Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google

2021 / 02 / 11 / Perei Dóra
Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google
Mostanra megszokhattuk a keresőóriástól, hogy egyszerre több dolog fejlesztésén dolgozik, most éppen a Fit alkalmazáson belül kettővel, amik remélhetőleg pár hónapon belül megjelennek az alkalmazásban.

Az okostelefonokat a Google többféle módon próbálja bevetni az egészségmegőrzés kapcsán, melynek kulcsszereplője a Fit applikáció. A cég ezen belül összegzi a telefonok szenzorjai által mért mozgási adatokat, és akár a viselhető kiegészítők, vagy más egészségügyi berendezés révén szolgáltatott információkat is megjeleníthet. A Fit a tároláson kívül elemzi is a rendelkezésére álló információkat, hamarosan pedig két teljesen új mérési lehetőséggel bővül, persze csak ha minden a fejlesztők elképzelése szerint alakul - írja a Gizmodo. A Google megoldást kínál arra, hogy a felhasználók bármikor megmérhessék pulzusukat, méghozzá segédeszközök nélkül, emellett a program légzésfigyelésre is alkalmas lesz. Az újítások az elő- és hátlapi kamerákkal működtethetők: az előlapi kamera végzi a légzésfigyelést, ehhez stabil felületre kell helyezni a mobiltelefont, és a képernyőn megjelenő információk alapján elhelyezkednie a kamera előtt. A mozdulatlanság azért kiemelten fontos,

mert a kamera a legapróbb mozgásokat is érzékeli majd a légzéssel kapcsolatos információk megállapítására.

A pulzusmérés pedig a hátsó kamera dolga lesz, melynek technikájával már egy évtizeddel ezelőtt is próbálkoztak különböző alkalmazások, de végül egyikből sem lett sikersztori. A Google viszont egy fejlett algoritmussal tudja majd az ujjbegyet figyelve megállapítani a szívritmust az optika által észlelt kép alapján. A felhasználónak itt meg kell majd érintenie a kamerát, szóval apró kellemetlenség, hogy a mérést követően a zsíros szennyeződés eltüntetését is meg kell oldani.

 

A mérési adatokat a szolgáltatás a rögzítésen túl minden alkalommal ki is elemezi, és szükség esetén képes jelzi a problémát. A Google Fit nemcsak a rossz szívritmusból, hanem a szabálytalan légzésből is képes lesz következtetéseket levonni, az általa tárolt információknak pedig az orvosok is jó hasznát vehetik majd. A belső vizsgálatok szerint a légzésfigyelés maximum egy levegővételt számol el egy perc alatt, a pulzusmérő pedig mindig két százalékos hibahatáron belül teljesít. Bár egyelőre csak a Pixel készülékeknél lehet kihasználni az újításokat a Google Fit szolgáltatáson belül, de a cég tervei szerint ez csupán átmeneti, a későbbiekben más készülékeken is elérhetővé teszik a fejlesztéseket. A keresőóriásnak mindenekelőtt azonban meg kell győződnie a fejlesztések kifogástalan működéséről, melyhez a Pixel felhasználói visszajelzések biztosítják az alapot. És mivel egészségügyi dolgokról beszélünk, különösen óvatosnak kell lenniük, hiszen rossz mérési eredmények adott esetben több kárt okozhatnak, mint hasznot.

További cikkek a témában:

Minden eddiginél információközpontúbb keresőt ígér a Google Hamarosan változik a Google Kereső megjelenése a mobilokon, az új verzió ígérete szerint gondoskodik a könnyebb olvashatóságról, nagyobb a betűmérete és a vonalak vastagsága, így a tervezők szerint gyorsabban eligazodunk majd a találatok között.

Az automatikus hívásrögzítés lehet a Google következő funkciója A keresőóriás már egy éve megkezdte a Google Phone fejlesztését, hogy az applikáció a jövőben a hívásrögzítést is támogassa. Bár ez egyelőre csak a saját Pixel mobiljain, illetve néhány Nokia és Xiaomi készüléken lehetséges, illetve még jó pár - főként adatvédelemre vonatkozó - kérdés is válaszra vár ezzel kapcsolatban.

Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez? A projektben az eddigieknél erősebb, sokoldalú ultragyors lézerimpulzust hoztak létre.

(Fotó: Engadget, IndianExpress)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.