Felhőalapú számítógép vállalkozásoknak, akár havi tízezer forintból - ezt ígéri a Windows 365

2021 / 07 / 19 / Pőcze Balázs
Felhőalapú számítógép vállalkozásoknak, akár havi tízezer forintból - ezt ígéri a Windows 365
A játékaink után úgy tűnik, már az egész számítógépünk a felhőbe költözik: a Microsoft az elmúlt napokban bejelentette új szolgáltatását, a Windows 365-öt. Ígéretük szerint a vállalkozások pillanatok alatt létre tudnak hozni az új kollegáknak egy virtuális számítógépet, amit ott használnak, ahol csak szeretnének - és egyetlen böngésző kell csak hozzá.

Az elmúlt közel másfél évben, sok egyéb mellett két tendencia biztosan meghatározta a számítástechnikát: az egyik az áttérés az otthoni munkavégzésre, a másik, ettől nem elválasztható trend a felhőszolgáltatások egyre nagyobb népszerűsége. Dolgozók millióitól várták el a főnökeik egyik napról vagy hétről a másikra, hogy melegítőnadrágban, a saját konyhájukban ülve legyenek annyira produktívak, mint korábban. Ehhez pedig az kellett, hogy minél inkább úgy tudjanak dolgozni, mint korábban az irodából - elérjék a szükséges fájlokat, mappákat, használhassák a megszokott szoftvereket.

Néhány héttel azután, hogy a Microsoft bemutatta a Windows 11-et, kiadtak egy sajtóközleményt egy sokkal kevésbé látványos, mégis jelentős új szolgáltatásról, a Windows 365-ről. Ezzel a megoldással, amelyet egyelőre csak vállalkozások vehetnek igénybe, a munkahelyi számítógépünk a felhőbe költözik. A rendszergazda beállítja, hogy a tizenkét különböző konfigurációból melyik való nekünk, néhány kattintással létrehozza a gépünket, mi pedig leülünk egy tetszőleges PC, Mac, táblagép vagy mobil mögé, elindítunk egy böngészőt, és belépünk rá. Ha másnap egy másik eszközről dolgoznánk, semmi akadálya, pontosan ott folytathatunk mindent, ahol abbahagytuk - hiszen az igazi számítógépünk egy szerveren fut valahol, mi pedig bármilyen böngészőből hozzáférhetünk. Ez a rugalmasság rengeteg vállalkozásnak segíthet, akár azzal, hogy nem kell az új, vagy időszaki munkatársaknak céges gépet venni, hiszen a sajátjukról is biztonságosan dolgozhatnak, vagy azzal, hogy nem szükséges túl erős gépeket venni, hiszen a kezünkben lévő eszköznek csak egy böngészőt kell tudnia futtatni, a felhőben lévő konfiguráció ereje lesz az igazán fontos.

A The Verge cikke kiemeli, hogy ilyen virtualizációs szolgáltatásokat korábban is igénybe lehetett venni, de Redmond ígérete szerint ez sosem volt ilyen egyszerű; azoknak szánják a terméket, akiknek a virtuális gépek használata "túl drága vagy túl bonyolult volt, esetleg nem volt meg hozzá a szakértelem házon belül". Néhány nappal a bejelentés után véletlenül kiszivárgott az árazás egy része is, pedig ennek az augusztus eleji indulásig titokban kellett volna maradnia: egy kétprocesszoros, 4 GB RAM-os gép 128 GB-nyi tárhellyel havi 31 dollárba fog kerülni az Egyesült Államokban - és lesz ennél olcsóbb és drágább konfiguráció is. Heteken belül kiderül, hogy mindez mennyire működik jól a gyakorlatban.

További cikkek a témában:

Bemutatták a Windows 11-et, nemsokára elérhető lesz ingyenes frissítés formájában a Windows 10 használóinak A Windows 10 2025-re nyugdíjba vonul, de már itt is van az utódja, amelyet a jövő héten fejlesztők, később pedig mindenki számára elérhetővé tesznek.

Játsszunk felhőben felhőtlenül? A cloud gaming lehetőségei Magyarországon Magyarországon már több cloud gaminget kínáló szolgáltató közül is választhatunk. Hol tudjuk a Cyberpunk 2077-et nyomni megfelelő gép hiányában? Mutatjuk.

Telefonokra is megérkezett a Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS A Huawei nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntöttek, hogy a HarmonyOS-t telefonokra is elérhetővé teszik, de hogy mekkora szeletet hasíthatnak ki a Google tortájából, az nem csak rajtuk múlik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.