Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt

2020 / 12 / 14 / Justin Viktor
Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt
Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.

Rikárd Pfeifer a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) Facebook oldalán számolt be a barbár tettről:

“Történt, hogy 2020 december 9-10., környékén ismeretlenek nagy mennyiségű (több köbméter – néhány szakember szerint legalább 6 köbméter!) fáradt olajat engedtek le a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába” - írta Pfeifer a tapasztaltakról.

“A hatalmas mennyiségű olaj az RSD medrébe került. A kifolyó alatti úszóláp-nádas fogta meg, tartotta meg a szennyezést, kb. 3-4000 négyzetméteren! Szerencsére a víztestbe nem került be! Azonban van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 cm vastagságban áll a fáradt olaj! Natura 2000 terület, ex-lage védett úszóláp, stb. Nem kell ragozni a tett súlyát!” 

“A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság december 12-én szombaton szerzett tudomást a történtekről. Példás gyorsasággal szervezték meg a védelmet és az elhárítást. Harmadfokú vízminőség-védelmi fokozat elrendelése mellett odavezényelték a szükséges véderőket, technikákat melyek már aznap munkához is láttak. A III. sz. Szakaszmérnökség szakemberei és a többi segítségül hívott vízügyes kolléga tudta a dolgát!”

Sikeresen útját állták a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződésnek a vízügyi szakemberek és már...

Posted by Országos Vízügyi Főigazgatóság - OVF on Monday, December 14, 2020

 

“Szombaton délután elgátolták a csatorna kifolyóját. A csatorna medrében elhelyezték az olaj-felitató paplanokat, megkötő vegyszereket és elkezdték kitermelni az olajat. December 13-a vasárnap reggel megtörtént a lápos nádasban a szennyeződés pontos kiterjedésének megállapítása is. A helyszínre vezényelt TRUXOR kétéltű lánctalpas munkagéppel egy csatornát vágtak a nádasban az olajszennyezés körül. Ebbe a csatornába felfújható, úszó merülőfalat húztak be a géppel, kvázi bekerítve a szennyeződést, biztosítva azt, hogy nem kerülhet az RSD folyásába az olajból.”

“A bekerített területről ezt követően ki fogják termelni a szennyezett nádast, a megkötő anyaggal felitatott olajat, és az olajsárral terhelt iszapot is, melyeket veszélyes hulladékként szállítanak el. Ezen közben megtörténtek a hatósági eljárások, katasztrófavédelmi-, rendőrségi feljelentések is, melyek folyamatba léptek.”

“Az elkövető mielőbbi előtalálása okán szeretném tehát felajánlani a fenti díjat ! Kérem, hogy aki látott valamit a csatorna nyomvonalán, vagy az említett kifolyónál dec 9/10-én szerdán vagy csütörtökön, kérem jelezzen privátban, hogy az illetékesekkel összehozhassam. Anonimitás és a nyomravezetői díj garantált! - zárta a történtek ismertetését Rikárd.

(Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon különösen sokan halnak meg környezetszennyezés miatt Légszennyezés, zajszennyezés és az extrém hőmérsékletek állnak nyolcból egy haláleset mögött az Európai Unióban. Ezek miatt csak 2012-ben 63000 ember halt meg idő előtt. Magyarország különösen rosszul áll ebből a szempontból.

Természeti katasztrófa Kamcsatkánál, a Greenpeace vizsgálatokat sürget A mérgező vörös algák túlszaporodása ökológiai katasztrófát, a tengeri-élőlények tömeges pusztulását okozta az oroszországi Kamcsatkai-félszigeten. A katasztrófa nem csak az állatvilágot, de az embereket is érintette.

A világ legnagyobb ökológiai katasztrófájának időzített bombája ketyeg a Vörös-tengeren A Vörös-tenger partjainál rostokló teletöltött tankhajó nem csupán környezeti, de humanitárius és gazdasági katasztrófával is fenyeget. Az ENSZ környezetvédelmi programjának figyelmeztetése szerint a jemeni partokon megfeneklett elhagyott olajszállító tartályhajó több mint egymillió hordó olaj szivárgásával fenyeget, ami többszöröse lenne az Exxon Valdez 1989-es rekordméretű katasztrófájának.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.