Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc

2023 / 10 / 03 / Bobák Áron
Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc
A fizikus a rövid impulzusú lézerek területén végzett úttörő munkájáért kapta meg az elismerést Pierre Agostinivel és Anne L'Huillierrel együtt.

Krauszt sokan az attofizika atyjának is nevezik, hiszen kutatócsoportjával 2001-ben a világon elsőként sikerült létrehoznia és megmérnie a femtoszekundumnál rövidebb ideig tartó, úgynevezett attoszekundumos fényimpulzust, amely lehetővé teszi az elektronok viselkedésének valós időben történő megfigyelését. Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének a milliárdod része, azaz 10-18 másodperc, az ilyen rövid impulzusú lézerek fejlesztése pedig az elmúlt években lehetővé tette számos, az elektonokkal kapcsolatos jelenség valós idejű megfigyelését, mint például az alagúthatás vagy a késleltetett fotoemisszió.

"A díjazottak eredményei lehetővé tették olyan folyamatok megfigyelését, amelyek olyan gyorsan zajlanak le, hogy korábban lehetetlen volt őket követni" - mondta el a fizikai Nobel-díjat odaítélő bizottság elnöke, Eva Olsson, hozzátéve, hogy az attoszekundumos fizika "kinyitotta az ajtót az elektronok világa előtt", amelynek az elektronikától az orvostudományig számtalan területen vehetjük hasznát.

Krausz Ferenc 1962-ben született Móron, az egyetem elvégzése után a doktori képzését már Bécsben végezte, ahol felvette az osztrák állampolgárságot is. A fizikus jelenleg a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója valamint a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kísérleti fizika tanszékének vezetője, emellett a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Nem Krausz az első magyar, aki az idei évben megkapta a legrangosabb tudományos elismerést, hiszen a Nobel-bizottság hétfőn már kihirdette a Fiziológiai és Orvostudományi Nobel-díj díjazottjait, amelyet idén Drew Weissmannek és Karikó Katalinnak ítéltek oda a nukleozid módosított mRNS-ek területén tett felfedezéseikért.

Karikó Katalin kapta meg az orvosi Nobel-díjat A magyar biológus Drew Weissmannal közösen kapta meg a tudományos világ legrangosabb elismerését a nukleozid módosított mRNS-ek területén tett felfedezéseiért, ami jelentősen hozzájárult a koronavírus-vakcinák kifejlesztéséhez.

(Borítókép: MPI for Quantum Optics)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.