Ezért tart a pápa a mesterséges intelligenciától

2023 / 08 / 11 / Pőcze Balázs
Ezért tart a pápa a mesterséges intelligenciától
"Mesterséges intelligencia és béke" - ez lesz a témája az új év első napján tartott Béke világnapjának 2024-ben. Ferenc pápa az emberi méltóságot és testvériséget is félti a technológiától.

A katolikus egyház jövőre ötvenhetedik alkalommal ünnepli január elsején a béke világnapját, amelynek célja, hogy az emberiség elgondolkodjon azon, hogy hogyan tudja építeni a békét. Idén az egyházfő a koronavírus-járvány utáni összefogás szükségességéről beszélt, azonban jövőre egy technológiai témát, a mesterséges intelligenciát (MI) fogja érinteni beszédében. "A mesterséges intelligencia területén zajló figyelemreméltó fejlődés egyre nagyobb hatással van az emberi tevékenységre, magán- és közösségi életre, a politikára és a gazdaságra. Ferenc pápa nyílt párbeszédet kezdeményez ezeknek a technológiáknak a jelentőségéről, amelyek felforgatóak és bizonytalan hatásúak lehetnek" - fogalmaz a Vatikán közleménye.

A katolikus egyház feje arra figyelmeztet, hogy az erőszak és a diszkrimináció logikája már a rendszerek megalkotásakor megjelenhetnek, és ez a leggyengébbeknek, a kitaszítottaknak árthat a legtöbbet.

"Az igazságtalanság és az egyenlőtlenség konfliktust és ellenségeskedést szül" - írja a közlemény. Ferenc pápa aggodalmait természetesen sokan osztják. A Rakétán korábban írtunk arról, hogy munkahelyek százmillióit alakíthatja át a technológia, még az MI keresztapja is tart a terület robbanásszerű fejlődésétől, sőt, a technológiai nagyvállalatok vezetői az atomfegyverekhez és a járványokhoz hasonló figyelmet követelnek annak. Ugyanakkor egy egyházi konferencián Németországban már negyvenperces istentiszteletet tartott egy MI, vagyis akadnak, akik keresik, hogy a technológia és a vallás hol találkoznak. Abban, hogy Ferenc pápa a legelesettebbek támogatását ki fogja emelni, szinte biztosak lehetünk, abban, hogy említi-e az MI-generált pufidzsekije történetét, már kevésbé.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.