A Google Maps már azt is megmutatja, hogy éppen mennyire zsúfolt egy-egy városrész

2021 / 05 / 24 / Bobák Áron
A Google Maps már azt is megmutatja, hogy éppen mennyire zsúfolt egy-egy városrész
A Google a múlt héten megrendezett I/O konferencián egy sor hasznos újdonságot jelentett be a térképalkalmazásához, amik jelentősen megkönnyítik a közlekedést a városokban.

A legérdekesebb újítás, hogy a térképek az eddiginél sokkal részletesebbé válnak, az utcák mellett immár a járdákat, zebrákat és járdaszigeteket is megjelennek, mégpedig méretarányosan. Amellett, hogy gyalogosan könnyebb lesz eligazodni, ez a funkció abban is sokat fog segíteni, hogy kiderüljön, egy adott útvonal járható-e kerekesszékkel vagy babakocsival. A Google egyelőre annyit árult el, hogy az év végéig több mint ötven város térképét fogják frissíteni, de egyelőre nem lehet tudni, hogy Budapest (vagy más magyar város) is kap-e részletesebb térképet.

A Google Térképen már eddig is megnézhettük, hogy egy adott bolt, étterem, vagy népszerűbb turistalátványosság mennyire zsúfolt egy adott időszakban, a Google pedig most továbbfejlesztette ezt a funkciót, így már komplett városrészeknél is ellenőrizhetjük, hogy mennyien vannak ott egy adott időben. A Google szerint ez segíthet abban, hogy elkerüljük a túlzsúfolt helyeket, de ha idegen városba tévedünk, akkor arra is jó lehet, hogy kiderítsük, hol pezseg éppen az élet. A térkép emellett jobban fog igazodni az aktuális helyzethez is, amire a Google azt a példát hozta fel, hogy a reggeli órákban például a kávézókat fogja megjeleníteni, míg este az olyan helyeket, ahol vacsorázni is lehet.

Frissül az Élő Kép funkció is, ami a telefonunk kamerája segítségével a valódi utcaképre vetíti ki a hasznos információkat, így könnyítve meg a navigációt a városban. Ez eddig csak úgy volt elérhető, ha a térképen kijelöltünk egy célpontot, rányomtunk az útvonaltervre, majd gyalogos közlekedési módban rákattintottunk az indulásra. A jövőben viszont az Élő Kép már közvetlenül is elérhető lesz a Maps képernyőjén, az útirány mellett pedig folyamatosan megjeleníti majd a mentett helyeinket (pl. otthon, munkahely, szálloda), így nehezebb lesz eltévedni.

Az utolsó frissítés az autósoknak kedvez, uyganis megújul a térkép útvonaltervezője is, ami a gépi tanulás segítségével automatikusan azt az útvonalat fogja ajánlani az autósoknak, ahol kevesebb rá az esély, hogy hirtelen kell fékezni. A Google ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak azokra az esetekre igaz, amikor a "biztonságosabb" útvonalon nem lenne lényegesen hosszabb a menetidő. Hogy ezek az újítások potnosan mikor válnak elérhetővé, egyelőre nem lehet tudni, de a Google szerint a következő hónapokban érkeznek meg az androidos és az iOS-es alkalmazásba is.

(Cnet, GSMArena, Borítókép: Nasir Kachroo/NurPhoto/Getty Images)

További cikkek a témában:

Részletesebbé, színesebbé válik a Google Térkép, új városképek is jönnek 15 évvel ezelőtti indulása óta a Google Maps többször is újradefiniálta, hogy mit értünk ma a térkép szó alatt, miközben erőteljes navigációs eszközből robusztus menedzsment eszközzé vált. Most hatalmas frissítés érkezik, mely után többek között az akadálymentesség is kereshető paraméterré válik. Igaz, a Rakétán már bemutattunk erre egy nagyszerű magyar fejlesztést is.

Tényleg a halálos ítéletünket írjuk alá, ha sétálás közben a telefonunkat nyomkodjuk? A sétálás közbeni mobilozás veszélyeire egyre több szakértő hívja fel a figyelmet, a korlátozása pedig már Magyarországon is felvetődött. Mások szerint egyszerűen áldozathibáztatásról van szó.

Mostantól a parkolás és a tömegközlekedési jegy is fizethető a Google Maps-ben Egyetlen alkalmazásba tömörítve igyekszik az utcai parkolással és a tömegközlekedési díjfizetési tranzakciókat egyszerűsíteni a Google: egyes régiókban ezek a tranzakciók már közvetlenül a Google Maps felületén is lebonyolíthatók.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.