A Google megalkotta a videókészítés varázspálcáját, de még nem adja a felhasználók kezébe

2024 / 01 / 31 / Bobák Áron
A Google megalkotta a videókészítés varázspálcáját, de még nem adja a felhasználók kezébe
Csak beírod, hogy mit szeretnél látni, a Lumiére pedig legenerálja neked a tökéletesen élethű videót - ígéri a Google, igaz, mivel a szolgáltatás nyilvánosan még nem elérhető, ezért erről egyelőre csak kevesen győződhetnek meg a saját szemükkel.

A mozgókép úttörőiről, vagyis a Lumiére-fivérekről elnevezett mesterséges intelligencia tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a Midjourney vagy a DALL-E, csakhogy ez a beírt szavakból már nem képeket, hanem komplett videókat generál - a Google által néhány napja közzétett tanulmány alapján egészen forradalmi módon. Bár hasonló szövegből-videó szolgáltatások már eddig is léteztek, ám a Lumiére a Space-Time U-Net nevű neurális hálózat segítségével egy folyamatban hozza létre a teljes videót, így a végeredmény - a készítők állítása szerint - sokkal valósághűbb, mint a ma is létező modellek esetében.

A Lumiére a ChatGPT-hez hasonlóan a természetes nyelvi feldolgozás segítségével képes értelmezni a felhasználó által beírt szavakat, ez alapján pedig teljesen egyedi videókat generálni. A Google által közzétett videó alapján az MI emellett számos más funkcióval is rendelkezik, amelyek a következők:

  • Képes módosítani egy már létező videóban szereplő objektumokat, például megváltoztatni egy ruha mintázatát.

  • Egy előre megadott kép és a hozzá kapcsolt utasítás alapján képes animálni az állóképeket vagy azok egy bizonyos részletét.

  • És egy referenciakép alapján képes bármilyen videót létrehozni a megadott kép stílusában.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Google tervezi-e, hogy a Lumiére-t szabadon elérhetővé tegyék a nagyközönség számára, az viszont elég valószínűnek tűnik, hogy ha így is lesz, nem fogják elsietni a dolgot. A vállalat egyelőre a szövegből képet generáló, Imagen 2 névre keresztelt mesterséges intelligenciáját sem tette szabadon hozzáférhetővé annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nagy a kísértés, hiszen a hasonló programok, mint a Midjourney, a Stable Diffusion vagy a DALL-E jóideje hatalmas népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében.

A Google óvatossága érthető, hiszen amikor az internet éppen Taylor Swift hamis pornóképeitől hangos, a szakértők pedig évek óta kongatják a vészharangot a deepfake videók veszélyei miatt, a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának nem kis kockázatot jelentene egy olyan eszköz terjesztése, ami - nem megfelelően tesztelve - súlyos visszaélésekre adhat lehetőséget. Néhány héttel ezelőtt a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai is arról beszélt a Wirednek adott nagyinterjúban, hogy szándékosan óvatosabbak, amikor a mesterséges intelligenciáról van szó, mert ők is érzik, hogy mekkora felelősség hárul rájuk. A Google vezére ehhez azt is hozzátette, hogy mivel az MI "technológiai íve hosszú", ezért nem igazán számít, hogy rövid távon kinek sikerül előnyt szereznie a területen, és személy szerint "elégedett azzal, ahol jelenleg tartanak".

A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.