Grammy-díjat kaphat egy mesterséges intelligencia által létrehozott dal

2023 / 09 / 08 / Pőcze Balázs
Grammy-díjat kaphat egy mesterséges intelligencia által létrehozott dal
Benevezték a világ egyik legrangosabb zenei díjáért, a Grammy-ért folyó versenybe a "Heart on My Sleeve" című dalt, amelyet részben egy Drake és The Weeknd dalain edzett mesterséges intelligencia hozott létre. A szervezők szerint elég, hogy a szerző egy hús-vér ember.

Szinte napra pontosan egy éve írtunk arról a Rakétán, hogy díjat kapott egy amerikai képzőművészeti pályázaton egy alkotás, amelyet a Midjourney nevű generatív, azaz szöveget-képet alkotni tudó mesterséges intelligencia (MI) hozott létre. Azóta nem volt hét, hogy ne merült volna fel újabb és újabb kérdés azzal kapcsolatban, hogy hogyan változtatja meg a művészetet, illetve a művészet működését ez a technológia, kezdve onnan, hogy perbe foghatóak-e a szoftvereket gyártó cégek azért, mert az interneten található műalkotásokon "edzik", tökéletesítik a programjaikat, egészen odáig, hogy honnantól jár egy alkotásnak a jogvédelem, ha MI is részt vett az alkotási folyamatban.

Most szintet lép ez a párbeszéd, hiszen február 4-én megtudjuk, hogy Grammy-díj járhat-e ilyen műveknek.

A Gizmodón olvasható hír szerint a "Heart on My Sleeve" című dal, amelyet a rejtélyes Ghostwriter977 (Szellemíró977) jegyez, megtalálható a benevezett dalok listáján - miközben az abban hallható éneket MI hozta létre, érezhetően Drake és The Weeknd stílusában. Drake az elmúlt években öt, The Weeknd négy Grammy-díjat nyert. A felvételt korábban eltávolították a zenei platformokról, de a Hanglemez Akadémia szerint ez nem jelenti azt, hogy ne kaphatna Grammy-t: "Ami a kreatív oldalt illeti, teljes mértékben nevezhető, hiszen ember írta" - fogalmazott Harvey Mason Jr. vezérigazgató. Ezzel együtt a "Heart on My Sleeve" létrejötte szerinte is felvet kérdéseket: "Rögtön tudtam, amikor hallottam a dalt, hogy ezzel a kérdéssel foglalkoznunk kell az Akadémia szempontjából, de a zenei közösség és iparág szempontjából is". A szabályok egyelőre azt mondják ki, hogy csak olyan művek nevezhetőek, amelyekhez "számottevően hozzájárult" egy hús-vér ember, az Év dalát például nem írhatja generatív mesterséges intelligencia.

A jövőben a kiadók valószínűleg folytatják a harcukat az ellen, hogy a rendszereket az ő katalógusukon, dalaikon eddzék, Ghostwriter977 pedig február elejéig izgulhat, hogy vajon kap-e díjat a száma az akadémia tagjaitól, és tapsolni fog-e hozzá Drake és The Weeknd.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Akadémia elnöke visszakozott: "Bár a dalt emberi alkotó írta, az énekhanghoz nem legálisan jutott hozzá, azt nem engedélyezte a művész vagy a kiadója, és a dal nem elérhető kereskedelmi forgalomban. Ezen okok miatt a dal nem nevezhető - nyilatkozta Harvey Mason Jr.

(Borítókép: Emma McIntyre/Getty Images for The Recording Academy)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.