Figyelni kell a kutyusokra, mert megjelenhetett az országban egy kifejezetten rájuk veszélyes járvány

2021 / 02 / 19 / Felkai Ádám
Figyelni kell a kutyusokra, mert megjelenhetett az országban egy kifejezetten rájuk veszélyes járvány
A szopornyica egy vírusos fertőzés, amely elsősorban a kutyákra veszélyes, és gyakran az állat pusztulását okozza.

A fertőzést nem csak a kutyafélék (házikutya, farkas, róka) kaphatják el, hanem akár a házimacska is, csak a cicák esetén a betegség tünetmentesen lezajlik. Az emberre pedig ez a vírus egyáltalán nem jelent veszélyt. Kutyáknál azonban a betegség akár több szervre is kiterjedhet, jellemző tünetei pedig a magas láz, a szem kötőhártya-gyulladása, szem- és orrváladékozás, reszelős légzés és köhögés, hányás és hasmenés, étvágytalanság és letargia, valamint az orr és a talpak elszarusodása, megkeményedése. A betegség harmadik szakaszában azonban már idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak, ekkor a gyógyulás esélye körülbelül öt százalék, de abban az esetben is súlyos szövődmények maradhatnak hátra. Aerogén vírus lévén a levegőn keresztül fertőz, de a betegséget fertőzött orrváladékktól, vizelettől, bélsártól is el lehet kapni.

A városi környezetben egyébként könnyen alakulnak ki ilyen járványok.

Mindez azért aktuális, mert a napokban elpusztult egy róka, amit a tatai derítőtó jeges vízéről mentettek ki. A róka válságos állapotban a Budapesti Állatmentő Szolgálathoz került, ahol tehát sajnos nem sikerül megmenteni, ráadásul a rókán a szopornyica tüneteit észlelték – számol be róla a Berek. A Szolgálat elmondta, hogy idén minden hozzájuk kerülő rókának PCR vizsgálatot kell kérniük, és már most több róka kerül be hozzájuk, mint négy éve. A tatai tóról kimenekített állatot elszállították boncolásra. A Berek szerint állatvédelmi körökben többen jelezték már, hogy megjelent a szopornyica járvány, és több rókánál is vélelmezték már a betegséget az egész ország területén, de Pest megye még a többinél is fertőzöttebb lehet. Mint írják, pár héten belül kiderül, hogy milyen súlyos lesz a járvány lefolyása. A Berek a kutyatartóknak a következőt tanácsolja:

„Ezekben a napokban érdemes a kutyákat pórázon sétáltatni, ne engedjük szabadon őket olyan helyeken, ahol róka is megfordulhatott. Ilyenek lehetnek az erdők, mezők, bokros területek. Fontos ellenőrizni az oltási könyveket is, szükség esetén pedig mihamarabb pótolni a hiányzó oltást.”

Máshol pedig azt ajánlják, hogy a kölyköket most ne vigyük sétálni, és ne engedjük őket a többi kutya közelébe se, különösen ha az idegen kutyusok immunizációjáról semmit sem tudunk. Egyébként az idősebb állatok kisebb eséllyel fertőződnek meg, de ha súlyosabb a járvány, ők is elkaphatják. Fontos a kutyák rendszeres oltása is, amiről itt lehet részletesebben olvasni.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Amikor macskákat kellett ejtőernyővel ledobni, mert a WHO annyira eltolta a járványkezelést Bizarr tanmese arról, miért nem szabad beavatkozni a természeti folyamatokba jóindulattal se: a történet legabszurdabb része ráadásul biztosan igaz.

Hamarosan az emberiség elvesztheti a leghatásosabb fegyverét a baktériumokkal szemben, de mi jöhet az antibiotikum-korszak után? Jelenleg egy vírus áll a figyelem középpontjában, pedig évtizedek óta készülődik egy potenciálisan a Covidnál is komolyabb egészségügyi válság, az antibiotikumra rezisztens baktériumok tömeges elterjedése.

Magyar kutatók óvintézkedéseivel elkerülhető, hogy a koronavírus-fertőzés igazán súlyossá váljon A betegség azoknál lesz igazán súlyos, akik esetében a vírus a tüdőbe kerül, a kérdés, hogy ez miként előzhető meg.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.