Feltankolták a NASA holdrakétáját és befejezték a tesztelését, pedig továbbra is szivárog a hidrogén

2022 / 06 / 21 / Bobák Zsófia
Feltankolták a NASA holdrakétáját és befejezték a tesztelését, pedig továbbra is szivárog a hidrogén
Az Artemis missziók rakétáját, a Space Launch Systemet áprilisban próbálták meg először feltölteni üzemanyaggal, de akkor, többek között egy detektált szivárgás miatt, meg kellett szakítani a teszteket. Most visszakerült az indítóállásra és lezajlott a tankolás teljes folyamata.

Az SLS rakéta tesztelése tavasszal nem haladt a tervek szerint: az üzemanyagként szolgáló extra alacsony hőmérsékletű oxigén és hidrogén betöltése során először az oxigén hőmérsékletével, később a hidrogén szivárgásával és egy rosszul működő szeleppel akadtak gondok, végül ezeknek az elhárítása miatt vissza is kellett szállítani a rakétát az összeszerelő csarnokba. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy a szelepet egy kisméretű gumidarab torlaszolta el, a hidrogén szivárgásának problémáját pedig orvosolták a kilazult csavarok megszorításával.

A NASA döntése szerint néhány nappal ezelőtt szállították vissza az indítóállásra az SLS-t és június 20-án elkezdték feltölteni a tartályokat folyékony oxigénnel (LOX) és folyékony hidrogénnel (LH2), hogy kiderüljön, ez alkalommal mindent rendben találnak-e a rendszerrel. A folyamat közben újra hasonló akadállyal szembesültek a mérnökök, mint áprilisban: hidrogén szivárgását detektálták az egyik kábelen, amit megpróbáltak a kábel felmelegítésével és visszahűtésével megoldani, de a hibát nem sikerült elhárítani. Ez azonban a mostani alkalommal nem vezetett a tesztek végéhez: az irányítócsapat az adatok elfedésével kerülte ki, hogy a rendszer leállítsa magát, ami egyébként, egy élesben zajló üzemanyagtöltés és visszaszámlálás során automatikusan bekövetkezett volna. A tesztet ezután egészen a végéig lefolytatták, a terveket csak annyiban kellett módosítani, hogy a visszaszámlálást T-29-kor ("kilövés" előtt 29 másodperccel) és nem T-9-kor fejezték be.

A leendő holdrakéta utolsó nagyobb tesztje ezzel befejeződött, az SLS-t a továbbiakban elszállítják az indítóállásról (bár ez még nem történt meg, ezért a Kennedy Űrközpont élő adásában meg lehet tekinteni, hogyan várakozik a rakéta), majd az adatok elemzése után döntés születik arról, útjára indulhat-e augusztusban az első Artemis misszió a Hold felé.

(Fotó: NASA/Joel Kowsky)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.