Ezer kilométert tett meg töltés nélkül egy napelemes autó

2022 / 12 / 22 / Bobák Áron
Ezer kilométert tett meg töltés nélkül egy napelemes autó
Az elektromos autók piacán egyre több autógyártó igyekszik kiaknázni a napelemekben rejlő lehetőségeket, az ausztráliai Új-Dél-Wales-i Egyetem diákjai pedig most megmutatták, hogy ez a módszer egyáltalán nem csak arra lehet jó, hogy néhány kilométerrel meghosszabbítsák a járművek hatótávját.

A sydney-i oktatási intézményben két évvel ezelőtt kezdték el építeni a Sunswift 7 névre keresztelt kísérleti autót, amelynek külső burkolatát hat négyzetméternyi napelemmel szerelték fel, így menet közben képes megtermelni a hajtáshoz szükséges energiát. A tervezők számos különböző módszerrel maximalizálták az autó hatótávját, hiszen a mindössze 500 kilogrammos járműnek a légellenállási együtthatója és a gördülési ellenállása is kiemelkedő, emellett a motor és a hajtáslánc is teljesen egyedi tervezésű, így a Sunswift 7 mindössze 3,8 kWh energiát fogyaszt 100 kilométeren.

Hogy ez mire elég, azt nemrég a Wensleydale-ben található tesztpályán demonstrálták, ahol az autó ezer kilométert tett meg 11 óra és 52 perc alatt, ezzel megdöntve a tisztán napelemekkel működtetett autók eddigi távolsági rekordját. Figyelemre méltó, hogy a legfeljebb 100 km/h-s sebességre képes jármű ezt a távot a végsebességéhez közeli sebességgel volt képes abszolválni, hiszen az autó átlagsebessége 85 km/h volt az egyetem közleménye szerint.

Bár a hírről beszámoló Interesting Engineering szerint ez volt a leghosszabb táv, amit elektromos járművel valaha töltés nélkül megtettek, ez ebben a formában nem igaz, hiszen a Guinness Rekordok Könyve szerint ezt a rekordot az IT Asset Partners The Phoenix névre keresztelt járműve tartja, amely 2017-ben több mint 1600 kilométert tett meg egy töltéssel. A Sunswift 7 eredménye viszont ezzel együtt is kiemelkedő, főként ahhoz képest, hogy a sorozatgyártott autókhoz rendelhető napelemek ma még csak néhány tíz kilométerrel tudják meghosszabbítani a járművek hatótávját, de még a tisztán napelemes közlekedésre kitalált Lightyear 0 is csak nagyjából napi 70 kilométert tud megtenni ilyen módon. A Sunswift 7 teljesítményét persze igazságtalan is lenne ezekhez az autókhoz hasonlítani, hiszen a tervezők ebben az esetben mindent annak rendeltek alá, hogy maximalizálják az autó hatótávját, így a kocsiból az olyan alapfelszereltségnek számító dolgok is kimaradtak, mint a légzsák vagy a klíma.

(Fotó: UNSW, Richard Freeman)

Ezer kilométert tett meg egyetlen töltéssel a Mercedes koncepcióautója És száznegyven kilométernyi tartalék még maradt is az EQXX-ben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.