Ez történik, ha elutasítjuk a WhatsApp új felhasználási feltételeit

2021 / 05 / 20 / Perei Dóra
Ez történik, ha elutasítjuk a WhatsApp új felhasználási feltételeit
Idén februárban robbant a bomba a WhatsApp bejelentése után, miszerint az immáron a Facebook tulajdonában lévő applikáció – korábbi ígéretei ellenére – elveszi a csevegőszolgáltatás önállóságát, azaz hozzáférhet a felhasználók adataihoz. Az új irányelvek bevezetését eredetileg 2021. február nyolcadikára tervezték, azonban annyian tiltakoztak ellene, és pártoltak át más szolgáltatásokhoz, hogy áttették a dátumot május közepére. Cikkünk a Wired cikke alapján készült.

Akik még nem fogadta el a WhatsApp módosított felhasználási feltételeit, azoknál újra és újra felugrik az erre figyelmeztető pop-up ablak, valahányszor megnyitják az alkalmazást. Jóváhagyás esetén az app bizonyos adatokat automatikusan megoszt a legnagyobb közösségi oldallal; akik pedig elutasítják, azoknál egyre gyakrabban feljön az a bizonyos figyelmeztető ablak, mígnem már bezárni sem tudják, így az applikáció használhatatlanná válik. (A cég eredetileg azonnal 'lekapcsolta' volna szolgáltatását az első elutasítást követően, ám végül ezt módosították, helyette a lassú felfüggesztés mellett döntöttek.)

A folyamat a következőképp zajlik: az első elutasítást követően a felhasználók továbbra is telefonálhatnak, valamint küldhetnek és fogadhatnak üzeneteket, azonban nem láthatják a csevegőlistát, és semmilyen kapcsolatot nem kezdeményezhetnek WhatsApp-os ismerőseikkel, mert az adatvédelmi irányelvek frissítése üzenet blokkolja az utat. A Wired cikke szerint valójában a legtöbb felhasználó számára a magánélet tiszteletben tartását érintő változások elfogadása nem befolyásolja a WhatsAppp-al való interakciójukat. Ezenkívül az alkalmazás továbbra is az end-to-end protokoll szerint működik, vagyis a beszélgetéseket csak a küldő és a fogadó fél láthatja, az applikációnak erre nincs jogosultsága, ahogy Facebookon sem oszthatja meg a párbeszédeket. A WhatsApp ugyanakkor birtokában lesz bizonyos információknak, úgy mint

telefonszám, hívásnapló, hogy mennyi ideig és milyen gyakran használják az alkalmazást, eszközazonosítóknak, IP-címeknek

és egyéb, a Facebookon elérhető adatokat. Plusz, a WhatsApp megoszthatja a tranzakciós és fizetési adatokat, a sütiket és a helymegosztást, már ha a felhasználó engedélyezi ezt. (Az app egyébként 2016 óta ezen irányelvek szerint működik.)

Mark Zuckerberg privát telefonszáma is kiszivárgott a legújabb Facebook adatbotrányban És így az is kiderült, hogy a Facebook vezére a saját cége egyik legnagyobb konkurensét (is) használja üzenetküldésre.

A WhatsApp szóvivője a Wired munkatársának elmondta, hogy az elmúlt hónapokban arra összpontosítottak, hogy megpróbálják világosan és érhetően lekommunikálni a felhasználók felé a küszöbön álló változásokat. Hozzátette: a módosításokat mostanra rengetegen elfogadták, aki pedig nem, az május tizenötödike után is megteheti. Matthew Green, a Johns Hopkins Egyetem kriptográfusa szerint a cég tisztességesebben is eljárhatott volna, hiszen ha belekényszerítik ügyfélkörüket a változásba, attól még nem lesznek elégedettek az applikációval, csak éppen nem marad más választásuk, mint elfogadni a helyzetet, ha továbbra is használni akarják az appot. A szakértő szerint a másik opció az lenne, ha a WhatsApp ismét Facebooktól függetlenül működne, de ez alighanem esélytelen.

Whitney Merrill, a magánélet védelmével és az adatvédelemmel foglalkozó ügyvéd szerint a funkciók ily módon történő eltávolítása meglehetősen szokatlan módszer, ugyanakkor még mindig 'kíméletesnek' számít,

más cégek ugyanis azonnal lekapcsolják a felhasználót, ha nem fogadja el az új felhasználási feltételeket.

Merrill rámutat ugyanakkor arra, hogy a WhatsApp azért kerülhetett ilyen helyzetbe, mert a felhasználók egyértelműen nem értették a 2016-os adatvédelmi irányelvek változtatásait. Szerinte ha egy cég nem ad elég jó és egyértelmű értesítést a felhasználóknak, ha bármin változtat, akkor az emberek kiborulnak, valahányszor megfelelő módon kommunikál. Éppen ezért Merill hasznosnak tartja az egyszerű, könnyen olvasható irányelveket, akárcsak azokat a frissítések, amelyek összefoglalják a főbb változásokat. Május tizenötödikétől számolva a WhatsApp százhúsz napot ad arra, hogy mindenki elfogadja a módosításokat, utána viszont az alkalmazás elérhetetlenné válik.

(Forrás: Wired, Fotó: Unsplash/Adam_AY)

További cikkek a Rakétán:

A titkosított csevegőapp sem mentette meg Észak-Európa bűnszervezeteit Március 10-én az Europol bejelentette, hogy Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában különféle bűnüldöző szervekkel együtt sikerült feltörniük a SKY ECC csevegőapp titkosítását és így komoly bűnszervezeteket számoltak fel. A SKY ECC cáfolta, hogy az európai bűnüldöző szervek veszélyeztetnék a titkosított üzenetküldő platformot.

Egyre többen használnak titkosított üzenetküldőket Az egyre gyakoribb adatvédelmi botrányok mellett Donald Trump, sőt Elon Musk is hozzájárult ahhoz, hogy  a Telegram és a Signal nevű csevegőprogram népszerűsége minden várakozást felülmúlt az elmúlt hónapban.

WhatsAppot használsz? Fontos biztonsági funkciókat mutatunk A WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sokkal több információt lát rólunk, mint hinnék, így többek között az akkumulátor töltöttségi szintjét, a térerőt és az operációs rendszert is. Pár egyszerű lépésben azonban tehetünk ellene, hogy a telefonunk közösségi átjáróházzá váljon.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.