Hamarosan indul a tokiói olimpia, ami igazán különleges lesz, de nem csak a koronavírus miatt

2021 / 07 / 17 / Bobák Zsófia
Hamarosan indul a tokiói olimpia, ami igazán különleges lesz, de nem csak a koronavírus miatt
Az ágyak kartonpapírból lesznek, az asszisztenseket robotok helyettesítik, a dobogós versenyzők saját maguk fogják a nyakukba akasztani az érmeket, melyek újrahasznosított elektronikai eszközökből készülnek majd. Rendhagyó lesz a 2021-es Tokiói Olimpia.

Bár Japánban továbbra is egyre több a koronavírusos fertőzött, ezen a héten az elmúlt fél év után a legmagasabb számokat regisztrálták több mint 1300 új fertőzöttel naponta, de az egy éve húzódó olimpiai játékokat már mindenképpen megnyitják július 23-án Tokióban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elmúlt hónapok során végig amellett tette le le a voksát, hogy a japán lakosok egészségének védelme érdekében sem szükséges végleg lemondani a sporteseményről, elég, ha minél szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a járvány terjedésének megakadályozására.

Erre több módszer is kínálkozik, kezdve nem csak a külföldi, hanem a hazai nézőközönség kitiltásától a kontaktkövető mobilalkalmazásokon át a folyamatos tesztelésekig

De sokan így is félnek tőle, hogy a nagyszabású esemény az óvatosság ellenére is a járvány fokozottabb terjedéséhez vezet majd. Az ország jelenlegi miniszterelnöke, Yoshihide Suga sokat vesztett támogatottságából, amely jelenleg alig több mint 30%-on áll a statisztikák szerint és ez nem utolsósorban a népszerűtlen olimpia számlájára írható - írja a Reuters.

A Tokiói Olimpia a nehézségek ellenére sokak által várt esemény és nem egyedül a koronavírus miatti egyedi körülmények fogják emlékezetessé tenni, hanem Japán azon erőfeszítései is, hogy az eddigi legkörnyezetbarátabb olimpiát rendezzék meg. Nézzük, milyen speciális, eddig sosem látott újdonságokat tartogat a hamarosan induló sportesemény a sportolóknak és a nézőknek:

Kartonpapír ágyak

Egyike azoknak a különlegességeknek, amelyet a tévén keresztül és online formában résztvevő nézők nem fognak érzékelni, de az olimpiai faluban élő sportolók számára újdonságot jelent, a szálláshelyeken lévő ágyak kialakítása. A 18 000 ágy ugyanis az Airweave által készített, újrahasznosított kartonpapírból és személyre szabható, moduláris matracokból álló fekhely lesz, melyek közül 8000-et később a paralimpián is felhasználnak majd.

A matracok polietilén rostjait szintén fel lehet használni a későbbiekben, az ágykereteket pedig jótékonysági szervezeteknek ajánlják majd fel a szervezők az esemény után. A sportolók személyesen is kipróbálhatják, melyik konfiguráció nyújtja a számukra leginkább megfelelő kialakítást, de a gyártó elérhetővé tett egy applikációt is, amelyen keresztül a feltöltött fotó és testméretek alapján elkészítik és elküldik a felhasználóknak az ideális matracforma ajánlását.

Érmék régi mobiltelefonból

Szintén az újrahasznosítás jegyében a dobogós sportolók medáljait használt elektronikai eszközökből készítik el, pontosabban a belőlük kinyert aranyból, ezüstből és bronzból.

A Tokyo 2020 Medal Project már 2019 március 31-én lezárult a szervezők hivatalos bejelentése szerint, 2017 áprilisától kezdve sikerült a megfelelő mennyiségű anyagot begyűjteni az érmék elkészítéséhez. Ez alatt az idő alatt kis híján nyolcvanezer tonnányi kis méretű elektronikai eszközt, valamint 6,21 millió használt mobiltelefont gyűjtöttek össze a szervezőbizottság megbízásából a lakosok segítségével, amelyből az összesen 5000 arany-, ezüst-, és bronzéremhez 32 kilogramm aranyat, 3500kg ezüstöt és 2200kg bronzot nyertek ki.

Újrahasznosított dobogók

Asao Tokolo japán dizájner tervezte a dobogókat, melyen a legjobb sportolók átvehetik az érmeiket, de nem csak a medálok, hanem a lábuk alatt lévő platformok is újrahasznosított anyagból készülnek.

