Gombából készülhet a jövő műbőre

2020 / 09 / 12 / Perei Dóra
Gombából készülhet a jövő műbőre
Az első tesztek szerint a gomba költséghatékony, fenntartható, társadalmi és környezetvédelmi szempontokból egyaránt elfogadható alternatíva, vagyis méltó versenytársa lehet az állati, és a műanyag alapú műbőrnek.

Rugalmasságának és tartósságának köszönhetően a bőr elsőrendű alapanyag. Ebben semmi meglepő sincs, egy új, a Bécsi Egyetem által bemutatott, gombából készült műbőr azonban jó eséllyel helyettesítheti például a szarvasmarha bőréből készülő árucikkeket. Alexander Bismarck és Mitchell Jones anyagkutatók vezették azt a a nemzetközi csoport, akik a közelmúltban reprezentálták, hogy fenntartható módon,gombából is előállíthatunk masszív bőranyagot.

A klasszikus bőrtermékek előállítása több ponton problémába ütközik, legyen szó a nagyüzemi állattartás etikátlanságáról, az erdőirtásról, az üvegházgázok kibocsátása, vagy mondjuk a környezetszennyező vegyi anyagok használatáról a bőr cserzése során. De nem jobb a helyzet a PVC vagy poliuretán alapú műbőr gyártása esetén sem.

„Itt jön a képbe a gomba által termelt anyagokból készülő, biológiailag lebomló, szén-dioxid-semleges műbőr” – mondja Alexander Bismarck, a Bécsi Egyetem kémia tanszékének professzora.

A gomba alapú műbőrhöz mezőgazdasági-erdészeti melléktermékeket, például fűrészport használnak, majd ezen a közegen termesztik a gomba micéliumát, vagyis a több ezer csőszerű, hosszú hajtásból álló mikroszkopikus gombafonalszövetet. A gomba néhány hét múlva leszedhető, ezután pedig megkezdődhet fizikai és kémiai kezelése, úgy mint a préselése, összekapcsolása. Ezt követően pedig műbőrré alakítható. Bismarck szerint a keletkező végtermék egy gomba alapú, bőrszerű lap, melynek mechanikai tulajdonságai a bőrrel összevethetőek, de tapintásra is bőrre emlékeztetne. Hozzátette: bizonyos cégek már most forgalmaznak ilyen gomba alapú anyagokat.

A gombából előállított műbőr biológiailag szinte teljes egészében lebomló, az anyagban stabilizátorként szolgáló kitinből készül,

mivel a kitin a rovarpáncél mellett a gombasejtekben is kimutatható, valamint olyan poliszacharidokból, mint mondjuk a glükán. Kísérletük során a kutatók közönséges kétspórás csiperkegombával és a rózsaszínes egyrétűtaplóval dolgoztak, végeredményben pedig papír- és habszerű, szigetelőként funkcionáló építési anyagokat állítottak elő. A Nature Sustainability szaklapban megjelent tanulmányukban továbbá felvázolták a jövőbeli lehetőségeket, az előállítás módszereit, ezen felül pedig fenntarthatósági összehasonlításokat is végeztek természetes bőr és hagyományos műbőr termékekkel. A szerzők szerint a gomba alapú műbőrök gyártásában a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy egyenletes legyen a sejtek rétegződése, ezáltal az anyag állandó külső és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezzen. Mostanáig az ehhez hasonló anyagtechnikai próbálkozásokat elsősorban a kísérletezési kedv vezérelte, ezúttal azonban bebizonyosodott, hogy

a gomba költséghatékony, fenntartható, társadalmi és környezetvédelmi szempontokból is elfogadható alternatíva, ezáltal méltó versenytársa lehet az állati, és a műanyag alapú műbőrnek.

Mindez kívánatossá teszi a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő fogyasztói réteg, valamint a vegánok számára is. Mivel a technológia viszonylag gyorsan, és jelentős mértékben fejlődik, így egyre több cég foglalkozik gomba alapú műbőrök előállításával.

A gombák lehetnek a világ megmentői?

Napjainkban több olyan startup működik, amelyek alapítói úgy gondolják, a gombák kizöldíthetik az építőipart, segíthetnek kiváltani az állati eredetű termékeket, akár élelmiszerekről, akár ruházkodásról van szó, új távlatokat nyithatnak a hulladékgazdálkodásban, illetve a szennyeződések okozta károk enyhítésében. Ha a ruházkodásnál maradunk, a Bolt Threads startup például megalkotta Mylo nevű, micélium felhasználásával készült műbőranyagát. A gombák sokoldalú felhasználhatósága részben a micélium szerkezeti és kémiai tulajdonságainak köszönhető.

A NASA például azt tervezi, hogy gombamicéliumból készítenek majd házakat a Marson.

Bár egyre nagyobb az érdeklődés a gombából készült termékek iránt, a hétköznapokban még nem igazán találkozunk velük. Remélhetőleg ez hamarosan megváltozik. Elég, ha azt vesszük, hogy Stella McCartney már felfigyelt a Mylora, sőt be is szerzett magának egy táskát.

(Fotó: UNIVERSITÄT WIEN)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.