A ChatGPT majdnem átcsúszott egy orvosi vizsgán, a Google mesterséges intelligenciája pont ezt akarja elkerülni

2023 / 01 / 24 / Pőcze Balázs
A ChatGPT majdnem átcsúszott egy orvosi vizsgán, a Google mesterséges intelligenciája pont ezt akarja elkerülni
Miközben a világ legismertebb és legnépszerűbb chatbotját létrehozó OpenAI vezetője megpróbálja visszafogni a szoftver következő verziója felé támasztott elvárásokat, a Google-höz tartozó DeepMind azon dolgozik, hogy egy "etikusabb" programmal álljon elő minél hamarabb.

Karácsonykor írtunk arról a Rakétán, hogy a Google megrémült a ChatGPT népszerűsége miatt; két héttel később már azt is sejteni lehetett, hogy a Microsoft ezzel a chatbottal akarhatja megszorongatni a piacvezető keresőt. Hiszen ha a hatalmas mennyiségű szövegen edzett, emberien fogalmazó mesterséges intelligencia (MI) magabiztosan ír József Attila szerelmi költészetéről, vagy válaszol meg, igaz, nem túl jól, logikai feladványokat, akkor miért ne kérdezhetnénk meg tőle olyan dolgokat, amelyeket a keresőnktől szoktunk?

Például azért, mert magabiztosan blöfföl, vagy azért, mert nem igazán szokta elárulni, hogy honnan veszi azt, amit állít.

A mesterséges intelligenciák ugyanis nem egyszerűen keresnek és találatokat adnak vissza, hanem "tanulnak", így azt sokszor nehéz egészen pontosan megmondani, hogy hol olvasták mindazt, ami alapján a válaszukat megfogalmazták. A TechRadar-on ezzel szemben most arról olvashatunk, hogy a Google-höz tartozó DeepMindnál, ahol korábban fantasztikusan sakkozó vagy gózó mesterséges intelligenciákat készítettek, lassan elkészülnek a Sparrow nevű programjukkal. Ez a szándékuk szerint "egy hasznos, a nem megfelelő és nem biztonságos válaszok kockázatát csökkentő" MI lesz, ami felismeri, ha jobb nem engedelmeskednie a kérdezőnek. A Sparrow a tényszerű kérdésekre az esetek négyötödében pontosan válaszol, és alá is támasztja az állításait. Sőt, még idén elindulhat a béta tesztje,

vagyis van rá esély, hogy ez a rendszer épüljön be előbb-utóbb a Google termékeibe.

A ChatGPT mindeközben iskolai esszék mellett akár vírusokat is ír, de a Qubit cikke szerint még orvosi vizsgákon is hajlandó megmérettetni magát, ráadásul sikerrel. Igaz, ha úgy látja, hogy konkrét egészségügyi tanácsot várnak tőle, inkább nem válaszol, és így egyelőre épp, hogy megkapná a kettest. Sam Altman, a szoftvert létrehozó OpenAI vezetője igyekszik a lehető legóvatosabban fogalmazni a GPT 3.5 nevű modellre épített ChatGPT-vel kapcsolatban, különösen, hogy óriási hisztéria övezi a GPT-4-et, amiről azt pletykálják, hogy százhetvenöt milliárd helyett százbillió paraméterrel dolgozik majd. Altman leszögezte, hogy "teljes kamu" ez a szám, majd hozzátette: "az emberek könyörögnek azért, hogy csalódjanak, és ez így is lesz. Ez az egész őrület... Nincsen mesterséges általános intelligenciánk (ami az emberekkel azonos, vagy jobb képességekkel rendelkezik), miközben ezt várják tőlünk". A Google-nél viszont egyelőre beérnék egy szépen fogalmazó, és viszonylag megbízható chatbottal. Még akkor is, ha nincs orvosi szakvizsgája.

(Borítókép: DALL-E 2)

Mesterséges intelligencia lesz az ügyvéd egy gyorshajtással kapcsolatos bírósági meghallgatáson És ezt még a bíró előtt is titokban fogják tartani.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.