Bemutatták a Windows 11-et, nemsokára elérhető lesz ingyenes frissítés formájában a Windows 10 használóinak

2021 / 06 / 25 / Bobák Zsófia
Bemutatták a Windows 11-et, nemsokára elérhető lesz ingyenes frissítés formájában a Windows 10 használóinak
A Windows 10 2025-re nyugdíjba vonul, de már itt is van az utódja, amelyet a jövő héten fejlesztők, később pedig mindenki számára elérhetővé tesznek.

Mikor 2015-ben megjelent a Windows 10, a cég fejlesztői elmondták, hogy alapvető attitűd váltás következik a Microsoftnál az operációs rendszereket illetően, vagyis a Windows 10 lehet az utolsó verzió, ezután pedig a folyamatos frissítések és javítások lesznek majd jellemzőek, nem a nagy megjelenések.

"Úgy, ahogy a Google Chrome-ja rendszeresen frissül olyan verziószámokkal, amelyekre senki nem figyel igazán, a Microsoft hozzáállása is hasonló eredményt hozhat."

- írta 2015-ben a Verge. A Windows 11 ennek ellenére mégis itt van és tegnap hivatalosan is bemutatták egy virtuális eseményen.

A Microsoft becslése szerint jelenleg körülbelül 1,3 milliárd eszközön fut Windows 10 operációs rendszer, ezen felhasználók számára hamarosan, update formájában ingyen elérhető lesz az utód, amelyet egyelőre még csak fejlesztők próbálhatnak ki a jövő héten. Az új rendszert a Windows 10 kódjára építették, ami elkerülhetővé teszi, hogy frissítési hibák merüljenek fel a későbbiekben - mondta a BBC-nek JP Gownder, a Forrester piackutató intézet elemzője. Panos Panay, a Microsoft termékekért felelős vezetője a bemutató kapcsán elmondta, az elmúlt időszakban a bezártságnak köszönhetően újra nagyobb hangsúlyt kapott a PC-k használata, ez is inspirálta az új rendszer megjelenését és kialakítását. A Windows 11 rendelkezik néhány olyan újítással, amely az okostelefonokkal való kompatibilitást, illetve a multitaskingot segítheti, például (valamikor az év folyamán) bevezetik az Android alkalmazások elérhetőségét PC-ről, ehhez a Microsoft Store-on, illetve az Amazon Appstore-on keresztül lehet majd hozzáférni, ezenkívül az új Microsoft Store-ban elérhetőek lesznek a Microsoft Teams, a Zoom vagy az Adobe Creative Cloud alkalmazásai is.

A Widgets a mesterséges intelligencia által személyre szabott hírfolyamot mutatja, amely megnyitásakor áttetsző háttérrel jelenik meg, ezzel segít abban, a Microsoft elmondása szerint, hogy ne vonja majd el teljesen a figyelmet a munkáról, miközben a felhasználó gyorsan végigpörgeti az aktuális híreket.

A Microsoft Teams chatfunkciója egyenesen a tálcába lesz integrálva, így még könnyebben és gyorsabban lehet majd beszélgetéseket, videókat és meetingeket kezdeményezni, ez, noha határozottan hozzájárulhat a figyelem elvonásához, de egyben jól illeszkedhet az otthoni munka feladatainak elvégzéséhez, elvégre az a gyakran igényel folyamatos megbeszéléseket és egyeztetéseket.

Szintén főként a munkában lehet hasznos a multitasking is, amelyre még több lehetőség nyílik, mint eddig, ennek érdekében bevezetik a Snap Layouts, Snap Groups és a Desktops elrendezést, amelyekkel más-más formában rendszerezhetőek a megnyitott oldalak és alkalmazások. Valamint még egy, talán nem annyira lényeges, de annál szembetűnőbb változás is beköszönt a nyitóképernyőn: a Start menü a Windows 11-ben középre kerül, a megszokott bal oldali elhelyezés helyett.

Alapvetően hatalmas újítások ezek szerint nem várhatóak, de a bevezetett változások egyfajta elmozdulást jelentenek a mai trendek irányába, amelyet egyre inkább az okostelefonok használata szab meg. A rendszer a nyári szezontól kezdve 2022-ig kerül bevezetésre, de nem árt ellenőrizni, hogy a PC kompatibilis-e vele, a Microsoft Windows 11 oldalán legörgetve nézhetjük meg a szükséges rendszerkövetelményeket.

(Fotó: Microsoft)

További cikkek a témában:

Így használhatunk Apple szolgáltatást Windows- vagy Android-alapú eszközön Noha ez az opció nem vonatkozik az Apple teljes kínálatára, mégis különösen hasznos lehet, ha a felhasználó olyan családtagokkal, barátokkal is megosztana tartalmakat, akik nem, vagy nem kizárólag Apple eszközöket használnak.
Napokon belül lejár a Windows 7 biztonsági támogatása, mégis kétszázmillióan használják Január tizennegyedike után a Microsoft leveszi kezét a Windows 7-ről, és nem készít több biztonsági javítást. Vagyis a felmerülő új hibákat bárki szabadon kihasználhatja, mintegy kétszázmillió felhasználó adatai, illetve létfontosságú szoftverei pedig veszélybe kerülnek.
Trükkök, ha már torkig vagyunk jelszavaink bepötyögésétől Facebook, email, Zoom, Skype, netbank, ügyfélkapu és még sorolhatnánk, hogy hány különböző belépési kódot kell(ene) egyszerre fejben tartanunk arról nem beszélve, hogy biztonsági okokból célszerű mindenhol más, bonyolult jelszavakat, PIN-kódokat generálni, hogy még ha egy fiókot fel is törnek a hackerek, legalább a többit ne adjuk a kezükbe. De vajon lehetséges teljesen jelszavaktól mentes digitális életet élni?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.