Hamarosan a telefonok kamerái is Gorilla Glass üveget kapnak

2021 / 07 / 27 / Perei Dóra
Hamarosan a telefonok kamerái is Gorilla Glass üveget kapnak
Bizonyára sokan elgondolkodtak már azon, hogy vajon mennyire erős a telefonjuk kijelzője, bírni fogja-e a karcokat, mi történik, ha leejtik.  

A Gorllia Glass üvegeket gyártó Corning szerint az apró karcolások a készülékek egyre fejlettebb kameráit sem kímélik, ami előbb vagy utóbb a képminőség romlását eredményezi. Ezért hamarosan piacra dobják a Gorilla Glass DX és DX+-t, kifejezetten telefonkamerákra szabva.

A Gorilla Glass üvegek generációi

Ha előlapi üvegről van szó, rengeteg verzió közül választhatunk a piacon az olcsóbbaktól kezdve a japán Dragon Trial és az amerikai Gorilla Glasson át, egészen a drága zafírüvegekig. Illetve ezeken kívül is léteznek más anyagokból készült megoldások. Okostelefonunknál, különösen, hogy ha mindkét oldala üvegből van, két szempontot érdemes figyelembe venni: mennyire bírja a karcokat, na és persze az ütéseket, ejtéseket. Ezt a kettőt, vagyis, hogy karcálló és ütésálló is legyen nem egyszerű egyszerre megoldani, ugyanis a karcállósághoz a felületnek nagyon keménynek kell lennie. Ahhoz pedig, hogy ütésálló legyen, inkább puhább felület szükséges.

Gorilla Glass 1 (2008)

A Corning 2005 óta dolgozik az üvegein, az első iPhone-t például már az első generációs Gorilla Glass üveg védte. Itt a feltétel az volt, hogy az akkori lehetőségekhez mérten vékony, de erős üveget kapjanak a felhasználók. Ezen kívül egy olajfólia bevonattal is ellátták a kevesebb ujjlenyomat és maszatolódás érdekében. Az első Gorilla Glass összesen kétszáz okostelefon típuson volt megtalálható.

Gorilla Glass 2 (2012)

2012 januárjában jelentették be az új, második generációs Gorilla Glass üveget, aminél a fejlesztők leginkább arra fókuszáltak, hogy az első generációs strapabíróságát vékonyabb kivitelezésben érhessék el a felhasználók. A Gorilla Glass 2 húsz százalékkal vékonyabb lett elődjénél, ennek köszönhetően javult a kijelző képminősége, fényereje, és érintésérzékenysége. Ez az üveg többek között a Samsung Galaxy S3-ban kapott helyet, és összesen hatszázmillió mobilra gyártották le.

Gorilla Glass 3 (2013)

Egy évvel később megérkezett a Gorilla Glass 3, ami még manapság is elég sok, főleg belépő szintű okostelefon védelméről gondoskodik. Ahogy már említettük, nehéz egy kalap alatt összehozni az üveg karc- és ütésállóságát is, a cég munkatársai azonban úgy gondolják, hogy próbálkozni lehet, sőt kell is. A Gorrila Glass harmadik generációjánál így tehát már a karcállóság kapta a legnagyobb hangsúlyt. Ez az NDR (Native Damage Resistance) technológia bevezetésének köszönhető, így

az új üveg háromszor ellenállóbb lett elődjénél.

A Gorilla Glass 3 többek között a Galaxy S4-en, az iPhone 5-ös sorozaton, az LG G3-on is megtalálható.

Gorilla Glass 4 (2014)

A következő generáció megjelenéséig kicsivel több mint egy évet kellett várni. 2014. novemberében aztán megérkezett a még erősebb és még vékonyabb Gorilla Glass 4. A szerkezetileg is megújított új üveget elsősorban az ejtésekből adódó sérülések elkerülésére fejlesztették. A Corningnál ugyanis úgy látták, hogy az üveg inkább legyen ütésállóbb, mint karcálóbb. Hiszen karcosan még használható a telefon, de betört képernyővel már nem. Ennél a verziónál azt mérték a mérnökök, hogy ha egy méter magasságból leejtjük a telefont, akkor az üveg nyolcvan százalék eséllyel sértetlen marad. Ez a típus került például a Galaxy A8 2018 előlapjára, az LG G5-re vagy a One Plus 3T-re.

Gorilla Glass 5 (2016)

A Gorilla Glass ötödik generációja a legtöbb mai okostelefon védelméért felel, leszámítva a legújabb csúcstelefonokat, amelyek már az újabb generációval érkeznek, érkeztek. A Gorilla Glass 5-nél szintén az ütésállóság volt a fókusz, így az előző generációt fejlesztették tovább. A labormérések alapján pedig az elődjénél négyszer jobb eredményt produkált:

itt már az 1,6 méter magasságból leejtett telefonnál is ki merték jelenteni a nyolcvan százalékos túlélési arányt.

