Gyanúsítottat talált a rendőrség a tavalyi hatalmas, szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

2021 / 06 / 21 / Justin Viktor
Gyanúsítottat talált a rendőrség a tavalyi hatalmas, szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében
A rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki egy férfit, aki valószínűleg a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

Példátlan szennyezés

A több tonnás fáradtolaj szennyezés szerencsére nem jutott ki a Soroksári Duna-ágból a nyílt vízre, de így is hatalmas pusztulást okozott, majdnem 2000 irtotta ki az úszólápot. A rendőrség nyomozása most végre eredményre jutott, a BRFK Nyomozó Főosztálya 2021 június 2-án előállította a gyanúsított V. Józsefet, egy 59 éves tököli férfit.

A férfi lakásában és a munkahelyén is házkutatást tartottak, melynek során olyan eszközöket találtak, amik összekapcsolták személyét a bűncselekménnyel. A férfi most szabadlábon védekezik.

A szennyeződésre decemberben Rikárd Pfeifer polgári természetőr bukkant rá, aki később a hozzá csatlakozott civilekkel együtt összesen majdnem 9 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta. A tettesre végül úgy bukkantak rá a nyomozók, hogy negyven céges telephelyről vettek olajmintát, majd összehasonlították azzal amit a parton találtak.

Többszörös szennyezés

A rendőrségtől dr. Dócs András rendőr ezredes ismertette az eseményeket. Elmondta, hogy december 9-én többen olajszagot éreztek a szigetszentmiklósi csapadékvíz-gyűjtő körül, majd három héttel a bűntettet követően újabb bejelentés érkezett egy hasonló olajszennyezésről, ami a Határ úr melletti csapadékátemelő rendszernél történt. Ott másfél és két köbméter közötti mennyiségben találták meg ugyanazt az olajat, amit Szigetszentmiklóson.

A két szennyezés közötti 1 kilométeres távolságból adódott, hogy a csapadékátemelőből érkezhetett a másik szennyeződés olaja is. A három tartályos csapadékátemelő rendszer nincs mindenhol lezárva, és a környéken gyakoriak a tartálykocsik, nem feltűnő a jelenlétük.

A Natura 2000 besorolású területen 400 négyzetméternyi tőzegpáfrány pusztult el ami 1500 tőnek felel meg. A terület mentesítése során mindösszesen 600 tonna szennyeződést kellett elszállítani, a károsodás pontos mértékét igazságügyi szakértők állapítják majd meg, és ahogy mi is megírtuk a költségek a 100 millió forintot is jócskán meghaladhatják.

(Forrás: Police.hu Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

90-100 tonna olaj is kiömölhetett egy Lukoil okozta környezeti katasztrófa során Vészhelyzetet hirdettek az észak-oroszországi Komiföldön, egy nyenyecföldi Lukoil olajmezőn történt olajömlés miatt. A hivatalos Lukoil közlés szerint a 20 tonna olaj kerülhetett a természetbe, a talajba és a vizekbe, de a hatóságok szerint valójában 90-100 tonna olajjal történt ugyanez.

Zöldebb, kékebb, élhetőbb és fenntarthatóbb Budapestet hozhat a Radó Dezső terv Elfogadták Budapest zöld infrastruktúrájára vonatkozó fejlesztési koncepciót, a Radó Dezső tervet. A terv a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva, 59 megvalósításra váró projekttel, 130-150 milliárd forintnyi értékben.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.