Fákra hasonlító szélerőművek népesítik be Európa városait

2023 / 11 / 16 / Bobák Áron
Fákra hasonlító szélerőművek népesítik be Európa városait
Bár a megújuló energia lokális termelésére ma egyértelműen a napelemek számítanak a legnépszerűbb választásnak, a New World Wind nevű vállalat szerint a szélenergia is lehet ugyanolyan praktikusan hasznosítható.

Az amerikai székhelyű cég közel egy évtizede kezdett hozzá az Aeroleaf elnevezésű technológia fejlesztéséhez, amely a hagyományos szélerőművekkel szemben egészen kicsi turbinákat használ, ezekből viszont akár 36 darab is telepíthető a fákat, bokrokat mintázó egységekre. Ennek köszönhetően a New World Wind "szélfái" pont ugyanolyan egyszerűen telepíthetők, mint a napelemes rendszerek, miközben a kapacitásuk - a konfigurációtól függően - akár arra is elegendő, hogy teljesen egészében fedezze egy háztartás energiaszükségletét.

Luc Eric Krief, a vállalat alapítója a technológia előnyeiről beszélve azt hangsúlyozta az Euronewsnak, hogy mivel ezek az eszközök biomorfikusak, így sokkal inkább illeszkednek a természetes környezetbe, mint akár a hagyományos szélerőművek, akár a napelemek. Az Aeroleaf nagy előnye, hogy mivel a turbinák vertikális tengelyen forognak, így teljesen mindegy, hogy éppen milyen irányból fúj a szél, a napelemekkel szemben pedig akár a nap 24 órájában, folyamatosan képesek energiát termelni. A készüléket az elektromos hálózatra sem szükséges csatlakoztatni, hiszen az aktuális szükségleteken felül megtermelt energiát a beépített akkumulátor segítségével helyben is el lehet raktározni, így szélcsendes időben sem maradunk elektromos áram nélkül.

A jelenleg forgalmazott Aeroleaf 300 watt energiát tud termelni évente, azonban a cég januárban egy teljesen új dizájnnal lép piacra, ami több mint háromszorosára növeli a "levelek" teljesítményét. Így a cég számításai szerint egy 36 turbinával felszerelt WindTree 12 m/s-os (vagyis 43 km/h-s) átlagos szélsebeséggel számolva évente akár 36 ezer kWh energia megtermelésére is alkalmas lehet. Ezek a számok a magyarországi viszonyok mellett nyilván jóval szerényebbek lennének, hiszen a Met.hu adatai szerint az országban 3 m/s körül alakul a szélsebesség éves átlaga, vagyis ezek alapján a fa teljesítménye 9000 kWh körül mozoghatna. Azt is érdemes hozzátenni, hogy mivel az Aeroleafnek legalább 2,5 m/s szélsebességre van szüksége az optimális működéshez, így csak az ország bizonyos részein lenne gazdaságosan üzemeltethető egy ilyen eszköz.

A gazdaságos itt persze feltételes módban értendő, hiszen a technológia jelenleg még jelentősen drágább, mint egy ugyanekkora kapacitású napelemes rendszer. Egy átlagos, 2-3 kW-os kapacitású, évente 2200-3300 kWh energiát megtermelni képes, tetőre szerelhető napelemes rendszer ára jelenleg 1,5-2 millió forint körül mozog, míg a 3,6 kW-os WindBush 18 900 euróba, azaz mai árfolyamon kábé 7,1 millió forintba kerül. Talán ennek is tudható be, hogy a cég termékei egyelőre nem terjedtek el igazán széles körben, ugyanakkor a New World Wind szerint egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy ezzel a megoldással igyekeznek zöldíteni a működésüket. A cég termékeit eddig világszerte mintegy 130 helyszínen telepítették, és ahogy a honlapjukon található térképen is látható, Európában már alig van olyan ország, ahol ne találkozhatnánk valamilyen formában a szélfákkal, szélbokrokkal és szélvirágokkal. Budapesten például a térkép szerint a Lánchíd Parkban futhatunk bele egy WindFlowerbe, Európa országai mellett pedig már az Egyesült Államokban, Afrikában, Ausztráliában, Japánban és a Közel-Keleten is megjelentek a növénynek álcázott szélerőművek.

(Fotó: New World Wind)

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.