Ez a karácsony már nem az a karácsony: így formálta át a technológia az ünnepeket

2020 / 12 / 29 / Perei Dóra
Ez a karácsony már nem az a karácsony: így formálta át a technológia az ünnepeket
Sokan talán nem is gondolnák, hogy a karácsony csupán a tizenkilencedik század végén terjedt el világszerte, azóta viszont sok minden - beleértve a technológiai újításokat is - formálta, alakította az ünneplési szokásainkat. Angliában például Viktória brit királynő, pontosabban az Albert Herceggel való házasságkötése hozott gyökeres változásokat, valamint többek között ez a lépés adta meg a löketet az első Ipari Forradalom elindulásának.

A múlt karácsony szelleme, avagy ez történt 1840-től napjainkig

1840 meghatározó évnek számított a technológiai fejlesztések történetében; véget ért az (1450-ben induló) úgynevezett 'mechanikus kor', és elkezdődött az 'elektromechanikus kor', ami egészen 1940-ig tartott. Ekkor indult fejlődésnek a telekommunikáció, ami kezdetben a karácsonyi üdvözlőlapok küldésében játszott fontos szerepet. A távíró az 1800-as évek elején, míg Samuel Morse Morzekódja 1835-ben 'született', az Alexander Graham Bell által feltalált telefon pedig 1876-ban robbant be a köztudatba. Végül 1894-ben Guglielmo Marconi feltalálta az első rádiót, ahogy Thomas Edison is ebben a korszakban alkotta meg az izzót, és megkezdődött a vasutak korszerűsítése is az elektromos vonatok megjelenésével. 1940 körül az Egyesült Államokban az első nagyszabású automatikus digitális számítógép a Mark 1 volt, amelyet a Harvard Egyetem munkatársai hoztak létre. Az elektronikus korszakban, 1940 és napjaink között pedig az Apple I vagy Apple-1 (kezdetben csak Apple Computer) személyi számítógépet Steve Wozniak tervezte 1975-ben, majd 1976-ban kezdték árusítani. A világhálót pedig 1991-ben találta fel Tim Berners-Lee informatikus; ezt továbbra is használjuk, valahányszor megnyitunk egy böngészőt.

A jövő Mikulása a mesterséges intelligencia következő fokozata lehet Az AGI, azaz a mesterséges általános intelligencia olyan gépekre utal, melyek az emberi intelligencia jeleit mutatják. Ez azonban egy kétélű fegyver, ami könnyen rémálommá változtathatja az ünnepeket.

Mindezen technológiai fejlemények befolyásolták, és gyökeresen átalakították a karácsonyi ünneplést, a legnagyobb változást azonban kétségkívül az internet elterjedése jelentette, hiszen az egyaránt megváltoztatta a karácsonyt, az ajándékozást, az ünneplést és az egymással való kapcsolattartás módját az ünnepi szezonban. Korábban a karácsonyfákat gyertyákkal, mézeskalácsokkal, cukorkákkal, gyümölcsökkel és más kézzel készített díszekkel és apró ajándékokkal díszítették.

Ezek egyrészt gyönyörű ékei lehettek a lakásnak, másrészt viszont rettenetesen veszélyes volt a fenyőfán tartani azokat. Aztán volt idő, amikor a karácsonyi képeslapokat kézzel készítették, és apró, száraz virágokkal, rajzokkal és egyéb természetes dolgokkal, például száraz falevelekkel díszítették őket. Ezeket barátok és rokonok kapták, és az emberek többnyire személyesen ajándékoztak. (Sok esetben ez volt az egyetlen ajándék, történelmi feljegyzések szerint pedig még Viktória királynő is készített karácsonyi képeslapokat családjának.) A karácsonyi képeslapküldés hagyománya idővel világszerte elterjedt, ám az internet térhódításával fokozatosan kikopott a köztudatból, manapság pedig szinte már senki sem küld ilyen formában üdvözletet. (Ugyanezt elmondhatnák más kézzel készült ajándékról, például a kötött ruhaneműkről is.) És ha már az ajándékozásánál tartunk:

talán a legnyilvánvalóbb változás, amit a technológiai fejlődés hozott ünneplési szokásainkban, az a fogyasztói magatartásban nyilvánul meg.

