Fákra hasonlító szélerőművek népesítik be Európa városait

2023 / 11 / 16 / Bobák Áron
Fákra hasonlító szélerőművek népesítik be Európa városait
Bár a megújuló energia lokális termelésére ma egyértelműen a napelemek számítanak a legnépszerűbb választásnak, a New World Wind nevű vállalat szerint a szélenergia is lehet ugyanolyan praktikusan hasznosítható.

Az amerikai székhelyű cég közel egy évtizede kezdett hozzá az Aeroleaf elnevezésű technológia fejlesztéséhez, amely a hagyományos szélerőművekkel szemben egészen kicsi turbinákat használ, ezekből viszont akár 36 darab is telepíthető a fákat, bokrokat mintázó egységekre. Ennek köszönhetően a New World Wind "szélfái" pont ugyanolyan egyszerűen telepíthetők, mint a napelemes rendszerek, miközben a kapacitásuk - a konfigurációtól függően - akár arra is elegendő, hogy teljesen egészében fedezze egy háztartás energiaszükségletét.

Luc Eric Krief, a vállalat alapítója a technológia előnyeiről beszélve azt hangsúlyozta az Euronewsnak, hogy mivel ezek az eszközök biomorfikusak, így sokkal inkább illeszkednek a természetes környezetbe, mint akár a hagyományos szélerőművek, akár a napelemek. Az Aeroleaf nagy előnye, hogy mivel a turbinák vertikális tengelyen forognak, így teljesen mindegy, hogy éppen milyen irányból fúj a szél, a napelemekkel szemben pedig akár a nap 24 órájában, folyamatosan képesek energiát termelni. A készüléket az elektromos hálózatra sem szükséges csatlakoztatni, hiszen az aktuális szükségleteken felül megtermelt energiát a beépített akkumulátor segítségével helyben is el lehet raktározni, így szélcsendes időben sem maradunk elektromos áram nélkül.

A jelenleg forgalmazott Aeroleaf 300 watt energiát tud termelni évente, azonban a cég januárban egy teljesen új dizájnnal lép piacra, ami több mint háromszorosára növeli a "levelek" teljesítményét. Így a cég számításai szerint egy 36 turbinával felszerelt WindTree 12 m/s-os (vagyis 43 km/h-s) átlagos szélsebeséggel számolva évente akár 36 ezer kWh energia megtermelésére is alkalmas lehet. Ezek a számok a magyarországi viszonyok mellett nyilván jóval szerényebbek lennének, hiszen a Met.hu adatai szerint az országban 3 m/s körül alakul a szélsebesség éves átlaga, vagyis ezek alapján a fa teljesítménye 9000 kWh körül mozoghatna. Azt is érdemes hozzátenni, hogy mivel az Aeroleafnek legalább 2,5 m/s szélsebességre van szüksége az optimális működéshez, így csak az ország bizonyos részein lenne gazdaságosan üzemeltethető egy ilyen eszköz.

A gazdaságos itt persze feltételes módban értendő, hiszen a technológia jelenleg még jelentősen drágább, mint egy ugyanekkora kapacitású napelemes rendszer. Egy átlagos, 2-3 kW-os kapacitású, évente 2200-3300 kWh energiát megtermelni képes, tetőre szerelhető napelemes rendszer ára jelenleg 1,5-2 millió forint körül mozog, míg a 3,6 kW-os WindBush 18 900 euróba, azaz mai árfolyamon kábé 7,1 millió forintba kerül. Talán ennek is tudható be, hogy a cég termékei egyelőre nem terjedtek el igazán széles körben, ugyanakkor a New World Wind szerint egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy ezzel a megoldással igyekeznek zöldíteni a működésüket. A cég termékeit eddig világszerte mintegy 130 helyszínen telepítették, és ahogy a honlapjukon található térképen is látható, Európában már alig van olyan ország, ahol ne találkozhatnánk valamilyen formában a szélfákkal, szélbokrokkal és szélvirágokkal. Budapesten például a térkép szerint a Lánchíd Parkban futhatunk bele egy WindFlowerbe, Európa országai mellett pedig már az Egyesült Államokban, Afrikában, Ausztráliában, Japánban és a Közel-Keleten is megjelentek a növénynek álcázott szélerőművek.

(Fotó: New World Wind)

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.