A fény internete már gigabites sebességgel működik és megjelent az első LiFi tablet is

2023 / 01 / 23 / Bobák Zsófia
A fény internete már gigabites sebességgel működik és megjelent az első LiFi tablet is
A LiFi rendszereket fejlesztő Oledcomm január elején mutatta be a 2 Gbit/s sebességű adatátvitelt biztosító rendszer prototípusát, amelyet a katonai alkalmazásokon kívül vonatokba és tömegközlekedési eszközökbe szánnak.

A LiFi, vagyis a fény internete a megszokott WiFi helyettesítésére és kiegészítésére szolgálhat olyan helyeken és alkalmazási körökben, ahol a biztonság különösen fontos: a LiFi ugyanis nem az elektromágneses sugárzás rádióhullámú tartományában, hanem a látható fény spektrumában vagy lézerekkel generálva az infravörös tartományban működik, aminek köszönhetően különösen egyszerű a rendszer védelmét biztosítani, egyszerűen egy fal is útját állhatja az adatátvitelnek.

A LiFi (Light Fidelity) a VLC (visible light communication, látható fény általi kommunikáció) megoldások csoportjába tartozik és egyszerűen, LED lámpák (vagy ritkábban lézerek) segítségével küldi a jeleket az eszközök között, ezért a használata bárhol lehetséges, ahol az izzókat be lehet szerelni. A rendszer alapját egy chip adja, amit a LiFi routerbe integrálnak, majd a LED lámpához csatlakoztatják, ez modulálja a fény frekvenciáját a megfelelő módon.

A másodpercenkénti akár többezer vagy millió villódzást, gyorsasága miatt, nem lehet szabad szemmel észlelni,

így nem jár zavaró hatással és a legújabb generációs LiFi-k már nappali világosságnál is működőképesek, ezért akár az utcán is lehet alkalmazni a hálózatot. Az Oledcomm eszköze RJ45 Ethernet kábellel kapcsolódik az internethálózathoz és a routerhez elektronikus jelek formájában jut el az információ, amit a LED égő fordít le fényjelekké. A LiFi berendezéssel ellátott gépek, laptopok vagy telefonok ezután már képesek fogadni az adatokat: a dongle, USB stick vagy egyes esetekben a beépített LiFi chip egy fotodiódával érzékeli a fényejelet és egy processzorral alakítja vissza újra elektronikus formába.

A LiFi-t, viszonylag behatárolt működési területe miatt elsősorban nem a WiFi hálózatok leváltására, hanem kiegészítésére szánják a fejlesztést végző cégek, de a technológia iránt egyes területeken igen nagy az érdeklődés, főként a katonai szervezetek látnak potenciált a módszerben. A LiFi-n küldött adatok a szakértők, többek között Andrew J. Foreman, az Egyesült Államok Hadseregének európai részlegének műszaki igazgatója szerint nagyobb biztonságban vannak a könnyű "leárnyékolhatóság" miatt és azért, mert nem lehet olyan könnyen felderíteni őket, mint a rádiófrekvenciás hálózatok esetében. Éppen ezért az Egyesült Államok európai és afrikai részlege már teszteli a fény internetét a harctéren is, de más alkalmazási körökben szintén kezd formálódni a LiFi jövőbeli karrierjének iránya: a Signify repülőgépeken, a francia Oledcomm egy óvodában teszteli a hálózatot.

Mindkét esetben a LiFi bizonyos jellemzői miatt tartják jobb megoldásnak ezt a technológiát a WiFi-nél: a repülőgépeken a fénnyel való adatközlés jobb minőségű szolgáltatást nyújthat a rádiófrekvenciás hálózatoknál, az óvodában pedig egy helyi szabályozás miatt lenne szükség a rendszerre. 2015-ben ugyanis Franciaországban az Abeille törvény értelmében betiltották a WiFi használatát olyan intézményekben, ahol 3 év alatti gyerekek tartózkodnak, az elektromágneses sugárzás esetleges egészségre káros hatása miatt, az általános iskolákban pedig korlátozták a használatát az olyan alkalmakra, mikor tanítási célokból van szükség az internetre.

Bár a LiFi alkalmazása még közel sem széleskörű és sok helyen még csak tesztfázisban tart, de Oledcomm a hálózatát már olyan igények figyelembevételével fejleszti, amelyek a következő évek/évtizedek hálózati szolgáltatásainak szempontjából fontos szerepet játszhatnak: a tömegközlekedési eszközök és az ipar 4.0 infrastruktúrájának működését például egyre inkább meghatározza az adatgyűjtés és adatközvetítés. A gigabit sebességű hálózatok ezért nélkülözhetetlenek ezeken a területeken és a LiFi-nek is fel kell zárkóznia a versenyben, ha valóban hatékony megoldást kíván nyújtani.

A gigabites LiFi már el is készült,

a LiFiMAX2G-t januárban, a CES-en mutatta be az Oledcomm, de a LiFiMAX-ot már korábban is kipróbálták közel 800 projektben. A gigabites hálózat 2Gbit/s sebességgel működik le-, és feltöltésnél is és 5 méteres távolságot képes áthidalni - a cég ezzel megduplázta az eddig elért legnagyobb jelátviteli sebességet a rendszerrel, amit az egy helyett immár kettő VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser) infravörös lézerdióda integrálásával valósítottak meg, vagyis ebben az esetben lézerrel funkcionál a rendszer. A hálózattal főként vonatok, metrók és ipari berendezések működtetését célozzák.


A LiFiMAX készletéhez tartozó eszközök (Kép: Oledcomm)

A CES-en emellett egy érdekes újdonsággal is előállt a cég: megjelentették a LiFiMAXTab-ot, az első olyan Androidos tabletet, amely beépített LiFi-t tartalmaz. A LiFiMAX2G a LED Magazine hírei szerint 6000 euróba fog kerülni mikor szeptembertől elérhetővé válik, de ezt nyilvánvalóan nem otthoni használatra, hanem nagyobb infrastruktúrák alapjának szánják, a tablet pontos kereskedelmi ára még később derül csak ki.

(Fotó: Signify, Oledcomm)

A fény internete váltja le a WiFit a repülőgépeken és a csatatéren is A fény modulációjával működő hálózat nem a rádióhullámokat használja az adattovábbításhoz, hanem a LED világítást. Az Airbus és az Egyesült Államok Hadserege is hamarosan elkezdi leváltani vele a hagyományos WiFit.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.