Így néz ki a Leány gyöngy fülbevalóval a kereten túl, legalábbis egy mesterséges intelligencia szerint

2022 / 09 / 06 / Pőcze Balázs
Így néz ki a Leány gyöngy fülbevalóval a kereten túl, legalábbis egy mesterséges intelligencia szerint
Két mesterséges intelligencia (MI) egyszerre mutatott rá, hogy hogyan forgatja fel a technológia a művészetről alkotott képünket. Egy vicces kedvű művész első helyezett lett a Midjourney nevű rendszerrel készült alkotásával, míg a DALL-E már azt is kitalálja, hogyan nézhet ki a Mona Lisa vagy a Leány gyöngy fülbevalóval a kereten túl.

Az elmúlt időszakban egyre-másra érkeznek a különösebbnél különösebb MI-hírek a Rakétára: az öntudatra ébredéstől az egyetlen képkockából készített videókon át a villanyszámla csökkentéséig. Most pedig mintha a művészet lenne soron. Először az Ars Technica írt arról, hogy a Midjourney nevű szoftver segítségével díjat nyertek az Egyesült Államok Colorado államának képzőművészeti kiállításán. Jason Allen digitális média-művész ugyanis nem egyedül indult a "digitális művészet / digitálisan manipulált fotó" kategóriában: társáról, a szavakkal vezérelhető, képalkotásra létrehozott MI-ről mi is írtunk korábban, sőt, kipróbáltuk, hogy hogyan festené meg a Toldit. Allen szintén nem tett mást, mint adott pár parancsot a szoftvernek, majd fogta, feljavította a kapott alkotást, vászonra nyomtatta és beadta zsűrizésre augusztus elején.

A többi már történelem. Illetve művészettörténet.

Mindeközben az Elon Musk támogatásával alapított OpenAI-nál sem tétlenkedtek. A The Verge-ön arról írnak, hogy DALL-E nevű MI-jük a "hozzáfestés" funkció segítségével próbálja meg kitalálni, hogy mi lehet egy kép, mondjuk egy többszáz éves mestermű eredeti határain túl. A cég által nyilvánosságra hozott példában Johannes Vermeer híres portréja, a Leány gyöngy fülbevalóval tárul elénk úgy, mint még soha: az eredetileg válltól a feje tetejéig látható szereplő teljes felsőtestét, sőt, még a szobáját is megnézhetjük.

Ugyan figyelemreméltó, hogy a szoftver milyen ügyesen követi a festő stílusát, de fontos megjegyezni, hogy DALL-E szintén nem egyedül dolgozik; ebben az esetben egy August Kamp nevű művész segített abban, hogy folyamatosan javítgatta, amit a rendszer "elképzelt". De lehet, hogy ha ügyesen tanul az MI, jövőre már benevez egyedül egy versenyre, és mint látjuk, még esélye is lehet az első helyre.

(Borítókép: OpenAI)

Infravörös technológiával fejtették meg A sikoly című festmény „őrült” üzenetét Valaki ceruzával különös szöveget írt Edvard Munch A sikoly című képére – az infravörös technológiának hála immár azt is tudjuk, hogy ki.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.