Feltankolták a NASA holdrakétáját és befejezték a tesztelését, pedig továbbra is szivárog a hidrogén

2022 / 06 / 21 / Bobák Zsófia
Feltankolták a NASA holdrakétáját és befejezték a tesztelését, pedig továbbra is szivárog a hidrogén
Az Artemis missziók rakétáját, a Space Launch Systemet áprilisban próbálták meg először feltölteni üzemanyaggal, de akkor, többek között egy detektált szivárgás miatt, meg kellett szakítani a teszteket. Most visszakerült az indítóállásra és lezajlott a tankolás teljes folyamata.

Az SLS rakéta tesztelése tavasszal nem haladt a tervek szerint: az üzemanyagként szolgáló extra alacsony hőmérsékletű oxigén és hidrogén betöltése során először az oxigén hőmérsékletével, később a hidrogén szivárgásával és egy rosszul működő szeleppel akadtak gondok, végül ezeknek az elhárítása miatt vissza is kellett szállítani a rakétát az összeszerelő csarnokba. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy a szelepet egy kisméretű gumidarab torlaszolta el, a hidrogén szivárgásának problémáját pedig orvosolták a kilazult csavarok megszorításával.

A NASA döntése szerint néhány nappal ezelőtt szállították vissza az indítóállásra az SLS-t és június 20-án elkezdték feltölteni a tartályokat folyékony oxigénnel (LOX) és folyékony hidrogénnel (LH2), hogy kiderüljön, ez alkalommal mindent rendben találnak-e a rendszerrel. A folyamat közben újra hasonló akadállyal szembesültek a mérnökök, mint áprilisban: hidrogén szivárgását detektálták az egyik kábelen, amit megpróbáltak a kábel felmelegítésével és visszahűtésével megoldani, de a hibát nem sikerült elhárítani. Ez azonban a mostani alkalommal nem vezetett a tesztek végéhez: az irányítócsapat az adatok elfedésével kerülte ki, hogy a rendszer leállítsa magát, ami egyébként, egy élesben zajló üzemanyagtöltés és visszaszámlálás során automatikusan bekövetkezett volna. A tesztet ezután egészen a végéig lefolytatták, a terveket csak annyiban kellett módosítani, hogy a visszaszámlálást T-29-kor ("kilövés" előtt 29 másodperccel) és nem T-9-kor fejezték be.

A leendő holdrakéta utolsó nagyobb tesztje ezzel befejeződött, az SLS-t a továbbiakban elszállítják az indítóállásról (bár ez még nem történt meg, ezért a Kennedy Űrközpont élő adásában meg lehet tekinteni, hogyan várakozik a rakéta), majd az adatok elemzése után döntés születik arról, útjára indulhat-e augusztusban az első Artemis misszió a Hold felé.

(Fotó: NASA/Joel Kowsky)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.