Ez történik, ha elutasítjuk a WhatsApp új felhasználási feltételeit

2021 / 05 / 20 / Perei Dóra
Ez történik, ha elutasítjuk a WhatsApp új felhasználási feltételeit
Idén februárban robbant a bomba a WhatsApp bejelentése után, miszerint az immáron a Facebook tulajdonában lévő applikáció – korábbi ígéretei ellenére – elveszi a csevegőszolgáltatás önállóságát, azaz hozzáférhet a felhasználók adataihoz. Az új irányelvek bevezetését eredetileg 2021. február nyolcadikára tervezték, azonban annyian tiltakoztak ellene, és pártoltak át más szolgáltatásokhoz, hogy áttették a dátumot május közepére. Cikkünk a Wired cikke alapján készült.

Akik még nem fogadta el a WhatsApp módosított felhasználási feltételeit, azoknál újra és újra felugrik az erre figyelmeztető pop-up ablak, valahányszor megnyitják az alkalmazást. Jóváhagyás esetén az app bizonyos adatokat automatikusan megoszt a legnagyobb közösségi oldallal; akik pedig elutasítják, azoknál egyre gyakrabban feljön az a bizonyos figyelmeztető ablak, mígnem már bezárni sem tudják, így az applikáció használhatatlanná válik. (A cég eredetileg azonnal 'lekapcsolta' volna szolgáltatását az első elutasítást követően, ám végül ezt módosították, helyette a lassú felfüggesztés mellett döntöttek.)

A folyamat a következőképp zajlik: az első elutasítást követően a felhasználók továbbra is telefonálhatnak, valamint küldhetnek és fogadhatnak üzeneteket, azonban nem láthatják a csevegőlistát, és semmilyen kapcsolatot nem kezdeményezhetnek WhatsApp-os ismerőseikkel, mert az adatvédelmi irányelvek frissítése üzenet blokkolja az utat. A Wired cikke szerint valójában a legtöbb felhasználó számára a magánélet tiszteletben tartását érintő változások elfogadása nem befolyásolja a WhatsAppp-al való interakciójukat. Ezenkívül az alkalmazás továbbra is az end-to-end protokoll szerint működik, vagyis a beszélgetéseket csak a küldő és a fogadó fél láthatja, az applikációnak erre nincs jogosultsága, ahogy Facebookon sem oszthatja meg a párbeszédeket. A WhatsApp ugyanakkor birtokában lesz bizonyos információknak, úgy mint

telefonszám, hívásnapló, hogy mennyi ideig és milyen gyakran használják az alkalmazást, eszközazonosítóknak, IP-címeknek

és egyéb, a Facebookon elérhető adatokat. Plusz, a WhatsApp megoszthatja a tranzakciós és fizetési adatokat, a sütiket és a helymegosztást, már ha a felhasználó engedélyezi ezt. (Az app egyébként 2016 óta ezen irányelvek szerint működik.)

Mark Zuckerberg privát telefonszáma is kiszivárgott a legújabb Facebook adatbotrányban És így az is kiderült, hogy a Facebook vezére a saját cége egyik legnagyobb konkurensét (is) használja üzenetküldésre.

A WhatsApp szóvivője a Wired munkatársának elmondta, hogy az elmúlt hónapokban arra összpontosítottak, hogy megpróbálják világosan és érhetően lekommunikálni a felhasználók felé a küszöbön álló változásokat. Hozzátette: a módosításokat mostanra rengetegen elfogadták, aki pedig nem, az május tizenötödike után is megteheti. Matthew Green, a Johns Hopkins Egyetem kriptográfusa szerint a cég tisztességesebben is eljárhatott volna, hiszen ha belekényszerítik ügyfélkörüket a változásba, attól még nem lesznek elégedettek az applikációval, csak éppen nem marad más választásuk, mint elfogadni a helyzetet, ha továbbra is használni akarják az appot. A szakértő szerint a másik opció az lenne, ha a WhatsApp ismét Facebooktól függetlenül működne, de ez alighanem esélytelen.

Whitney Merrill, a magánélet védelmével és az adatvédelemmel foglalkozó ügyvéd szerint a funkciók ily módon történő eltávolítása meglehetősen szokatlan módszer, ugyanakkor még mindig 'kíméletesnek' számít,

más cégek ugyanis azonnal lekapcsolják a felhasználót, ha nem fogadja el az új felhasználási feltételeket.

Merrill rámutat ugyanakkor arra, hogy a WhatsApp azért kerülhetett ilyen helyzetbe, mert a felhasználók egyértelműen nem értették a 2016-os adatvédelmi irányelvek változtatásait. Szerinte ha egy cég nem ad elég jó és egyértelmű értesítést a felhasználóknak, ha bármin változtat, akkor az emberek kiborulnak, valahányszor megfelelő módon kommunikál. Éppen ezért Merill hasznosnak tartja az egyszerű, könnyen olvasható irányelveket, akárcsak azokat a frissítések, amelyek összefoglalják a főbb változásokat. Május tizenötödikétől számolva a WhatsApp százhúsz napot ad arra, hogy mindenki elfogadja a módosításokat, utána viszont az alkalmazás elérhetetlenné válik.

(Forrás: Wired, Fotó: Unsplash/Adam_AY)

További cikkek a Rakétán:

A titkosított csevegőapp sem mentette meg Észak-Európa bűnszervezeteit Március 10-én az Europol bejelentette, hogy Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában különféle bűnüldöző szervekkel együtt sikerült feltörniük a SKY ECC csevegőapp titkosítását és így komoly bűnszervezeteket számoltak fel. A SKY ECC cáfolta, hogy az európai bűnüldöző szervek veszélyeztetnék a titkosított üzenetküldő platformot.

Egyre többen használnak titkosított üzenetküldőket Az egyre gyakoribb adatvédelmi botrányok mellett Donald Trump, sőt Elon Musk is hozzájárult ahhoz, hogy  a Telegram és a Signal nevű csevegőprogram népszerűsége minden várakozást felülmúlt az elmúlt hónapban.

WhatsAppot használsz? Fontos biztonsági funkciókat mutatunk A WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sokkal több információt lát rólunk, mint hinnék, így többek között az akkumulátor töltöttségi szintjét, a térerőt és az operációs rendszert is. Pár egyszerű lépésben azonban tehetünk ellene, hogy a telefonunk közösségi átjáróházzá váljon.


Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Bárki is lesz az amerikai elnök, a Google és a Facebook nem fognak túl jól járni
Donald Trump alelnök-jelöltje, J. D. Vance, és a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Kamala Harris sem lenne könnyű ellenfél a Szilícium-völgy nagyvállalatainak.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.