A génmanipulált, színes gyapot lehet a jövő egyik legnagyobb dobása

2020 / 08 / 14 / Perei Dóra
A génmanipulált, színes gyapot lehet a jövő egyik legnagyobb dobása
Nehéz megbecsülni a pontos számokat, de a textilgyártás egyértelműen sokkal környezetkímélőbb is lehetne a jelenlegihez képest. A ruhák előállítása - ami legtöbbször a fejlődő országokban történik - során alkalmazott festékanyagok ugyanis egyaránt komoly egészségügyi kockázatot jelent a munkásokra, valamint a környezetre. Ráadásul a termékek életciklusa manapság közel sem olyan hosszú, mint a kezdetekkor, és bár emiatt egyre többen vásárolnak turkálóban, a ruhaneműk előbb-utóbb szeméttelepen végzik, ahol hosszú évek alatt sem bomlanak le. Noha az öröm még korai, a szintetikus biológia és a géntechnika eszközei jelenthetik a megoldás egy részét.

A színes gyapot nem spanyol viasz

Talán kevesen tudják, de egykor a ruhák előállításához gyakran használtak ermészetes sötét- és világosbarna, vagy akár mályvaszínű gyapotot használtak. A jól ismert fehér színű változat az ipari forradalom hatására terjedt el, amikor a tudósok rájöttek, hogy az anyag lényegében bármilyen árnyalatra beszínezhető, ráadásul jóval olcsóbban, mint ha színes növényeket termesztenek. Utóbbihoz ugyanis drága és különleges berendezés szükséges, illetve a betakarítása is bonyolultabb. Az 1980-90-es években feléledő környezettudatos szellem aztán újra népszerűséget hozott a természetesen pigmentált gyapotnak, ám mivel azok előállítása és minősége továbbra is elmaradt a fehértől, nem tudták kiszorítani a tömeggyártásból.

Majd jött a géntechnológia

1993-ban két biotechnológiai cég, az Agracetus és a Calgene tulajdonosai rájöttek, hogy az indigó növényből származó gének szétpréselésével kék színűre festhetik a farmert. "Naná, hogy működhet" - mondta akkoriban Ken Barton, az Agracetus kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke, majd hozzátette:

"Adj egy kutatónak elég pénzt, és bármit megvalósít."

Azóta sok idő eltelt, ma pedig már eddiginél több eszközünk van a természet manipulálásra, szerencsénkre a szó jó értelmében is.

 

Pamutszövettől az ültetvényig

A Canberra nevű üvegház ad otthont a jelenleg kísérleti fázisban járó pamutszöveteknek, melyek között szinte minden árnyalatot megtalálunk a cseresznyepirostól kezdve a mangó jellegzetes aranysárga színéig. A szövetek, amelyek az ausztráliai tudományos kutatási ügynökség, a CSIRO tudósai által beillesztett színgéneket hordozzák, még csak az első lépése fejlesztésüknek, de szerintük már most is rendkívül ígéretesek. Az elkövetkező néhány hónapban a kutatócsoport, Colleen MacMillan vezetésével,

 

komplett ültetvénnyé alakítja a szöveteket. Ha minden terv szerint halad, az új növények pont olyan színűek lesznek, mint amit most még csupán petricsészékben látunk.

A csapat jelenleg dohánynövények levelein kísérletezik - eddig sikerrel - vagyis minden feltétel adott ahhoz, hogy a módszer a gyapotrost esetében is működjön. "Mostanáig láttunk már igazán gyönyörű élénk citromsárgát, arany- és narancssárga színű, de egészen mély lila árnyalatú rostokat is" - mondta Filomena Pettolino, a MacMillan csapat tudósa az ausztrál ABC News-nak. A projekt keretében fekete színű gyapotot is megpróbálnak előállítani, mivel környezeti és egészségügyi szempontból az a legártalmasabbak. Előállításuk ugyan gyors, a szintetikus festékanyagok mégis jelentős mennyiségű nehézfémet és formaldehidet tartalmaznak, ami legrosszabb esetben rákot okozhat. (A kínai Xintang tartományban például évente háromszázmillió farmert festenek, a mérgező színezék pedig gallonszámra ömlik a környező folyókba.)

A többszínű gyapot előállítási projektjével párhuzamosan a csapat szintetikus pamut előállítására is hosszabb távú terveket fontolgat . (A szintetikus anyagok, például a poliészter és a nejlon, a mosógépekből - amelyek kihúzzák a mikroszálakat az anyagból - és hulladéklerakókból jutnak a környezetbe.) A csapat növények ezreit vizsgálja, miközben a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező egyedekre vadásznak, amelyekből aztán elasztikus, gyűrődésmentes, és talán még vízálló anyagot is létrehozhatnak.

„Megvizsgáljuk a gyapot-sejtfalak szerkezetét, majd felhasználjuk a szintetikus biológia legújabb eszközeit a következő generációs pamutszál kifejlesztésére” - mondja Dr. Madeline Mitchell, a CSIRO tudósa,

aki egyúttal azt is elárulta, hogy rengeteg különböző gyapotnövény van készülőben laboratóriumukban: egyesek nagyon hosszú, vékony szálakkal rendelkeznek, mások rövidek és gyapjasok, akárcsak Shaun, a birka. A legnagyobb kérdés természetesen továbbra is az, hogy képes lesz-e a génmanipulált gyapot forradalmasítani a divatipart, mindenesetre a kutatók a legjobbat remélik.

(Fotó: CSIRO)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.