Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában

2021 / 10 / 19 / Bobák Áron
Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában
A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is.

Bár kisebb, épületek tetejére vagy kertekbe felszerelhető széturbinák már ma is léteznek, de tény, hogy a szélenergia hasznosítására eddig még nem született olyan egyszerű, könnyen skálázható megoldás, mint amilyet a napelemek biztosítanak a napenergia hasznosítására. Hagyományos szélerőműveket telepíteni a városokba nem igazán lenne praktikus, hiszen a városképre jelentett negatív hatásuk mellett sokkal kevésbé is tudnának hatékonyan működni, hiszen az épületek a szél jelentős részét felfogják. Ettől függetlenül szél természetesen a városokban is fúj, egy új koncepció pedig azt is megmutatja, hogyan lehetne ezt kihasználni a hétköznapokban.

A Joe Doucet által tervezett szélerőmű távolról sem emlékeztet a hagyományos szélturbinákra, a 7,5x2,5 méteres falat elsőre akár valamilyen absztrakt művészeti alkotásnak is nézhetnénk. A falon 25 miniatűr turbina helyezkedik el, amelyek a kis, körbeforgó lapátokkal termelik az energiát, ennek a praktikus megoldásnak köszönhetően pedig egy ilyen fal szinte bárhol elhelyezhető lenne: épületek falán, kerítésként vagy utakat, autópályákat elválasztó támfalak helyett is felszerelhető lenne, utóbbi esetben Doucet szerint az elhaladó teherautók, kamionok még plusz légmozgást is biztosítanának a maximális hatékonysághoz.

A tervező egyelőre egy egészen kicsi prototípust épített csak meg, ami mindössze egyetlen lapáttal rendelkezik, de az ezzel végzett kísérletek alapján Doucet azt állítja, hogy a fal önmagában alkalmas lenne rá, hogy kiváltsa egy átlagos amerikai háztartás teljes energiaszükségletét, ami nagyjából 10 ezer kWh évente. Az biztos, hogy Magyarországon is lenne kereslet az ilyen kreatív megoldásokra, hiszen a jelenlegi szabályozás miatt hagyományos (vagyis nem háztartási méretű) szélerőműveket amúgy is szinte lehetetlen építeni az országban.

További cikkek a témában:

Bemutatták a világ legnagyobb szélerőművét A kínai MingYang Smart Energy legújabb tengeri szélturbinája még a GE Haliade-X-nél is nagyobb, és évente mintegy 20 ezer háztartás energiaigényét képes fedezni.

Elmész otthonról? A szélerőművet ne felejtsd el bepakolni a hátizsákba! A Wind Catcher névre keresztelt szélturbina mindössze tíz kilogrammot nyom, 15 perc beüzemelni, és akár laptopot vagy kávéfőzőt is kényelmesen üzemeltethetünk vele.

Egy magyar cég hozhatja el a napelemek új korszakát A high-tech magyar térkőből húsz négyzetméternyi elég, hogy egész évre elegendő energiával lásson el egy családi házat.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.