koreán és Kubán kívül" - írja egy katonasági alvállalkozó promóciós anyaga. A cég azt állítja, hogy havonta tizenötmilliárd helyadathoz férnek hozzá.

A Vice magazin Motherboardján megdöbbentő riportot közölt Joseph Cox. Ugyan a Rakétán már beszámoltunk korábban olyan cégekről, amelyek áruba bocsátják, hogy az utánunk kémkedő alkalmazások szerint pontosan merre is járunk, a Ulysses Group még ehhez képest is hátborzongatóan sok és precíz adatot szeretne eladni az Egyesült Államok katonaságának, hírszerzésének. Igaz, a cikk szerint eddig még nem szereztek maguknak innen ügyfelet.

Honnan ez a sok adat?

A háttérben szinte pontosan az történik, mint az okostelefonok megfigyelésénél: adott egy rendszer, ami sok és pontos adatot rögzít, ezeket az adatokat aztán megvásárolják vagy egyéb úton megszerzik olyan cégek, amelyek visszafejtik belőle egy-egy konkrét szereplő helyzetét. Csak ebben az esetben nem időjárás vagy zseblámpa alkalmazások naplózzák egy telefon GPS koordinátáit és egyéb adatait, hanem az autóink adnak tovább rendszerinformációkat, például a légzsák állapotát vagy a motor hőmérsékletét, a kocsi vagy az adott alkatrész gyártójának, a geolokációval együtt. A Motherboard cikkéből az is kiderül, hogy egy szakértő szerint az autó térképének készítője, a közlekedésinformációs szolgáltatója, de még a hi-fi rendszerének a gyártója is hozzáférhet a kocsi adataihoz. A Ulysses megvásárolja ezeket a telematikai adatbázisokat, hogy aztán "javítsa a hírszerzés képességeit és csökkentse az azokkal járó költségeket".


Részlet az Ulysses Group dokumetumából (Forrás: Motherboard)

Arról, hogy egészen pontosan kiktől szerzik és hogyan adják tovább a tudásukat, a vállalat komikusan ügyetlen weboldala természetesen semmit sem árul el. Azt viszont a Motherboard birtokába jutott prezentációban láthatjuk, ahogy keleti szomszédainknál megjelenítik - állítólag - huszonöt millió autó helyzetét. Ráadásul úgy számolnak, hogy 2025-re minden új autóban lesz adatkapcsolat, vagyis megfigyelhetővé válik. A cég ígéreteire nem érdemes legyinteni: Cox azt is kiderítette, hogy a Ulysses korábban már dolgozott az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának (U.S. Special Operations Command, SOCOM). Akkor Afrikában és Ázsiában vizsgálták, hogy Amerika versenytársai milyen befektetéseket hajtottak végre. A LinkedIn oldalukon is hirdetik, hogy a telematika alapú hírszerzés "az adat következő forradalma".

(Borítókép: Denys Nevozhai/Unsplash)

További cikkek a témában:

Az NSA elárulta, hogyan tudjuk elkerülni, hogy lenyomozzák, merre járunk Kevés szervezet tud többet az emberek megfigyeléséről, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (azaz az NSA), hiszen az USA egyik legnagyobb hírszerző szervezete nyakig benne volt abban a megfigyelési botrányban, amit 2013-ban Edward Snowden hozott a világ tudomására.

Több száz alkalmazás figyeli, hogy merre járunk, hogy aztán eladják az adatainkat Az Apple és a Google is tett lépéseket az aggályos gyakorlat ellen.

Félmilliárd facebookozó telefonszáma eladó a dark weben Darabja húsz dollár, ha többet veszünk, a bűnözők még kedvezményt is adnak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.