A 3D nyomtatással előállított dobogók 24,5 tonna műanyaghulladékból állnak majd, melyet szintén hónapok munkájával a lakosoktól gyűjtöttek be. Az iskolákban és boltokban elhelyezett konténerekbe sok százezer műanyagdobozt és egyéb plasztik hulladékot helyeztek el a japán adakozók, ebből pedig 98 dobogót nyomtattak speciális kocka modulokból összeállítva. A platformokat használat után a Procter&Gamble samponos és öblítős flakonokká alakítja majd.

Távolságtartó ünneplés

A győztes versenyzők hagyományosan egy kézfogás és puszi kíséretében vehetik át az érmeiket a dobogón állva, miközben egymásnak is gratulálnak, majd közös fénykép is készül az első három helyezettről. Idén azonban a távolságtartás szabja meg a ceremónia menetét. Ennek értelmében a helyszínen csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a sportszövetségek egy-egy előzetesen beoltott képviselője lesz jelen, de ők sem személyesen fogják átadni a medálokat, hanem azokat a tálcákról a maszkot viselő sportolók maguk fogják elvenni és a saját nyakukba akasztani.

Seiko Hashimoto, a Tokyo 2020 elnöke elmondta: az olimpián 339, a paralimpián 539 ceremóniát rendeznek majd. A tálcák újrahasznosítható műanyag használatával készültek, mint ahogy a tálcát előkészítő önkéntesek ruhájának egy része is, a közös fotó pedig idén elmarad, tilos lesz az ölelkezés és a gratuláció bármilyen érintéssel járó formája.

Robotok akcióban

Az olimpiai játékok hivatalos támogatója többek között a Toyota is, ami automata robotok és járművek egész flottájával készül az eseményre. Ez nem a személyzet számának redukálását szolgálja és nem a járvány hatását tükrözi, sokkal inkább a cég robotprojektjeinek bemutatására ad alkalmat. A gépeket már 2019-ben bemutatták a nagyközönségnek, megtalálható köztük:

  • a két kabalafigura a kék Miraitowa és a rózsaszín Someity, melyek a helyszínre érkezőket üdvözlik és nem túl komplex interakcióra, kacsintásra és bólogatásra is képesek
  • a T-HR3 humanoid távoli irányítással működik és az eredeti tervek szerint a sportolókkal beszélget majd, illetve kezet is tud velük fogni, de lehetséges, hogy ez utóbbi funkció alkalmazására nem lesz lehetőség a távolságtartási szabályok miatt
  • részt vesznek a pályákon tartott versenyeken azok az automata járművek is, melyek a személyzetnek segítenek begyűjteni az elhajított dárdákat vagy a súlylökők súlygolyóit és egyéb sportszereket, melyeket eddig hagyományosan humán alkalmazottak szedtek össze

Az Olimpiai és Paralimpiai Faluban a Toyota elektromos, önvezető, húsz férőhelyes e-Palette járművei szállítják a sportolókat, melyeket a résztvevők igényei szerint alakítottak ki: széles ajtók és rámpák biztosítják a kerekesszékkel közlekedők kényelmes felszállását, a kontrasztos színű berendezés segíti a színvakok tájékozódását, sőt, a járművek a gyalogosokkal is kommunikálnak a fényszóróik különféle beállítása által. A teljes fényerő jelentése: sietek, a fél lámpa használata az elsőbbségadást jelenti, a piros szín a töltés alatti "jó éjszakát" jelzés.

A Tokiói Olimpiai Játékok tehát július 23-án, pénteken megkezdődnek a nyitóceremóniával, de bizonyos sportesemények, a labdarúgó tornák és softball mérkőzések már korábban, július 21-én elindulnak. Az olimpia augusztus 8-án ér véget. A Paralimpiai Játékokat augusztus 24-én nyitják meg és szeptember 5-éig tart majd.

(Forrás: Dezeen, Olympics.org, Fotó: Toyota, Flickr/IOC Media)

További cikkek a témában:

Így lesz a tokiói minden idők legzöldebb újkori olimpiája Használt mobilból készült aranyérmek kerülnek műanyagszemétből készült dobogón álló bajnokok nyakába.
A Tokiói Olimpián nem lesz kötelező az oltás, de le kell tölteni a nemzeti kontaktkövető appot Közzétették az olimpia első playbookját, vagyis forgatókönyvét, ami betekintést nyújt, hogyan is fog zajlani ez a nagyon rendhagyó olimpia.
Ma indul a világ első virtuális olimpiája Ha valaki eddig is profi szinten versenyzett a Gran Turismo pályáin, akkor semmi akadálya, hogy kipróbálja, lehet-e belőle olimpiai aranyérmes is. Mutatjuk, hogy lehet jelentkezni.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.