Feltalálták a szájmaszk nélküli szájmaszkot, ami első ránézésre inkább szemüveg

2022 / 01 / 02 / Palotai Nándor
Feltalálták a szájmaszk nélküli szájmaszkot, ami első ránézésre inkább szemüveg
A VR- illetve a munkavédelmi szemüvegek szerelemgyerekére hasonlító eszköz levegővel tartaná távol viselőjétől a vírust.

Koreai dizájnerek alkották meg azt az első ránézésre egészen ellentmondásosnak tűnő szájmaszkot, mely egyáltalán nem takarná az orrot és a szájat, hanem a légkondicionálók világából már jó ismert légfüggönyökhöz hasonló elven működne, azaz megfelelő erővel kifújt levegővel hozna létre fizikai akadályt az arc és a környező, esetlegesen Covid-fertőzött levegő között – szúrta ki a Yanko Design.

Légfüggönyök segítségével már manapság is sikerrel lehet egyes terek levegőjét elszeparálni egymástól. Egy megfelelően felszerelt légfüggöny ugyanis képes a helyiségekben található meleg levegőt bent tartani, és megakadályozni, hogy a kinti levegővel keveredjen, illetve segítségével kívül lehet tartani a rovarokat is, méghozzá a szúnyoghálókhoz hasonló fizikai akadály nélkül. Ez adta az ötletet, hogy hasonló elvek mentén tervezzenek egy forradalmian új „szájmaszkot” a koreai Airable alkotói.

Az Airable elsőre inkább tűnik szemüvegnek, mint szájmaszknak: az eszköz leginkább egy szellőzőnyílásokkal ellátott VR-szemüveghez hasonlít, melyen plexi védi a használó szemét a légfúvásoktól, azonban a szájat és az orrot nem takarja semmi. Ez elsőre talán groteszknek tűnhet, hiszen ezen testrészeink eltakarására a világtörténelem során még soha nem szólítottak fel annyiszor, mint mostanság, azonban az eszköz által működtetett légfüggöny az eddigi tapasztalatok szerint valóban alkalmas lehet a fertőzés megakadályozására.

Az ötlettel nem csak a koreai dizájnerek, de két kutató, Alekszandr Sz. Szaharov és Konsztantyin Zsukov is foglalkozott, és a közösen készített tanulmányuk alapján egy fejen viselhető, légfüggönyt alkalmazó szájmaszk valóban mindkét irányba megakadályozná a fertőzés légi úton történő terjedését. A kutatók megerősítették, hogy szövetmaszkokban sokkal nehezebb levegőt venni, illetve ezek csapdába ejtik a kilélegzett szén-dioxid egy részét, ami szintén oxigénben szegényebb, nedvesebb és egyúttal melegebb, azaz nehezebben belélegezhető levegőt eredményez. Továbbá, ha egy maszkot viselő egyén krónikus légúti betegségben, például asztmában, vagy más, hasonló tüdőbetegségben szenved, akkor fokozott nehézségeket okozhat esetében a száj és az orr eltakarása.

Az Airable szájmaszk nélküli szájmaszkja tehát mégsem olyan faramuci ötlet, mint amilyennek elsőre tűnhet. Nem csoda, hogy bár alig lehet még róla információt fellelni, mégis sikerült máris elnyernie 2021-ben, az innovatív dizájnok elismerésére létrehozott Red Dot-díjak egyikét. Egyébként nem ez az első, extrém technológiai megoldásokkal megfűszerezett szájmaszk: a járvány kezdete óta csináltak már hangszóróval és mikrofonnal felszerelt verziót, ventilátoros és zajszűrős luxuspéldányt, de még mesterséges intelligenciát használó okosmaszkot, sőt, még japánul perfektül beszélő és fordító, diplomáciai szempontból hasznos szájmaszkot is.

(Fotó: Red Dot)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.