A Gorilla Glass először a Galaxy Note 7-ben volt megtalálható, de ez védi a Huawei Mate 20 Pro-t, a One Plus 6-ot, a Note 9-et, az S10-et, és a Xiaomi Redmi Note 7-et is.

Gorilla Glass 6 (2018)

A legújabb, legstrapabíróbb generációt 2018. júliusában mutatta be a gyártó. Itt egy teljesen új kompozíciót alkalmaztak: ennek, és az utólagos vegyi eljárásoknak köszönhetően az üveg jobban tömöríthető. Természetesen itt is az ütésállóság volt a fő szempont,

a tesztek során egy méteres magasságból tizenöt esést bírt ki az üveg, méghozzá mindenféle sérülés nélkül.

Ezzel voltaképp duplázták az előző generációk strapabíróságát. Emellett fejlesztettek az áttetszőségen, az érintésérzékenységen, és a vezeték nélküli töltéssel való együttműködésen is. Elsők között a One Plus 6T jött ki Gorilla Glass 6-os előlapi üveggel, de ez került a Xiaomi Mi 9-re, a Galaxy S10-re és a Plusra. Aki kíváncsi, ezen a linken megnézheti, hogy vajon az ő készülékét Gorilla Glass üveg védi-e.

Gorilla Glass Victus (2020)

2020. júliusában több változás is történt a cég háza táján. A Corning egyrészt felhagyott a Gorilla Glass generációk számozásával, másrészt piacra dobta a Gorilla Glass Victust. Ami - túlzás nélkül - minden eddigi fejlesztésükön túltesz. Az előlapi üveg által nyújtott védelem itt ugyanis már az okostelefonok mellett a tabletekre és laptopokra is vonatkozik. Emellett, a Corning laboratóriumi tesztjei alapján az Gorilla Glass Victus-szal ellátott eszközök ütésállósága két méteres zuhanás esetén is garantált. (A legutolsó verziónál ez a magasság 1,6 méter volt.) Plusz a gyártó elmondása szerint kétszer ellenállóbb a karcolásokkal szemben a korábbi Gorilla Glass generációkhoz, és négyszer ellenállóbb más márkák előlapi üvegjeihez képest.

Gorilla Glass SR/SR+, DX/DX+ (2016-2018)

Ezeket eredetileg a viselhető eszközök védelmére fejlesztették ki: az SR és az SR+ 2016-ban jelent meg, utóbbi védi többek között a Gear S3-at is, míg a DX és a DX+ 2018-ban bukkant fel először a piacon. Itt a strapabíróság mellett a fényáteresztő képességen, és ezáltal az eszközöknél az olvashatóságon és a fényerőn is javítottak. Az első Gorilla Glass DX+-os eszköz a Samsung Galaxy Watch lett. A fejlesztések azonban itt még nem értek véget, hiszen

a DX és aDX+ hamarosan a telefonok kamerájának védelméről is gondoskodik.

A mérnökök célja, hogy a telefon kameravédelmének maximalizálása a megszokottnál jóval tovább garantálja a tökéletes kép- és videóminőséget, ezáltal lényegében az eszköz időtállóságán is javítson. Scott Forester, a Gorilla Glass marketing és innovációért felelős alelnöke szerint a fény- és világításkezelő rendszerek felé támasztott igények egyre nagyobbak a fogyasztói oldalról. Ám ahogy az okostelefon kamerarendszerei egyre kifinomultabbá válnak (gondoljunk csak a szépen kialakított, vagy a mobil hátoldalán kicsit kidomborodó lencsékre), úgy a sérülések kockázata is egyre nagyobb.

Hogy pontosan mikor, és mely telefonokra érkeznek az új üvegek, arról a cég nem közölt pontos információt, a Wired cikkírója szerint azonban elsőként a legújabb Samsung telefonokon találkozhat majd vele a közönség, amiket a jövő hónapban mutatnak be a tengerentúlon.

(Források: Nextpit, Corning, Dignited, Wired, fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Mire való az az aprócska lyuk a telefon kamerája és a vaku között? Manapság egyetlen lépést sem teszünk okostelefonunk nélkül, hiszen segítségükkel tartunk kapcsolatot környezetünkkel, de velük tervezünk és szervezünk, maradunk fittek, tanulunk nyelvet, fotózunk és tájékozódunk. Vagyis annyira rutinszerűen használjuk, hogy könnyen elsiklunk az apró részletek felett. Ilyen az a pici lyuk is, ami mérete ellenére fontos funkciót tölt be.

A Xiaomi megelőzte az Apple-t, már ők a világ második legnagyobb mobilgyártója A Canalys piackutató friss adatai szerint 2021 második negyedévében a Xiaomi több telefont adott el, mint az Apple.

Ez az Apple válasza arra, ha nem bírja a nap végéig az iPhone 12 Mágneses külső akkumulátort készítettek, ami a Minitől a Pro Maxig minden tavalyi iPhone-nal működik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.