Az ISS asztronautái kihívták egy karácsonyi díszítős versenyre a földi irányítást, de ezt a versenyt csúnyán elbukták

2020 / 12 / 27 / Bobák Áron
Az ISS asztronautái kihívták egy karácsonyi díszítős versenyre a földi irányítást, de ezt a versenyt csúnyán elbukták
Hét asztronauta, köztük négy amerikai ünnepelte idén a karácsonyt 400 kilométeres magasságban a Föld körül keringve, az űrhajósok karácsonyi videós üdvözlete alapján pedig a Nemzetközi Űrállomáson igencsak ünnepi hangulat uralkodott.

Bár Budapesthez hasonlóan hó arrafelé sem esett, de az űrhajósok gondoskodtak a karácsonyi atmoszféráról. Miközben egy videóban megosztották, hogy melyiküknek mit jelent a karácsony, egy dekorációs versenyre is kihívták Houstont. Ezt megnyerni mondjuk esélyük sem volt, hiszen Zebulon Scoville repülésirányító zakóját és nyakkendőjét nehéz lett volna überelni (ez a videóban 2.53-tól látható).

Persze az asztronauták nem ugorhatnak ki a boltba, hogy karácsonyi dekorációt vegyenek, így csak abból dolgozhatnak, amit felküldenek nekik. Ezt viszont sok-sok kreativitással ellensúlyozzák, tavaly például Christina Koch aranyszínű fóliával leragasztott elemlámpákkal dekorálta ki az űrállomást, amik így úgy néztek ki, mintha gyertyák lennének. A karácsonyi hangulat megteremtéséhez az űrállomáson is hozzájárulnak a karácsonyi zenék és filmek, emellett a hétfős legénység egy speciális karácsonyi vacsorát is tartott. Ha eddig valaki nem irigykedett eléggé az ISS asztronautáira, akkor plusz adalékként megemlítenénk, hogy a legénység nemzetközi összetétele miatt minden évben kétszer ünneplik a karácsonyt, hiszen az ortodox naptár szerint az ünnep január 7-ére esik. (NASA, CNN)

További cikkek a témában:

Az első koncert, amit egyenesen az űrből adtak A Gemini-6 két asztronautája néhány hangszert is felcsempészett a fedélzetre az 1965-ös misszió indulása előtt, a Föld körül keringve pedig előadták minden idők legismertebb karácsonyi dalát, amiről egy felvétel is fennmaradt.

Az ISS parancsnoka elárulta, hogy mi az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek az asztronautáknak Chris Cassidy készséggel válaszolt is.

Így lett a KFC-s csirke a tradicionális karácsonyi menü Japánban Ami nekünk a halászlé, az amerikaiaknak pedig a pulyka, az a japánoknak a Kentucky Fried Chicken gyorsétteremlánc rántott csirkéje.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.