Így néz ki a Leány gyöngy fülbevalóval a kereten túl, legalábbis egy mesterséges intelligencia szerint

2022 / 09 / 06 / Pőcze Balázs
Így néz ki a Leány gyöngy fülbevalóval a kereten túl, legalábbis egy mesterséges intelligencia szerint
Két mesterséges intelligencia (MI) egyszerre mutatott rá, hogy hogyan forgatja fel a technológia a művészetről alkotott képünket. Egy vicces kedvű művész első helyezett lett a Midjourney nevű rendszerrel készült alkotásával, míg a DALL-E már azt is kitalálja, hogyan nézhet ki a Mona Lisa vagy a Leány gyöngy fülbevalóval a kereten túl.

Az elmúlt időszakban egyre-másra érkeznek a különösebbnél különösebb MI-hírek a Rakétára: az öntudatra ébredéstől az egyetlen képkockából készített videókon át a villanyszámla csökkentéséig. Most pedig mintha a művészet lenne soron. Először az Ars Technica írt arról, hogy a Midjourney nevű szoftver segítségével díjat nyertek az Egyesült Államok Colorado államának képzőművészeti kiállításán. Jason Allen digitális média-művész ugyanis nem egyedül indult a "digitális művészet / digitálisan manipulált fotó" kategóriában: társáról, a szavakkal vezérelhető, képalkotásra létrehozott MI-ről mi is írtunk korábban, sőt, kipróbáltuk, hogy hogyan festené meg a Toldit. Allen szintén nem tett mást, mint adott pár parancsot a szoftvernek, majd fogta, feljavította a kapott alkotást, vászonra nyomtatta és beadta zsűrizésre augusztus elején.

A többi már történelem. Illetve művészettörténet.

Mindeközben az Elon Musk támogatásával alapított OpenAI-nál sem tétlenkedtek. A The Verge-ön arról írnak, hogy DALL-E nevű MI-jük a "hozzáfestés" funkció segítségével próbálja meg kitalálni, hogy mi lehet egy kép, mondjuk egy többszáz éves mestermű eredeti határain túl. A cég által nyilvánosságra hozott példában Johannes Vermeer híres portréja, a Leány gyöngy fülbevalóval tárul elénk úgy, mint még soha: az eredetileg válltól a feje tetejéig látható szereplő teljes felsőtestét, sőt, még a szobáját is megnézhetjük.

Ugyan figyelemreméltó, hogy a szoftver milyen ügyesen követi a festő stílusát, de fontos megjegyezni, hogy DALL-E szintén nem egyedül dolgozik; ebben az esetben egy August Kamp nevű művész segített abban, hogy folyamatosan javítgatta, amit a rendszer "elképzelt". De lehet, hogy ha ügyesen tanul az MI, jövőre már benevez egyedül egy versenyre, és mint látjuk, még esélye is lehet az első helyre.

(Borítókép: OpenAI)

Infravörös technológiával fejtették meg A sikoly című festmény „őrült” üzenetét Valaki ceruzával különös szöveget írt Edvard Munch A sikoly című képére – az infravörös technológiának hála immár azt is tudjuk, hogy ki.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.