Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc

2023 / 10 / 03 / Bobák Áron
Fizikai Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc
A fizikus a rövid impulzusú lézerek területén végzett úttörő munkájáért kapta meg az elismerést Pierre Agostinivel és Anne L'Huillierrel együtt.

Krauszt sokan az attofizika atyjának is nevezik, hiszen kutatócsoportjával 2001-ben a világon elsőként sikerült létrehoznia és megmérnie a femtoszekundumnál rövidebb ideig tartó, úgynevezett attoszekundumos fényimpulzust, amely lehetővé teszi az elektronok viselkedésének valós időben történő megfigyelését. Az attoszekundum a másodperc milliárdod részének a milliárdod része, azaz 10-18 másodperc, az ilyen rövid impulzusú lézerek fejlesztése pedig az elmúlt években lehetővé tette számos, az elektonokkal kapcsolatos jelenség valós idejű megfigyelését, mint például az alagúthatás vagy a késleltetett fotoemisszió.

"A díjazottak eredményei lehetővé tették olyan folyamatok megfigyelését, amelyek olyan gyorsan zajlanak le, hogy korábban lehetetlen volt őket követni" - mondta el a fizikai Nobel-díjat odaítélő bizottság elnöke, Eva Olsson, hozzátéve, hogy az attoszekundumos fizika "kinyitotta az ajtót az elektronok világa előtt", amelynek az elektronikától az orvostudományig számtalan területen vehetjük hasznát.

Krausz Ferenc 1962-ben született Móron, az egyetem elvégzése után a doktori képzését már Bécsben végezte, ahol felvette az osztrák állampolgárságot is. A fizikus jelenleg a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója valamint a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kísérleti fizika tanszékének vezetője, emellett a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Nem Krausz az első magyar, aki az idei évben megkapta a legrangosabb tudományos elismerést, hiszen a Nobel-bizottság hétfőn már kihirdette a Fiziológiai és Orvostudományi Nobel-díj díjazottjait, amelyet idén Drew Weissmannek és Karikó Katalinnak ítéltek oda a nukleozid módosított mRNS-ek területén tett felfedezéseikért.

Karikó Katalin kapta meg az orvosi Nobel-díjat A magyar biológus Drew Weissmannal közösen kapta meg a tudományos világ legrangosabb elismerését a nukleozid módosított mRNS-ek területén tett felfedezéseiért, ami jelentősen hozzájárult a koronavírus-vakcinák kifejlesztéséhez.

(Borítókép: MPI for Quantum Optics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.