Elvégre már kimozdulnunk sem kell a házból az ajándékokért, vagy akár a karácsonyi menü alapanyagaiért, hanem mindent pár kattintással megrendelhetünk. A karácsonyfák szintén megváltoztak: a kereskedelmi forgalomban kapható díszek és a LED-es égők ma már mindenhol megtalálhatók, a kézzel készített dekorációkat pedig műanyagra cseréltük.

Mára a technológiai kütyük váltak a legkeresettebb karácsonyi ajándékokká, amelyeket felnőttek és gyermekek minden évben nagyon várnak. Míg a mobilkommunikáció világszerte megkönnyítette a szöveges üzenetek küldését, a videohívások lehetővé teszik a családtagok és közeli barátok összekapcsolódását a Föld bármely pontjáról. (Ami a jelen helyzetben különösen nagy áldás.) A Twitter, a Facebook és az Instagram ugyancsak hatással van az ünnepi szezonra, hiszen segítségükkel nemcsak közvetlen ismerőseinkkel, de akár több száz, ha nem millió emberrel megoszthatjuk családi fotóinkat, illetve kívánhatunk boldog ünnepeket másoknak. Ha a dolog pozitív oldalát nézzük, az mindenképpen jó, hogy az üzeneteket akár az utolsó pillanatban is elküldhetjük, hiszen mindenki azonnal megkapja. Plusz nem kell több fát kivágni a megnövekedett képeslapküldés miatt. Másrészről viszont ilyenkor

olyan heves ütemben tweeteljük, rögzítjük, és osztjuk a karácsonyi tartalmakat, ami mellett az ünnep valódi értelme kevés teret kap, rosszabb esetben teljesen elveszhet.

És hogy mi vár ránk a jövőben?

Voltaképpen bármi megtörténhet. Az eljövendő karácsonyokat tekintve biztosan számíthatunk néhány jelentős technológiai változásra a következő években, amelyek az ünnepi szezont is érintik. Ki tudja, talán amit most karácsonynak hívunk, az egyszer majd új nevet kap, vagy akár el is tűnik, és valami teljesen más veszi át a helyét. A jövőben valószínűleg hologramként küldhetünk karácsonyi üdvözletet, és alighanem a VR-nak is egyre nagyobb szerepe lesz. Sőt, a jövő technológiája lehetővé teheti akár az időutazást vagy a teleportálást is. Az igazság az, hogy mivel a mesterséges intelligencia, az IoT és az IoS rohamléptekben fejlődik, talán még az sem kizárt, hogy egy napon gondolatátvitellel kommunikálhatunk, a karácsonyi vacsorát robotok főzik, a városokban pedig megszokott látvánnyá válnak az ajándékfutár drónok.

További cikkek Rakétán:

Viccesnek tűnik, de valójában súlyos üzenetet rejt a jövőről a deepfake Erzsébet királynő karácsonyi beszéde Ha valaki olyasmiket szeretne hallani a királynő mozgó képmásától, amiket normál körülmények között biztosan nem mondana, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. Ellenben ha a dolgok mögé nézünk, az egész már nem is olyan szórakoztató.

Az ISS asztronautái kihívták egy karácsonyi díszítős versenyre a földi irányítást, de ezt a versenyt csúnyán elbukták A repülésirányító zakójára nem volt válasza a Nemzetközi Űrállomás legénységének.

Így lett a KFC-s csirke a tradicionális karácsonyi menü Japánban Ami nekünk a halászlé, az amerikaiaknak pedig a pulyka, az a japánoknak a Kentucky Fried Chicken gyorsétteremlánc rántott csirkéje.

(Fotó: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.