Fél év alatt jelentősen csökken a koronavírus-vakcinák hatékonysága a fertőzés megelőzésében

2021 / 11 / 05 / Bobák Áron
Fél év alatt jelentősen csökken a koronavírus-vakcinák hatékonysága a fertőzés megelőzésében
Egy új tanulmány a Pfizer, a Moderna és a Johnson&Johnson vakcinájának hatékonyságát vizsgálta nyolcszázezer amerikai veterán adatai alapján. Volt, amelyiknek a fertőzés megelőzésében mutatott hatékonysága hat hónap alatt több mint 80 százalékkal csökkent.

Ahogy arról a The Los Angeles Times beszámolt, az Oaklandi Közegészségügyi Intézet, a San Franciscó-i veteránkórház valamint a Texasi Egyetem Egészségügyi Tudományos Központja által végzett felmérésben a három, az Egyesült Államokban elérhető vakcina hatékonyságát elemezték márciusi és szeptemberi adatok alapján. A három szóban forgó vakcina a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett Comirnaty, a Moderna valamint a Johnson&Johnson (Janssen) vakcinája. A Science tudományos folyóiratban publikált eredmények alapján fél év alatt

  • A Moderna vakcinájának hatékonysága 89-ről 58 százalékra,
  • a Pfizeré 87-ről 45 százalékra,
  • míg a Johnson&Johnsoné 86-ról 13 százalékra esett vissza a koronavírus-fertőzés megelőzésében.

Az oltások ugyanakkor jóval nagyobb hatékonyságot mutattak a halálozások megelőzésében: azok között a 65 éves vagy idősebb veteránok között, akik súlyosan megbetegedtek, a Modernával oltottak közül 76 százalékkal kevesebben haltak bele a koronavírusba, mint az oltatlanok közül, ugyanez az arány a Pfizernél 70, míg a Jansennél 52 százalék volt. A 65 évesnél fiatalabbak között a Modernával oltottak esetében 82, a Pfizernél 84, míg a Janssennel oltottak körében 73 százalékkal volt nagyobb a túlélés esélye, mint az oltatlanoknál.

A tanulmány szerzői szerint a vakcinák hatékonyságának csökkenésében fontos szerepet játszott a delta variáns tavaszi megjelenése, ugyanakkor - ahogy arra a The Los Angeles Times rámutat - más szakértők vitatják az új vírustörzs szerepét az oltások hatékonyságában, szerintük az immunreakció idővel az új vírustörzsek megjelenésétől függetlenül is csökken. A szerzők kiemelik, hogy az eredményeik tükrében az államoknak meg kell fontolniuk, hogy a maszkviselésre vonatkozó szabályokat továbbra is fenntartsák.

Itthon eddig 1,3 millióan vették fel a harmadik oltást

Magyarországon augusztus eleje óta érhető el a harmadik, úgynevezett emlékeztetőoltás a már beoltottak számára. A kormányzati tájékoztató honlap ezt elsősorban "időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek" ajánlja, de rajtuk kívül is bárki felveheti, aki elmúlt 18 éves, és legalább négy hónap telt el a második (Janssen esetében az első) oltásuk felvétele óta. Időpontot foglalni az EESZT-ben lehet a Taj-szám valamint a születési idő megadása után, emellett a háziorvosoknál is kérhető időpont az oltásra. Az oltáshoz szükséges hozzájáruló nyilatkozatot innen lehet letölteni.

Az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a fertőzések száma hazánkban: a kormányzati portálon elérhető adatok szerint péntekre 6804-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, és 83 koronavírusban elhunytat regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma ezzel 56 260-ra, a járvány kitörése óta elhunytak száma pedig 31 184-re emelkedett. Magyarországon az oltások megkezdése óta összesen 5 748 682 ember kapta meg a második dózist, az emlékeztetőoltást pedig eddig 1 315 000 ember vette fel.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy november 22 és 28-a között oltási akcióhetet hirdetnek, ebben az időszakban az oltópontok megemelt kapacitással és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltatlanokat, valamint azokat is, akik a második vagy a harmadik oltásukat szeretnék felvenni.

(Borítókép: Gaston Brito/Getty Images)

További cikkek a témában:

A Pfizer COVID-tablettája kilencven százalékkal csökkenti a veszélyeztettek körében a kórházba kerülés esélyét A szájon át bevehető tabletta a vírus szaporodásához szükséges enzim működését blokkolja, a klinikai vizsgálatok alapján annyira hatásos, hogy be is adták a kérelmet a vészhelyzeti engedélyeztetésre.

Szomorú rekordot döntött a koronavírus-járvány az USA-ban A Covid19-be már többen haltak bele, mint a spanyolnáthába, amivel ez lett az ország történetének leghalálosabb járványa.

Zöld lámpa a harmadik oltásnak Magyarországon Orbán Viktor ma reggel bejelentette, hogy a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.