Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google

2021 / 02 / 11 / Perei Dóra
Kamerás pulzusmérést és légzésfigyelést tesztel a Google
Mostanra megszokhattuk a keresőóriástól, hogy egyszerre több dolog fejlesztésén dolgozik, most éppen a Fit alkalmazáson belül kettővel, amik remélhetőleg pár hónapon belül megjelennek az alkalmazásban.

Az okostelefonokat a Google többféle módon próbálja bevetni az egészségmegőrzés kapcsán, melynek kulcsszereplője a Fit applikáció. A cég ezen belül összegzi a telefonok szenzorjai által mért mozgási adatokat, és akár a viselhető kiegészítők, vagy más egészségügyi berendezés révén szolgáltatott információkat is megjeleníthet. A Fit a tároláson kívül elemzi is a rendelkezésére álló információkat, hamarosan pedig két teljesen új mérési lehetőséggel bővül, persze csak ha minden a fejlesztők elképzelése szerint alakul - írja a Gizmodo. A Google megoldást kínál arra, hogy a felhasználók bármikor megmérhessék pulzusukat, méghozzá segédeszközök nélkül, emellett a program légzésfigyelésre is alkalmas lesz. Az újítások az elő- és hátlapi kamerákkal működtethetők: az előlapi kamera végzi a légzésfigyelést, ehhez stabil felületre kell helyezni a mobiltelefont, és a képernyőn megjelenő információk alapján elhelyezkednie a kamera előtt. A mozdulatlanság azért kiemelten fontos,

mert a kamera a legapróbb mozgásokat is érzékeli majd a légzéssel kapcsolatos információk megállapítására.

A pulzusmérés pedig a hátsó kamera dolga lesz, melynek technikájával már egy évtizeddel ezelőtt is próbálkoztak különböző alkalmazások, de végül egyikből sem lett sikersztori. A Google viszont egy fejlett algoritmussal tudja majd az ujjbegyet figyelve megállapítani a szívritmust az optika által észlelt kép alapján. A felhasználónak itt meg kell majd érintenie a kamerát, szóval apró kellemetlenség, hogy a mérést követően a zsíros szennyeződés eltüntetését is meg kell oldani.

 

A mérési adatokat a szolgáltatás a rögzítésen túl minden alkalommal ki is elemezi, és szükség esetén képes jelzi a problémát. A Google Fit nemcsak a rossz szívritmusból, hanem a szabálytalan légzésből is képes lesz következtetéseket levonni, az általa tárolt információknak pedig az orvosok is jó hasznát vehetik majd. A belső vizsgálatok szerint a légzésfigyelés maximum egy levegővételt számol el egy perc alatt, a pulzusmérő pedig mindig két százalékos hibahatáron belül teljesít. Bár egyelőre csak a Pixel készülékeknél lehet kihasználni az újításokat a Google Fit szolgáltatáson belül, de a cég tervei szerint ez csupán átmeneti, a későbbiekben más készülékeken is elérhetővé teszik a fejlesztéseket. A keresőóriásnak mindenekelőtt azonban meg kell győződnie a fejlesztések kifogástalan működéséről, melyhez a Pixel felhasználói visszajelzések biztosítják az alapot. És mivel egészségügyi dolgokról beszélünk, különösen óvatosnak kell lenniük, hiszen rossz mérési eredmények adott esetben több kárt okozhatnak, mint hasznot.

További cikkek a témában:

Minden eddiginél információközpontúbb keresőt ígér a Google Hamarosan változik a Google Kereső megjelenése a mobilokon, az új verzió ígérete szerint gondoskodik a könnyebb olvashatóságról, nagyobb a betűmérete és a vonalak vastagsága, így a tervezők szerint gyorsabban eligazodunk majd a találatok között.

Az automatikus hívásrögzítés lehet a Google következő funkciója A keresőóriás már egy éve megkezdte a Google Phone fejlesztését, hogy az applikáció a jövőben a hívásrögzítést is támogassa. Bár ez egyelőre csak a saját Pixel mobiljain, illetve néhány Nokia és Xiaomi készüléken lehetséges, illetve még jó pár - főként adatvédelemre vonatkozó - kérdés is válaszra vár ezzel kapcsolatban.

Megszületett a világ legrövidebb lézerimpulzusa. De mire jó ez? A projektben az eddigieknél erősebb, sokoldalú ultragyors lézerimpulzust hoztak létre.

(Fotó: Engadget, IndianExpress)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.