Magyar kutatók óvintézkedéseivel elkerülhető, hogy a koronavírus-fertőzés igazán súlyossá váljon

2021 / 01 / 30 / Felkai Ádám
Magyar kutatók óvintézkedéseivel elkerülhető, hogy a koronavírus-fertőzés igazán súlyossá váljon
Elhanyagolható az esélye, hogy a vírus a levegőből bejusson a tüdőbe, kérdés, hogy akkor miként kerül oda, és teszi ezáltal a fertőzést is súlyosabbá.

A kutatás az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak részvételével zajlott. Az eredményeket a Scientific Reports tudományos folyóiratban publikálták – áll az ELKH közleményében. A Covid19 világjárvány egyik jellegzetessége, hogy a fertőzés nem azonos lefolyású minden esetben. A betegség súlyossága azonban jelentős részt attól függ, hogy a vírus mely sejteket támadta meg. Az enyhébb tünetek (köhögés, szaglás és az ízlelés elvesztése) a felső légúti fertőzésre utalnak. Ahhoz azonban, hogy tüdőgyulladás alakuljon ki, a kórokozóknak értelemszerűen mélyebbre kell jutniuk. Kérdés, hogy miként történik ez.

A mostani kutatás fontos eredménye, hogy bebizonyítja, hogy a tüdőgyulladást kiváltó vírus a beteg felső légútjaiból származik. A kutatók nyilatkozata szerint ezért kicsi a valószínűsége, hogy a koronavírus rögtön a beteg tüdejébe kerüljön, ennek még akkor is nagyon alacsony a kockázata, ha valaki egy Covid-fertőzött köhögését légzi be közvetlenül. Magyarán még a tüdőgyulladás előtt kialakul a felső légutak fertőzése, és ezután az itt elszaporodott vírusok jutnak mélyebbre, és okozzák a betegséget igazán súlyosbító tüdőgyulladást. A tüdőgyulladást tehát a beteg saját szervezete által termelt vírusok okozzák.

Ez tehát egy két részből álló folyamat: a felső légúti fertőzés során a beteg szervezetében keletkezett vírusok jutnak át a második szakaszban a tüdőbe. Ennek a felismerésnek nem csak elméleti jelentősége van, hanem az eredmények alapján a szakemberek azt is megfogalmazták, hogy milyen óvintézkedéseket tehetünk azért, hogy a betegség ne váljék súlyosabbá. Fontos, hogy ezek az óvintézkedések nem kiváltják, pusztán kiegészítik a jelenlegi védekezési intézkedéseket, melyek egyébként a fent bemutatott két folyamat közül az elsőre, tehát a felső légúti fertőzés kialakulásának elkerülésére vonatkoznak.

A vizsgálathoz a kutatók számítógépes modellezéssel kalkulálták ki, hogy hová jutnak a vírusok akkor, ha egy koronavírusos beteg köhögéséből származó levegőt lélegzünk be. A modell a vírushordozó részecskék légúti kiülepedését határozta meg. A szimuláció alapján nagyon kicsi az esélye, hogy egy légvétellel akár csak egyetlen vírus is lekerüljön a tüdőbe, mivel a belélegzett kórokozók nagy része még a légút fentebbi szakaszán: az orrüregben, a szájüregben, valamint a torokban tapad meg. Az eredmény összhangban áll azzal a klinikai megfigyeléssel is, hogy a tüdőgyulladást a felső légúti tünetek megjelenése előzi meg. Egyszerűen szólva tehát: a felső légútjainkban keletkezett vírusok nem csak másokat, de minket is megfertőzhetnek. Mindez nagyon érdekes (valamint kicsit hátborzongató), de miként kerülhetjük el a második szakaszban a tüdőgyulladás kialakulását. A tanulmány alapján a legjobb megoldás a minket körülvevő víruskoncentráció csökkentése. Tegyük hozzá ismét: ezt a koncentrációt a saját köhögésünk is növelheti.

Célunk tehát a víruskoncentráció csökkentése, amit több úton érhetünk el: nagyon ajánlott a zsebkendőbe történő köhögés és a gyakori szellőztetés még akkor is, amikor egyedül vagyunk. Továbbá a tüdőgyulladás kialakulásának a kockázatát jelentősen csökkentheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer is, amely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

Nem árt azonban ismét hozzátenni, hogy mindez nem váltja ki, hanem csak kiegészíti az eddigi óvintézkedéseket, melyekkel a betegség kialakulását, tehát a felső légutak megfertőződését kerülhetjük el. További kutatásokra van szükség azonban azzal kapcsolatban, hogy a felső légutakból pontosan miként jutnak le a vírusok a tüdőbe. „A kutatók szeretnék azt is megvizsgálni, hogy hogyan befolyásolja a légzési mód a vírusok légúti kiülepedését. Ez hozzájárulhat a sportolók, illetve a nehéz fizikai munkát végzők között előforduló vírusterjedés megértéséhez.”

További cikkek a Rakétán:

A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást Jegyet, bérletet, oltási könyvet kérjük szépen felmutatni! A Microsoft és az Apple is dolgozik az ügyön.

Úgy tűnik, a Pfizer oltása a koronavírus új változataitól is véd Van minek örülni, egy új tanulmány szerint a Pfizer és a BionTech Covid19 elleni vakcinája a vírusnak mind a brit, mind a dél-afrikai változata ellen is hatásos.

Angliában a koronavírus miatt kórházba került betegek harminc százaléka hamarosan ismét kórházba került A legfrissebb hivatalos adatok szerint az angliai idősgondozókban május közepe óta a múlt héten haltak meg a legtöbben, ami 46 százalékos növekedést jelentett az említett időszakban. A növekedés egybeesik azzal, hogy az új, angliai vírusvariáns bejutott az említett gondozó létesítményekbe.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.