A bort a SpaceX Dragon 2 szállítókapszulája szerdán hozta le a Földre, a Mexikói-öbölben található Tampába. A SpaceX szállítmányai régebben a Csendes-óceánra érkeztek meg ejtőernyő segítségével. A borospalack acélhengerekben érkeztek haza, ami megóvta őket az összetöréstől. A borokat a Space Cargo Unlimited egy éve, 2019 novemberében zárt palackokban küldte az űrbe és egy esztendeig érlelődtek odafent.
Felfelé a bor egy Northrop Grumman ellátó hajó fedélzetén utazott, ám a SpaceX az egyetlen olyan űr-szállítmányozó, mely képes az űrállomásról kísérleti és egyéb tárgyakat épségben vissza is hozni. A többi teherkapszulát általában megtöltik szeméttel, és azok a Föld légkörébe visszatérve elégnek.
A bor sorsa természetesen az, hogy mind megigyák megvizsgálják, ezért a palackok közül egyet vagy kettőt februárban felbontanak majd Bordeaux-ban és ismert francia borszakértők ízlelhetik meg a nagy utat megtett italokat.
A kutatók elsősorban azt vizsgálják majd, hogy hogyan változott meg a bor ülepedése, és miképp hatott az extrém környezet érésére.
Nicolas Gaume, társalapító-igazgató szerint: “A kísérlet elsődleges célja az agrártudományi ismeretek gazdagítása volt, megoldásokat keresni a jövő mezőgazdasága számára, organikus és egészséges élelmet előállítva, és szerintünk ennek kulcsa az űrben van.”
“A klímaváltozás miatt a mezőgazdasági terményeknek, köztük a szőlőnek is zordabb feltételeket kell megszokni. A súlytalanságnak kitett szőlőtőkék erősebbek és ellenállóbbak lesznek a Földön is, illetve a sikeres kísérletnek köszönhetően a jövőben, ha az emberek a Holdat vagy a Marsot is felfedezik, élvezhetik majd a Föld efféle örömeit is."
"Franciaként az élet részének tekintem a jó ételt és a jó bort” - tette hozzá Gaume.
A NASA egy ideje kifejezetten üdvözli a hasonló kísérleteket az űrállomás fedélzetén, korábban a Budweiser már küldött fel árpamagokat és lelki szemeik előtt talán egy szép napon a Mars felszínén kortyolgatott sör lebeghetett. 2015-ben pedig egy japán vállalat whisky-t és egyéb szeszesitalokat küldött az ISS-re tesztelésre. Az első bort egy francia űrhajós vitte fel a Discovery fedélzetére még 1985-ben.
(Forrás: InternationalWineChallenge Kép: Space Cargo Unlimited)