Ez a TikTokról tanult kézjel mentett meg egy elrabolt tinédzsert

2021 / 11 / 10 / Pőcze Balázs
Ez a TikTokról tanult kézjel mentett meg egy elrabolt tinédzsert
Az Egyesült Államokban egy hatvanegy éves férfi elrabolt egy tizenhat éves lányt. A tinédzser az autópályán próbált segítséget kérni a többi autóstól, egy, a TikTokon látott kézjel segítségével.

Kentucky állam Laurel megyéjében, az I75-ös autópályán haladva egy férfi arra lett figyelmes, hogy egy lány a tenyerét mutatja felé, kitartott hüvelykujjal, majd azt a tenyere belseje felé fordítja, végül ráhajtja a többi ujját. A sofőrnek valahonnan ismerős volt a gesztus. Rövid idő alatt rájött, hogy a TikTokon találkozott vele, és azt jelenti, hogy az illető segítségre szorul, ezért értesítette a rendőrséget és követni kezdte az autót - írja a Gizmodo. Végül kiderült, hogy a hatvanegy éves elkövető két államnyi, többszáz mérföldes távolságból vitte el a lakhelyéről a fiatal lányt, majd elindult vele vissza, miután a rokonai kifogásolták az esetet, és a lány életkorát.

Kanadából érkezett a segítség

A Kanadai Nők Alapítványa a világjárvány alatt fejlesztette ki ezt az egyszerű gesztust azért, hogy az otthon ragadt, így a családon belüli erőszakkal szemben a szokottnál is védtelenebb nők némán segítséget tudjanak kérni, akár egy Zoom hívás alatt is. A szervezet korábban a kampányhoz még külön eszköztárakat is készített, amelynek elemeit a közösségi médiában oszthatták meg a felhasználók; hiszen egy ilyen ötlet csak akkor működik, ha a veszélyben élők tudják, hogy létezik a jelzés, és használják is, míg az ismerőseik felismerik, amit látnak, és tudják, hogy segíteniük kell. A TikTokon a "Signal for help" kifejezésre keresve rengeteg videót találni, amelyben az ötletről és a gesztusról beszélnek a felhasználók. Egy amerikai áldozatvédelmi szervezet adatai szerint minden negyedik nő és minden kilencedik férfi volt már kapcsolaton belüli erőszak áldozata.

Aki szeretné, a kanadai alapítvány Facebook oldalán és weboldalán szerezhet további információkat és megosztható tartalmakat a kézjellel kapcsolatban.

(Fotó: Canadian Women's Foundation)

További cikkek a témában:

A TikTok segítségével küzd a netes bántalmazás ellen az UNICEF A #sértőhangok megjelöléssel ellátott videós tartalmakat már több, mint 1.5 millióan látták. A kampányról és a cyberbulling jelenségéről beszélgettünk a szervezőkkel.
Egy 17 éves lány úgy próbálta kijátszani a kínai cenzúrát, hogy sminkelős videónak álcázva beszélt az elkülönítő táborokról Ferira Aziznak néhány órával később letiltották a fiókját, állítólag nem ezért.
Hogyan tegyük biztonságossá a TikTokot gyerekeink számára? Egyelőre nagy a homály akörül, hogy mi történik az egyik legnépszerűbb, rövid videók megosztására létrejött alkalmazással az Egyesült Államokban a választások után, de a vállalat immár az egész világon elérhetővé tette azt az opciót, mellyel a szülők korlátozhatják gyerekeik hozzáférését az alkalmazáshoz. Mutatjuk hogyan is működik ez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.