Hamarosan arcmimikával is irányíthatóak az Androidos telefonok

2021 / 08 / 24 / Perei Dóra
Hamarosan arcmimikával is irányíthatóak az Androidos telefonok
Lehet szeretni, lehet utálni, de az biztos, hogy az Android operációs rendszer rengeteg hasznos kezelési lehetőséget rejt. Ilyen például az a napokban bemutatott kisegítő funkció, amit az Android 12 béta verziójába telepítettek.  

Mivel vezérelhetjük manapság a telefonunkat? Nos, egyrészt ott vannak ugye a gombok, aztán a hangutasítások, az érintések, illetve egyre inkább kezd elterjedni az arcmimikás opció is. Ilyen fejlesztést kapott a közelmúltban az Accessibility API is, amelynek előnyeit egyelőre ugyan csak annak fejlesztői élvezhetik, néhány alapfunkciót viszont már a nagyközönség számára is elérhetővé tettek, a jövőben pedig várhatóan tovább bővítik az applikáció felhasználási lehetőségeit.

Manapság talán már nincs is olyan okostelefon, amit ne szereltek volna fel előlapi kamerával, ez a megoldás pedig a Google szerint tökéletesen alkalmas a telefon vezérlésére. Az Android 12 ennek szellemében több lehetőséget is biztosít a kezelés során úgy, hogy a telefont voltaképp meg sem kell hozzá érinteni. Ezt biztosítja az Accessibility API is.

Mielőtt bárki azt hinné, nem egy haszontalan funkcióról van szó, ami csak arra jó, hogy a felhasználók lényegében önmaguk szórakoztatására grimaszolással feloldhatják a képernyőzárat. A fejlesztést sokkal inkább arra találták ki, hogy megkönnyítse a telefonhasználatot mindazoknak, akik valamilyen betegség miatt nehezen, vagy egyáltalán nem tudják használni kezüket. A szóban forgó újítás az Android 12 bétában egyébként Camera Switches néven fut.

A Camera Switches jelen állapotában olyan arcmimikákat képes felismerni és megkülönböztetni mint a száj kinyitása, a mosolygás, a szemöldök felhúzása,

a jobbra és balra, vagy a fel-le tekintés. Az egyes gesztusokkal pedig olyan alapműveleteket hajthatók végre mint a főképernyőre ugrás, a visszalépés, az értesítési felület megnyitása, az előrelépés, a görgetés vagy a gyorsbeállítások elérése.

Tény és való, hogy Camera Switches jelenleg csak az alapvető funkciókat képes ellátni, de idővel biztosan továbbfejlesztik, különösen ha a Google azt látja, hogy nagy az igény a hasonló alkalmazásokra a felhasználók részéről.

Az app másik hasznos tulajdonsága, hogy ha egy adott felületen a Camera Switches éppen működik, akkor az értesítési sávon a képernyő tetején felugrik egy kamera ikon azt jelezve, hogy az alkalmazás használatban van. Ez egy biztonsági újítás, ami a rejtett megfigyelés felfedésére szolgál. Szintén fontos információ, hogy az új Android Accessibility Suite alkalmazás az Android 11-en is elérhető lesz.

Bár az app még túl friss ahhoz, hogy a hátrányait megismerhessük, mindenesetre a Google most megérdemel egy pirospontot, amiért igyekszik a hátrányos helyzetű felhasználók számára is élhetővé tenni platformját. Ennek köszönhetően olyanok is élhetnek a modern technológia lehetőségeivel, akik alapesetben valószínűleg nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának.

(Források: Engadget, Android Community, XDA-Developers, fotó: XDA-Developers, Getty Images Hungary)

További cikkek a témában

Ez az alkalmazás megmondja, hogy utál-e minket a macskánk Miért mindig az emberi arcfelismerő rendszerekről beszélünk, amikor már létezik macskák számára kifejlesztett is?  

"Arcfelismerő-garanciát" vállal egy szépészeti klinika a plasztikai műtétekre Sokan panaszkodnak arra, hogy mondjuk egy szájfelöltés vagy más, az arcon történő beavatkozás után nem működik telefonjuk arcfelismerő funkciója. Egy londoni klinika ezért mostantól "arcfelismerő-garanciát" ad klienseinek.

Az USA-ban valahol már robotokat is alkalmaz a McDonald’s Tíz étteremben robotok végzik az autós kiszolgálást, az eddigi tesztek alapján nyolcvanöt százalékos pontossággal. Egy vásárló azonban pert akasztott a gyorsétteremlánc nyakába.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.