Felbecsülhetetlen értékű bor és szeszesital-kincs került elő Görögországban

2021 / 07 / 16 / Justin Viktor
Felbecsülhetetlen értékű bor és szeszesital-kincs került elő Görögországban
Még meg ki sem aludt a biolumineszcens fény az OLED pixelekben, melyekkel a száz éves sörleletről és az abból kivont, elveszettnek hitt élesztőtörzsekről beszámoltunk, és máris itt az újabb izgalom. A görög királyi család egykori nyári palotájában ugyanis rengeteg borkülönlegességet és más nagy értékű, történelmi szeszesital lerakatot fedeztek fel a restaurátorok.

A palota titka

A történtekről Lina Mendoni görög kulturális miniszter számolt be, „nagy, történelmi jelentőségű leletként” aposztrofálva az italkincset, amit az Athén városközpontjától 27 km-re, a görögországi Parnitha-hegyen található Tatoi palotában fedeztek fel egy néhai királyi borospincében. 

A palotához egykoron a személyzet szállásai, raktárak, méhészet és állattartó gazdaságok is tartoztak, melyek a restaurálás megkezdéséig lepusztult állapotba kerültek. A palotát most az első üzemelési időszakának, vagyis I. György korának megfelelő állapotába állítják vissza (1884-1913). 

A borospincében éppen csak megkezdődtek a feltárási és helyreállítási munkálatok, de máris több mint 4000 borospalackot és 235 egyéb italfajtát találtak, sokuk eredeti címkét visel, és történelmileg jelentősnek számít. A leletek száma még minden bizonnyal jelentősen nőni fog. Akad köztük egy üveg whisky II. Erzsébet brit királynő 1952. február 6-i trónra lépésének idejéből, amikor a görög trónon Pál görög király ült, aki II. Erzsébet idén elhunyt férjének, Fülöp hercegnek az unokatestvére. Előkerültek a XIX. századból származó Château Margaux, Château de Vincennes és Château Rothschild borok is.

Funfact, hogy a pincéből üdítőitalos palackok is előkerültek, melyek gyártási ideje megelőzte az első ilyen termékek Görögországi importját.

A királyé nem lesznek

Bár az eddig fellelt italok mindegyike kifejezetten mostoha körülmények között vészelte át az elmúlt több mint 50 évet, sokat közülük máris fogyaszthatónak nyilvánítottak. Pál fia, II. Konstantin, a brit trónörökös Károly herceg másodunokatestvére volt az utolsó görög király, aki 1964-ben került trónra. A hatalmát 1967-ben katonai junta döntötte meg, de a tábornokok hozzájárultak, hogy megőrizze a trónt, mivel legitimálta a juntát. A trónfosztás végül egészen a köztársaság 1974-es kikiáltásáig váratott magára, mellyel hivatalosan is véget ért a monarchia, és a királyt száműzték.

A 81 éves II. Konstantin az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2000-ben hozott döntése alapján már kapott kártérítést javai kisajátításáért, így a most fellelt borokból hivatalosan nem eszik, illetve iszik automatikusan.

A király 1981 óta visszatérhetett a hazájába, van egy villája a Peloponnészoszi-félszigeten és többnyire ott is él. Ha a restaurátorok végeztek, a Tatoi nyári palota hatalmas, 10 ezer hektáros parkkal rendelkező múzeumként várja majd a látogatókat.

(Forrás: MTI Kép: Greek Ministry of Culture)

Ez is érdekelhet:

Alko hol? Az elveszett sörlelet és a modern technológia figyelemreméltó frigye Egyre bővül és gazdagodik a kézműves sörök piaca, szinte havonta érkeznek az új kulináris meglepetések, és sokkal ritkábban, de akadnak még ennél is izgalmasabb pillanatok, amikor előkerül valami olyasmi, ami több mint száz éve veszett el.

Dugóügyi dilemmáktól hangos a borok világa A parafadugó valaha egyet jelentett nem csupán a jó borral, hanem minden borral, de a világ nagyot változott, és vele a borász-szakma is. Vajon fenntartható a régi megoldás, vagy végképp kiszorítja a csavaros fémkupak? És melyik bor milyen kupakot kíván? Utánajártunk.

Bor az űrből Kedden hazaindult és szerdán megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról 12 palack francia bordeaux-i bor és 320 darab Merlot és Cabernet Sauvignon szőlővessző, melyeket egy éve vittek fel különböző kísérletekhez.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.