A történelem kútjában elveszett sörlerakatokat találni persze önmagában még nem elég a boldogsághoz - hiszen hiába érintetlenek, a palackok tartalma már valószínűleg nem igazán alkalmas emberi fogyasztásra - bár kezdetnek megteszi. A dolog nem is olyan ritka, például elsüllyedt hajókban, vagy régi sörfőzdékben is találtak már ilyen üvegeket. Az igazi kihívás a felfedezés után jön: hogyan lehetne, a régen elfeledett élesztő-törzseket feltámasztani és újra lefőzni a régi ízeket?
Egy hajóroncsból került elő a több mint 100 éve tengerfenékre süllyedt értékes sörlelet, melyre Steve Hickman búvártechnikus és amatőr búvár bukkant rá a raktér iszapjába temetve.
A néhai hajó neve Wallachia volt, és teherhajóként szolgált, amíg 1895-ben el nem süllyedt a skót partok közelében, miután összeütközött egy másik hajóval a ködös időben. A Wallachia Glasgow-ból futott ki, és különféle rakományokat vitt, köztük az ón-klorid nevű vegyszer nagy hordóit. A hajó fedélzetén több ezer üveg alkoholos ital is volt, és ezek közül sok máig fenn is maradt a hideg, iszapos vízben, melybe a hajó lesüllyedt.
Hickman az 1980-as években kezdett el merülni a Wallachiához, és azóta több tucat palackot felhozott már, amelyek whiskyt, gint és sört tartalmaztak. A felszínre hozott palackokat nemrég átadta a Brewlab nevű kutatócég tudósainak, akik a Sunderlandi Egyetem kutatóival összefogva három söröspalackból is sikeresen nyertek ki élő élesztőgombát, melyet természetesen arra használtak fel, hogy megkíséreljék rekonstruálni, újrafőzni az eredeti sört.
2018-ban történt már ehhez hasonló kísérlet Tasmániában, akkor szintén egy hajóroncsban talált 220 éves sörösüvegből származó élesztőt használtak fel az 1700-as évekbeli ital újrafőzésére. A Wallachia élesztőjének vizsgálata azonban egy nem várt meglepetést tárt fel. A forrásként szolgáló sörök szokatlan típusú élesztőt tartalmaztak, és a kutatók arra lettek kíváncsiak, hogy ennek a rég elveszett törzsnek lehet-e szerepe a modern sörkészítésben, vagy akár feljavíthatóak-e vele a mai sörök.
Ennek a kutatás-típusnak saját neve is van, bioprospekciónak hívják, és a történelmi élesztők feltámasztása sokféle alkalmazást tesz lehetővé, a környezetszennyezés csökkentésétől kezdve a parfümipar aromáinak elkészítéséig.
Steve Hickman azt állítja, hogy amikor az 1980-as években először hozott fel sört a Wallachiából, az még csaknem iható volt. A barátaival poharakba töltötték a nedűt és az akkor 100 év körüli ital lassan ülepedve vastag, krémes habot fejlesztett, állítólag a Guinnessre emlékeztetve.
"Az illata szörnyű volt. Egyfajta sós, rothadt szag. Azt hiszem, ez lenne a legjobb jellemzés. Nem volt jobb íze sem" - nyilatkozta Hickman.
A sör laboratóriumi genetikai teszteiből kiderült, hogy a Wallachia stout kétféle élesztőt tartalmazott, a Brettanomyces és Debaryomyces törzseket. A kutatási beszámolóból kiderül, hogy a Debaryomyces-t ritkán találják meg történelmi sörökben, bár néhány belga sör esetében már előfordult.
(Forrás: Gue Kép: Steve Hickman)