Bor az űrből

2021 / 01 / 14 / Justin Viktor
Bor az űrből
Kedden hazaindult és szerdán megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról 12 palack francia bordeaux-i bor és 320 darab Merlot és Cabernet Sauvignon szőlővessző, melyeket egy éve vittek fel különböző kísérletekhez. Nem csak kívülről hangzik ez épp úgy, de hivatalosan is megerősítették, hogy ahová az ember készül (Hold, Mars) oda a bort is vinné magával, amit természetesen csak helyeselni tudunk.

Bor az űrből

A bort a SpaceX Dragon 2 szállítókapszulája szerdán hozta le a Földre, a Mexikói-öbölben található Tampába. A SpaceX szállítmányai régebben a Csendes-óceánra érkeztek meg ejtőernyő segítségével. A borospalack acélhengerekben érkeztek haza, ami megóvta őket az összetöréstől. A borokat a Space Cargo Unlimited egy éve, 2019 novemberében zárt palackokban küldte az űrbe és egy esztendeig érlelődtek odafent.

Felfelé a bor egy Northrop Grumman ellátó hajó fedélzetén utazott, ám a SpaceX az egyetlen olyan űr-szállítmányozó, mely képes az űrállomásról kísérleti és egyéb tárgyakat épségben vissza is hozni. A többi teherkapszulát általában megtöltik szeméttel, és azok a Föld légkörébe visszatérve elégnek.

A bor sorsa természetesen az, hogy mind megigyák megvizsgálják, ezért a palackok közül egyet vagy kettőt februárban felbontanak majd Bordeaux-ban és ismert francia borszakértők ízlelhetik meg a nagy utat megtett italokat.

A kutatók elsősorban azt vizsgálják majd, hogy hogyan változott meg a bor ülepedése, és miképp hatott az extrém környezet érésére.

Szokni kell a szőlőnek az űrt

Nicolas Gaume, társalapító-igazgató szerint: “A kísérlet elsődleges célja az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt, megoldásokat keresni a jövő mezőgazdasága számára, organikus és egészséges élelmet előállítva, és szerintünk ennek kulcsa az űrben van.”

“A klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek, köztük a szőlőnek is zordabb feltételeket kell megszokni. A súlytalanságnak kitett szőlőtőkék erősebbek és ellenállóbbak lesznek a Földön is, illetve a sikeres kísérletnek köszönhetően a jövőben, ha az emberek a Holdat vagy a Marsot is felfedezik, élvezhetik majd a Föld efféle örömeit is."

"Franciaként az élet részének tekintem a jó ételt és a jó bort” - tette hozzá Gaume.

A NASA egy ideje kifejezetten üdvözli a hasonló kísérleteket az űrállomás fedélzetén, korábban a Budweiser már küldött fel árpamagokat és lelki szemeik előtt talán egy szép napon a Mars felszínén kortyolgatott sör lebeghetett. 2015-ben pedig egy japán vállalat whisky-t és egyéb szeszesitalokat küldött az ISS-re tesztelésre. Az első bort egy francia űrhajós vitte fel a Discovery fedélzetére még 1985-ben.

(Forrás: InternationalWineChallenge Kép: Space Cargo Unlimited)

Ez is érdekelhet:

Brit régészek hatalmas viktoriánus kori sörraktárat fedeztek fel. Vajon még ihatóak? Az eltemetett kincs nem mindig a mesebeli láda aranyérme, lehet ennél jóval izgalmasabb dolgokat is találni a föld alatt - már persze kellően kifinomult ízlés, és gondosan szelektált elváráskészlet birtokában.

Az megvan, hogy 206 évvel ezelőtt 1 millió liter sör hömpölygött London utcáin? A térdig érő sörre a katasztrófaturisták is megjelentek: több százan edényekkel próbálták menteni a menthetőt, míg mások ott helyben vedelni kezdték a térdig érő italt.

Lejárt pár százezer liter sör szavatossága, de nem ment pocsékba: elektromos energia lett belőle A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások miatt több ezer hektó sör buggyant meg Dél-Ausztráliában, de valamire azért csak sikerült felhasználni a lejárt nedűt.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A galaxis leghatalmasabb csillagtömegű fekete lyukát a Földhöz “extrém” közel fedezték fel
A most felfedezett fekete lyuk nem csak jóval nagyobb az eddig ismert legnagyobb tömegű lyuknál, a Cygnus X-1-nél, de csillagászati léptékben a Földhöz is nagyon közel helyezkedik el.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.