Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz

2024 / 06 / 16 / Pőcze Balázs
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy török diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre, ám lebukott. Pedig egy műegyetemi helyet a teljesítménye alapján fenn kéne tartani neki.

A rádió hőskorában az LGT elbeszélése szerint "egy ügyes diák detektoros vevőt fabrikált". Jó száz évvel később, és párezer kilométerre keletre, Isparta körzetben, Törökországban az ügyes diákok már egészen mással kísérleteznek az Ars Technica cikke szerint. A hírben szereplő fiatalember vagy hölgy ugyanis annyira biztosra akart menni a felvételijén, hogy nem elégedett meg azzal, hogy puskát írjon magának, vagy hogy a telefonját nyomkodja a pad alatt:

egy egész, MI-alapú puskázó rendszert állított össze, ám olyan gyanúsan viselkedett, hogy végül a rendőrségen kötött ki.

Azt ugyan nem árulták el a hatóságok, hogy a ChatGPT, a Gemini vagy épp a Claude válaszolt-e a kérdésekre a fiatal helyett, de azt igen, hogy az alkalmazott kütyük mit tudtak. A kérdések beolvasásáért egy inggombnak álcázott, miniatűr kamera felelt - amint arról többször beszámoltunk a Rakétán, a legtöbb nagy generatív mesterséges intelligencia különösebb gond nélkül olvas be, alakít szöveggé, és értelmez képi információkat. Azért, hogy a rögzített felvételek eljussanak az MI-hez, egy cipőtalpba épített modem felelt. Végül a helyes válaszok az elkövető fülhallgatójára érkeztek meg, ami szintén nem jelent túl nagy kihívást az ilyen szoftvereknek. A Daily Mail egy videót is közölt egy rendőrről, amint bemutatja a rendszer működését - hogy ez elrettentő-e, vagy inkább kiváló reklám a feltalálónak, nehéz eldönteni.

Azt nem tudjuk, hogy hány pontot szerzett a diák, mielőtt lebukott, ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mesterségesintelligencia-alapú szoftverek sok tantárgy esetében képesek jól vagy kiemelkedően teljesíteni. A Rakétán korábban írtunk arról, hogy a ChatGPT majdnem átcsúszott egy orvosi vizsgán, vagy hogy kis híján aranyérmes lenne a Matematikai Diákolimpián a DeepMind mesterséges intelligenciája. Az Apple pedig nemrég mutatta be a fejlesztői közösségének a számológép alkalmazásuk MI-vel felturbózott változatát, ami már lefirkált egyenleteket is megért és megold.

(Borítókép: Jeswin Thomas/Unsplash)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.