Idén a Gran Turismo olimpiai versenyszám lesz - jön első hivatalos Olimpiai Virtuális Kupa

2021 / 04 / 23 / Bobák Zsófia
Idén a Gran Turismo olimpiai versenyszám lesz - jön első hivatalos Olimpiai Virtuális Kupa
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy megtartják az első virtuális Olimpiai Játékokat május 13-ától június 23-áig. Baseball, kerékpár, autóverseny, evezés és vitorlázás szerepel a versenyszámok között.

Ha valaki eddig azt gondolta, hogy a szobabiciklizés csak testedzésnek, vagy az online autóverseny játékok csak hobbinak jók, az most újragondolhatja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis tegnap kihirdette az Olimpiai Virtuális Versenysorozatot (Olympic Virtual Series), amelynek versenyszámai közé felvették többek között ezeket a kategóriákat is. Az e-sportnak ugyan megvannak a maga nagyszabású rangadói, de a hivatalos olimpián eddig még nem jelent meg, mint engedélyezett versenyforma. Mivel most már az Olimpiai Bizottságnak is van digitális stratégiája, valamint a fiatalabb korosztályt is szeretnék megnyerni maguknak, ezért idén változtattak az eddigi gyakorlaton és összefogtak öt Nemzetközi Sportszövetséggel és több játékkiadóval, hogy megteremtsék a virtuális játékok első eseményét. A számok az alábbiak lesznek:

  • baseball, a World Baseball Softball Confederation és az eBaseball Powerful Pro Baseball 2020/Konami Digital Entertainment szervezésében
  • kerékpározás, a Union Cycliste Internationale szervezet és a Zwift cég szervezésében
  • evezés, a Wold Rowing szervezet által, de nyílt formában, vagyis nem kapcsolódik egy játékkiadóhoz a verseny
  • vitorlázás, Wold Sailing és a Virtual Regatta jóvoltából
  • autóverseny, Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), Gran Turismo/Polyphony Digital részvételével

Az e-sportokkal való kapcsolat szorosabbra fűzése már régóta terítéken volt az olimpia szervezőinél, de a következő, Párizsi Olimpiánál még valószínűleg nem fogják hivatalosan bevenni a játékok közé. A mostani eseménynek a fő mozgatórugója a járványhelyzet lehet, egyrészt, mivel a lezárások miatt sokan áttértek az e-sportokra, illetve hivatásos sportolók is gyakran kénytelenek voltak az edzés szokatlan, otthoni formáját választani: a Tour de France-ra készülő kerékpárosok közül is többen inkább zárt térben, a Zwifttel készültek fel.

Másrészt, mivel az idei olimpiára nem engednek külföldi nézőket, így a nézőszám csökkenése is arra inspirálhatta a szervezőket, hogy valamilyen más platformra próbálják terelni a közönséget, hogy ne veszítsék el az érdeklődést a késlekedés miatt egyébként is nagyon megdrágult, 'elátkozott' esemény iránt. Amellett, hogy a költségek már tavaly decemberben 22%-kal növekedtek, idén pedig a New York Times beszámolója szerint már elérték a 15,4 milliárd dollárt, a japán lakosok részéről sem élvez nagy népszerűséget és teljes támogatottságot az esemény. Már csak azért sem, mert az országban lassan halad az oltás, eddig a népesség kevesebb, mint 1%-át oltották be, ez a tény pedig nem kedvez a tömegrendezvények szervezésének.

Visszatérve az Olimpiai Virtuális Kupához, a versenyről egyelőre még nem sokat lehet tudni az időpontokon kívül, a részvétel a szervezők/kiadók platformjain keresztül fog zajlani és a nézők az Olympic Channel honlapján követhetik majd az eseményeket. További információkat ugyanitt találunk majd, amint a Bizottság közzéteszi a részleteket.

(Fotó: Flickr/x_ys)

További cikkek a témában:

A Tokiói Olimpián nem lesz kötelező az oltás, de le kell tölteni a nemzeti kontaktkövető appot Közzétették az olimpia első playbookját, vagyis forgatókönyvét, ami betekintést nyújt, hogyan is fog zajlani ez a nagyon rendhagyó olimpia.
A nemek közötti egyenlőtlenség az e-sportban is egyértelműen jelen van Különösen a nők zaklatása és a jogi képviselet hiánya miatt.
Virágzik-e az e-sport a karantén idején? Az e-sport amúgy is átalakulóban volt, és számtalan kérdőjel jelent meg körülötte. A járvány megjelenésével a kérdőjelek száma csak gyarapodott: milyen irányba tart az elektronikus sportolás, és miféle jövő várhat rá.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.