Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó

2021 / 03 / 04 / Justin Viktor
Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó
A Google a közelmúltban már bejelentette, hogy beszüntetik a Google Fotók (Google Photos) applikáció legnagylelkűbb és egyik leghasználhatóbb funkcióját, a magas minőségű fotók korlátlan feltölthetőségét. Most az is kiderülni látszik, hogy a funkció eleve nem működött jól, mivel a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.

A Google levelét megírta

A Google Fotók divíziója friss, csak előfizetők által megkapott e-mailt küldött az új, prémium előfizetőknek szánt szerkesztési funkciók bemutatásával, melyek a Google One szolgáltatásért fizető felhasználók számára állnak majd rendelkezésre. Az e-mailben ugyanakkor - majdhogynem a sorok között - finoman felhívták a csoport figyelmét arra is, hogy tárhely-kvótájuk nagyobb részét lehetőleg úgy használják fel, hogy a magas minőségű  fénykép-feltöltésekről (high quality) az eredeti minőségű opcióra (original quality) váltanak, vagy súlyosnak tűnő következményekkel nézhetnek szembe. Az e-mail szövege szerint: 

„Az eredeti minőségű fotók őrzik meg a legtöbb részletet, és teszik lehetővé a képek nagyítását, kivágását és kinyomtatását a legkevesebb pixeleződéssel.”

Bár ez az állítás objektíve igaz, ám ellentmond annak, amit a vállalat a múltban állított a “magas minőségű” opcióról. A 2015-ös indításkor Anil Sabharwal, a Google Fotók készítője megígérte, hogy a “magas minőségű” feltöltések az eredeti fotókhoz képest „majdnem azonos vizuális minőséget” kínálnak majd. 

Minőségromlás

A Google mostani levelében azonban már látszólag hatalmas minőségbeli különbségre figyelmeztetnek a két beállítás között, és azt szeretnék, ha külön fizetnénk is ezért. Úgy tűnik, hogy az „eredeti minőség” most hirtelen olyan jellemzővé vált, amiért a felhasználóknak külön is fizetni kell.


Ezen a képen maga a Google illusztrálja az eredeti fotókhoz képest „majdnem azonos vizuális minőség" és az eredeti fotó közötti különbséget, ami hirtelen jelentőssé vált. (Kép: Google)

A magas minőségű fényképek felső felbontás-határa ma 16 megapixel, videók esetében pedig 1080p felbontás a limit, és 2021 júniusáig ezek ingyenesen tárolhatók a Google szolgáltatásában. Az eredeti minőségű feltöltések viszont bármilyen felbontásúak lehetnek amire csak a fényképezőgépet beállították, ami gyakran nagyobb fájlokat jelent, meghaladva a fenti határokat. Ezek a nagyobb fájlok már a felhasználók tárhely-kvótájának terhére foglalják a kezdeti 15 GB-os ingyenes Google One tárhelyet.

A Forbes szerint nem kell aggódnunk a minőségromlás miatt, mivel a Google által közzétett minta-fénykép (a madár) abszolút nem reprezentatív a két minőségbeállítás közötti különbség tekintetében, sőt, a legtöbb ember valószínűleg észre sem veszi majd a különbséget. Ennek indoklása, vagy egyéb mintául szolgáló fénykép-párokkal való alátámasztása mindenesetre elmarad, és a Google sem ígért ilyen optimista végkifejletet az emlegetett e-mailben.

(Forrás: Forbes Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Mostantól a parkolás és a tömegközlekedési jegy is fizethető a Google Maps-ben Egyetlen alkalmazásba tömörítve igyekszik az utcai parkolással és a tömegközlekedési díjfizetési tranzakciókat egyszerűsíteni a Google: egyes régiókban ezek a tranzakciók már közvetlenül a Google Maps felületén is lebonyolíthatók.

Így nézhetjük meg könnyen és gyorsan, hogy milyen adatokat gyűjt rólunk a Google A Google számára az egyik legnagyobb biznisz, hogy célzott hirdetésekhez gyűjt rólunk adatot, a cég azonban nem titkolja, hogy ez alapján milyen profilt állítottak rólunk össze, és ez könnyen és gyorsan ellenőrizhető. Mutatjuk hogyan, és azt is hogyan kell kikapcsolni.

Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google Mostanra megszokhattuk a keresőóriástól, hogy egyszerre több dolog fejlesztésén dolgozik, most éppen a Fit alkalmazáson belül kettővel, amik remélhetőleg pár hónapon belül megjelennek az alkalmazásban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.