Gyanúsítottat talált a rendőrség a tavalyi hatalmas, szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

2021 / 06 / 21 / Justin Viktor
Gyanúsítottat talált a rendőrség a tavalyi hatalmas, szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében
A rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki egy férfit, aki valószínűleg a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

Példátlan szennyezés

A több tonnás fáradtolaj szennyezés szerencsére nem jutott ki a Soroksári Duna-ágból a nyílt vízre, de így is hatalmas pusztulást okozott, majdnem 2000 irtotta ki az úszólápot. A rendőrség nyomozása most végre eredményre jutott, a BRFK Nyomozó Főosztálya 2021 június 2-án előállította a gyanúsított V. Józsefet, egy 59 éves tököli férfit.

A férfi lakásában és a munkahelyén is házkutatást tartottak, melynek során olyan eszközöket találtak, amik összekapcsolták személyét a bűncselekménnyel. A férfi most szabadlábon védekezik.

A szennyeződésre decemberben Rikárd Pfeifer polgári természetőr bukkant rá, aki később a hozzá csatlakozott civilekkel együtt összesen majdnem 9 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta. A tettesre végül úgy bukkantak rá a nyomozók, hogy negyven céges telephelyről vettek olajmintát, majd összehasonlították azzal amit a parton találtak.

Többszörös szennyezés

A rendőrségtől dr. Dócs András rendőr ezredes ismertette az eseményeket. Elmondta, hogy december 9-én többen olajszagot éreztek a szigetszentmiklósi csapadékvíz-gyűjtő körül, majd három héttel a bűntettet követően újabb bejelentés érkezett egy hasonló olajszennyezésről, ami a Határ úr melletti csapadékátemelő rendszernél történt. Ott másfél és két köbméter közötti mennyiségben találták meg ugyanazt az olajat, amit Szigetszentmiklóson.

A két szennyezés közötti 1 kilométeres távolságból adódott, hogy a csapadékátemelőből érkezhetett a másik szennyeződés olaja is. A három tartályos csapadékátemelő rendszer nincs mindenhol lezárva, és a környéken gyakoriak a tartálykocsik, nem feltűnő a jelenlétük.

A Natura 2000 besorolású területen 400 négyzetméternyi tőzegpáfrány pusztult el ami 1500 tőnek felel meg. A terület mentesítése során mindösszesen 600 tonna szennyeződést kellett elszállítani, a károsodás pontos mértékét igazságügyi szakértők állapítják majd meg, és ahogy mi is megírtuk a költségek a 100 millió forintot is jócskán meghaladhatják.

(Forrás: Police.hu Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

90-100 tonna olaj is kiömölhetett egy Lukoil okozta környezeti katasztrófa során Vészhelyzetet hirdettek az észak-oroszországi Komiföldön, egy nyenyecföldi Lukoil olajmezőn történt olajömlés miatt. A hivatalos Lukoil közlés szerint a 20 tonna olaj kerülhetett a természetbe, a talajba és a vizekbe, de a hatóságok szerint valójában 90-100 tonna olajjal történt ugyanez.

Zöldebb, kékebb, élhetőbb és fenntarthatóbb Budapestet hozhat a Radó Dezső terv Elfogadták Budapest zöld infrastruktúrájára vonatkozó fejlesztési koncepciót, a Radó Dezső tervet. A terv a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve az uniós fejlesztési ciklushoz igazítva, 59 megvalósításra váró projekttel, 130-150 milliárd forintnyi értékben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.